1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Thrill Is Gone - ślady

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Jurek, 25 Lipiec 2011.

1. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Po długiej walce, wygląda na to, że skończyłem :) Przy okazji dziękuję koledze Miuzikusowi za cenne uwagi nt. miksu. Mój miks piosenki (320 kbps) jest tutaj:

http://jurekmuszynski.com/Thrill_v29.mp3

a ślady dla wszystkich chętnych tutaj:

http://jurekmuszynski.com/Thrill_slady.zip

13 sztuk 24/44, zip ma 276 MB.

Sekcja z gitarą była nagrywana na żywo, solówka i wokal dograne.
    AKYSZ lubi to.
  2. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    jurek, po raz kolejny prosze zebys mp3 zalaczal tak, zeby mozna je bylo sluchac w playerze forum:)
  3. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Proszę :) Zgranie w 128 kbps do szybkiego odsłuchania:

v25 już nieważna...
  4. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    128kbs gra szybciej niż 320? :D
  5. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Proszę...

Załączone Pliki:

6. miuzikus Użytkownik

A nie umiesz w playerze komputerowym obsłużyć opcji ADD LOCATION?
  7. miuzikus Użytkownik

Nie dziękuj jeszcze, bo bass jest ciągle za cicho - ciągle walczy o przebicie. Jest martwy bym dodał - chyba, że coś jest źle zgrane...

P.S. - o włączył mi się mój mix AKYSZA po Twoim utworze i brzmią prawie tak samo ;) pod względem głośności oczywiście. O to chodzi!!!
  8. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Sinmix - partia werbla brzmi dziwnie, bo zbyt wysoko ustawiłeś treshold bramki i nie załapały się ghosty.

Miuzikus, nie wiem czy będę wracał do tego miksu... Próbowałem opcję z głośniejszym basem, ale to nie działało dla mnie. Być może da się to zrobić - robiąc od zera stopę i bas, ale 2 tygodnie miksowania jednego prostego kawałka to i tak sporo... Może opublikujesz swoją wersję?
  9. jaca Stały Użytkownik

ale cos tam chyba słychac?;)
    tez jestem ciekawy co ukreciles.
  10. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    No, to też się pobawiłem. Dwie godziny.

Załączone Pliki:

11. miuzikus Użytkownik

Peak to chyba takie estradowe brzmienie. No wali dołem - aż chyba za bardzo. Chociaż nie można powiedzieć, że jest źle.
  12. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jurka miks jest chyba najciekawszy, pasuje do tej muzy :)
    Sinmix zapędy rock-metal, ale miło ;), a Peak faktycznie na dole troche na ciężko :)
  13. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Moja wersja.

Załączone Pliki:

14. miuzikus Użytkownik

Ło tak lubię ;)

Załączone Pliki:

15. miuzikus Użytkownik

Tak patrzę na te ślady z sesji i mam jedno wrażenie, że większość ścieżek jest za cicho nagrana.

Bass, gitara, wokal jakieś -12dB. Tomy tak samo.
    Snare, OH i BD tylko momentami wychodzą poza -6dB, ale są niesymetryczne i gnieżdżą się w okolicach -9dB.

Za to solo gitary idzie ponad -3dB w całych regionie.

Wiem, że nie powinno się nagrywać za głośno, ale z drugiej strony były tematy o clippingu (m. in. na karcie dźwiękowej). Karta RME jest bardzo dobra.
    Reasumując - czy strata 1 do 2 bitów (6-12dB) nie wpłynęła tu na klarowność brzmienia? Moim zdaniem tak.

Może jakaś dyskusja?
  16. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
  17. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    "Co ma piernik do wiatraka??"
  18. miuzikus Użytkownik

Nie zgadzam się. Nie wazne czy karta przerabia 16, czy 18, czy 24 bity przy nagrywaniu śladów.

Strata 6dB (czyli 1bitu), a dochodząc do 12dB (2 bity) - to jest przepaść w jakości nagrania.
    Weź jeden ślad - niech będzie. A jak cała sesja ma stratę 1 do 2 bitów na każdym śladzie?
    I to przy super karcie, która zapewne jest dobrze wykalibrowana na wysoki poziom nagrania?
  19. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Weź chłopcze leki i nie śmieć na forum... przy rozdzielczości 24bitów jest to totalnie bez znaczenia... przy 16bit generalnie też jeśli materiał nie będzie później mocno kompresowany...
  20. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    −96dB dla 16-bit, −144dB for 24-bit. Pliki były nagrywane w 24 bitach, więc o czym mówimy miuzikus?

Share This Page