1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

THD Hot Plate Power Attenuator(tlumik mocy)

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez ghetto_blaster, 14 Październik 2009.

1. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Bez zbednych wstepow ! Zastanawiam sie czy przy moim nagrywaniu w domu tlumik mocy cos mi da. W teori fajnie fajnie w praktyce nie wiem :>. Wiec tak:

filmik na youtube wiadomo po co:
    http://www.youtube.com/user/fearedse#p/f/19/mcxXcaAU7LI

strona producenta:
    http://www.thdelectronics.com/product_page_hotplate.html
    na dole strony, białe pole, link do SAMPLI

Po przesluchaniu materialow wniosek mam jeden - POPRAWA BRZMIENIA JEST NA GRANICY SLYSZALNOSCI.

Ja swoim ENGL powerball nigdy nie przekroczylem master volume'm 9 godziny ! Zazwyczaj gram i nagrywam z volumem na 8smej i glosnosci kanalow mam prawie na maksa. Nie slysze zadnej diametralnej poprawy brzmienia miedzy 8 a 9 ale z drugiej strony to nie wielki przeskok.

Jedyne co slysze to roznice zimne vs cieple lampy i to tez nie jest wielka roznica ze nie wiadomo co.

TYM POSTEM MAM NADZIEJE WYWOLAC OBSZERNA DYSKUSJE NA TEN TEMAT :d wiec do boju ! Moim zdaniem tematu jescze nie bylo jak tak to krzyczec.

Pozdr
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Tu chodzi o coś innego...

Mianowicie... jeśli masz postawiony lampowy piec w małym pomieszczeniu i rozkręcasz go prawie na maks, żeby nasycić jeszcze mocniej brzmienie w tym przypadku na końcówce mocy... to power idący z kolumny jest masakryczny... w małym pomieszczeniu oznacza to masę wzbudzeń, dudnienia itd... itp... a dzięki takiemu tłumikowi mocy... możesz spokojnie rozkręcać piec na maksa, a poziom idący z kolumny nie jest tak masakryczny, dzięki czemu wpływ pomieszczenia na brzmienie jest mniejszy...
  3. przemak Przyjaciel dzwiek.org

To ciekawe, co piszesz, bo wynika z tego, ze odpowiedz pomieszczenia nie jest liniowa... Czyli co - kompresor ma jakis wbudowany ten pokoj czy jak? Zauwaz, ze jezeli odpowiedz pomieszczenia nie jest liniowa, to nie beda dzialac odpowiedzi impulsowe z takiego pomieszczenia, a jednak z roznych pomieszczen dzialaja - to co, sa pomieszczenia z liniowa odpowiedzia i z nieliniowa? Rozpoznaje sie je jakos? ;)
    Uwazam, ze to, co piszesz, to mit.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ja tylko napisałem co wynika z mojego doświadczenia i obserwacji... nie mam zamiaru się sprzeczać :D ale zapewne bardziej merytorycznie przygotowani użytkownicy forum się do niej dołączą...
  5. Księciunio Guest

IMO Urządzenie ma dwa cele do spełnienia. Pierwszy to możliwość rozkręcenia pieca na maxa, co może skutkować w niektórych modelach pieców ciut lepszym soundem wyjściowym z pieca na paczkę. Drugi cel to możliwość ściszenia do akceptowalnych poziomów tego soundu z paczki, który w warunkach domowych studyjek, może być lepszym rozwiązaniem, niż próby wyciszenia tej głośności innymi domowymi sposobami (ochrona przed sąsiadami). Tak ja bym to rozumował :D
  6. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Przemak odpowiedzi wszystkiego są w pewnym stopniu nieliniowe, żaden układ drgający nie jest liniowy w całym zakresie amplitudy, to jest fizycznie niemożliwe. Wyobraź sobie taki przykład. W oknie jest luźna szyba. Jej ciężar sprawia, że leży w ramie i się nie rusza, ale jeśli fala akustyczna będzie wystarczająco silna, szyba zacznie na tyle drgać, żeby zacząć przemieszczać się między luźnymi obejmami i brzęczeć. To jest zjawisko jaknajbardziej nieliniowe. Skolei co do pomieszczeń. Wyobraź sobie że jesteś kościele i rozmawiasz szeptem z kimś obok. Kościół powiedzmy jest pusty, więc jest cicho. Nie słyszysz, lub ledwo słyszysz jakikolwiek pogłos, bo tłumienie powietrza i wpływ odległości od ścian sprawia że entropia fali akustycznej praktycznie ją pochłania na tej drodze i pogłosu nie ma. To jest nieliniowość odpowiedzi pomieszczenia. Oczywiście w wypadku małego pokoiku taka entropia jest znikoma. Niemniej jesli weźmiemy pod uwagę meble, to już mamy dużo nieliniowości. W zakresie małych amplitud meble z drewna o stosunkowo dużej gęstości co prawda drgają, ale nie powodują drgań skrętnych na swojej powierzchni. Sytuacja jest podobna jak z sąsiadami na ścianą. Do pewnego momentu ich nie słyszysz, aż następuje pewna granica głośności powyżej której już ich słyszysz i to dosyć wyraźnie. Sęk w tym że jeśli coś potrafi wpaść w rezonans, to ma również krytyczną wartość amplitudy powyżej której w ten rezonans wpada. Dużo by przytaczać, ale nie ma zjawisk całkowicie liniowych na tym świecie, to tylko uproszczenie, żeby łatwiej było je pojąć.

Natomiast co do tego przykładu tłumika mocy to jest to według mnie trochę chybione. Stare piece w których przester uzyskiwany był na drugim stopniu wzmocnienia ewentualnie na stopniu mocy (końcowym) rzeczywiście przy większym wysterowaniu mocy dawały bardziej nasycony sound, ale dzisiaj wszelkie przestery uzyskiwane są jeszcze nim sygnał wejdzie do pieca. Dlatego w niejednym przykładzie różnicy praktycznie nie będzie. Natomiast wziąłbym pod uwagę fakt, że przy dużym wysterowaniu głośnika, zaczyna on się inaczej dynamicznie zachowywać bo ma również skończoną liniowość i tutaj tłumik mocy uniemożliwia pracę głośnika w zakresie krańca liniowośći jego pracy, więc jest bezcelowy w takim przypadku.
  7. mike73 Początkujący

Witam. W małych pomieszczeniach do nagrywania występuje jeszcze jeden problem. Przy głośno rozkręconym wzmacniaczu powstaje efekt przesterowania mikrofonu poprzez zbyt duże ciśnienie akustyczne wytworzone przez wzmacniacz. Okazuje się że w niższych średnicz wartościach częstotliwości na wykresie powstaje swego rodzaju górka. Można wtedy pochopnie wyciągnąć wnioski i przeprowadzać korekcję w zakresie tych częstotliwości co niestety nic nie daje.
    Jeszcze jednym objawem przesadzenia z głośnością w zbyt małym pomieszczeniu jest "strzelanie, trzeszczenie" mikrofonu słyszane w odsłuchach nawet przy niezbyt głośnym rozkręceniu preampa.
    Pozdrawiam
  8. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Panowie wszystko pieknie tylko czy warto kupić czy nie waszym zdaniem. Jak dużo lepiej zabrzmę z tym limiterem ? Swoj sprzet opisalem. Oczywiscie nagrywam w malym pokoju za pomoca SM57. Ostatnio dokonalem ogromnego skoku rozgrzewaniem pieca do 45 stopni i wtedy lampy daja tlustsze bogatsze brzmienie. Po przesluchaniu tych dem i klesia na youtube mam wrazenie ze to pic na wode kolejny gadzet tak jak re-amp box !

pozdr
  9. kajtek Użytkownik

Zawód:
    Gitara, wzmacniacz, kabel...
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Hej,
    Byłem posiadaczem THD przez rok. To proste jak cep urzadzenie - w sumie polecilbym go tylko do wzmakow typu non-master-volume - czyli Marshall Plexi. Nie podobalo mi sie jak zatykal mi Budde SD2, lub Bognera XTC. Grajac malutkie koncerty klubowe gdzie przychodzi 100-150 osob mozna sie pokusic o zabranie halfstacka Plexi bo da rade go wyhamowac ;-)
    Dzieki temu nie zabrzmisz lepiej, to nie poprawia soundu, to ma za zadanie pomoc okielznac super glosnosci i sprowadzic je do parteru, zaden to limiter to po prostu pochlaniacz mocy wzmacniacza.
    Podsumuje - super sprawa jak chcesz cwiczyc w domu na czyms co z zalozenia potrzebuje naprawde duzej glosnosci by zabrzmiec, uzyskac drive itp, to wtedy opcja -16dB do -infinity jest zbawieniem. Na koncertach, probach poczujesz roznice w soundzie i dynamice na drugim kliku czyli na -8dB. Jest tez kilka innych hamownikow ktore maja o wiele lepszy stosunek jakosci do ceny - np. Dr.Z, Weber. Posluchaj sobie klipow mojego znajomego : http://www.myspace.com/piotrwjcicki ktore zostaly nagrane przy pomocy THD.
    Pozdrowki.
    K.
    acq lubi to.
  10. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Tak limiter to nie poprawne okreslenie to tlumik mocy albo tak jak mowisz pochlaniacz :). Dzieki stary do rzeczy na temat praktycznie - wielkie dzieki :D
  11. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Ogólnie to Koch Loadamp jest przez jego używkowników bardziej chwalony niż HotPlate, tymbardziej że ma diboxowe wyjście z podobno najlepszą symulacją paczki i mikrofonu. No i nie ma cyrków z przyciemnianiem/rozjaśnianiem brzmienia paczki po tłumieniu.
  12. waldek-j Początkujący

Kupic warto, tak jak kolega napisal urzadzenie jest proste i dziala. Tylko nie mozesz sie spodziewac ze rozkrecisz sobie przez to duzy lampowy wzmacniacz na 10 i bedziesz po cichu nagrywal w bloku. To tak nie dziala. Mozesz obnizyc o polowe a dalej juz zaczyna pojawaiac sie artefakty, ciensze brzmienie, itp. Jesli chcesz naprawde po cichu to kup sobie 5W lampe klasy A, rozkrec na 10 i w ten sposob nagrywaj.
  13. jaca Stały Użytkownik

Mam 5w lampę klasy A. Mieszkam w domu nie w bloku. Piecyk ma 6,5" głośnik a ja podpinam go pod kolumne z 12" głośnikiem. Nie jest cicho. Na pewno nie na tyle, żeby w bloku nagrywać. :)

Jakby kolumnę z mikiem w jakimś pudle-keysie schować to może...
  14. waldek-j Początkujący

No wiec wlasnie, nie da sie "cicho" nagrywac tego co z zasady jest glosne. Zeby miec pelne lampowe brzmienie to musi dostac kopa przedwzmacniacz, musi dostac kopa wzmacniacz i musi dostac kopa glosnik. Tak zeby zaczal posuwac powietrze. Bez tego zawsze bedzie ci czegos brakowalo. THD Hotplate zmniejszy ci glosnosc rozkreconego na max wzmacniacza o polowe, moze troche wiecej, potem jak napisalem bedzie sie robilo dziadostwo i szkoda zawracania glowy.

Wzmacniacz 5W rozkrecony na max to najblizej jak uda ci sie zblizyc do prawdziwego "rozkreconego" brzmienia. Jesli nawet to jest za glosno to pozostaja symulatory Palmera itp.

Drugim wyjsciem jest jeszcze rozkrecony wzmiacniacz przez 12 calowy glosnik zamkniety w skrzyni typu Demeter

http://www.bhphotovideo.com/c/product/457941-REG/Demeter_SSC1L2_SSC_1L2_2_MIC_SPKR_CHAMBR.html

oraz drugi sygnal z jakiegos studyjnego przedwzmacniacza do nagrywania.

Te rzeczy sa opracowane przez fachowcow od 20 lat i zamiast szukac po omacku nalezy udac sie do zrodla. Np. Billy Gibbons z ZZTop.
  15. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Ta skrzyta Demeter to szatanski pomysł ]:-> !!! Jak wciskanie Dzina do butelki :p Ktos ma jakies przezycia z tym sprzetem, jakies tracki czy cos :D.
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ja latem zamierzam zbudowac skrzynie izolayjna, w ktorej bedzie miescila sie kolumna 4*12 i dwa statywy mikrofonowe
  17. jaca Stały Użytkownik

ira tak nagrywała, Ptaky. czyli Łukaszewsk ;). było już o tym . poszukaj

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. power attenuator

,
  2. thd hot plate sklep

,
  3. wzmacniacz attenuator

,
  4. attenuator co to jest,
  5. attenuator wzmacniacz,