1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Ten lwi kieł w gitarach ;)

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinquestsound, 27 Listopad 2008.

1. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Tak naprawdę to jestem zadowolony jedynie z tych gitar które nagrywałem (połączenie lampy i tranzystora), no powiedzmy troszkę zadowolony ;)

TAK SIĘ NAGRAŁY TEŻ NIC NIE RUSZANE:

Gitara Mayones + EMG > sm57 > Firepod

1. Randall,
    2. Triple XXX,
    3. 1+2,

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

2. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

No ja mam jeszcze 2 X behringer C2 > myslisz ze warto sprobowac sm57 i C2 ??? czy te C2 bardzo odbiegaja jakoscia dźwięku od superluxa ??? ja nagrywam na nich OH i jestem zadowolony ;)
  3. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Ależ daleki jestem od jechania Ci. Po prostu widziałem zapleśniałe bębny z jednej z kanciap w DOKP, widziałem zaśniedziałe gniazda w piecach, i stąd niewyobrażalny jest dla mnie poziom desperacji, tudzież poświęcenia tkwiący w zamiarze pracy w takich warunkach.

Z próbkami będzie ciężko, nie nagrywałem w zasadzie żadnych haj gejnów, bo hajgejny to kaszanka moim zdaniem :D, poza tym, nie wiem na którym dysku mam próbki obecnie. Ogólnie ciekawe efekty można uzyskać - duży dźwięk, ale jednocześnie nie za dużo siary - ustawiając SM57 na cewkę głośnika, ale obracając go w stronę krawędzi o jakieś 10 - 20 stopni.

Tak samo spróbowałbym nagrać jakiś piec malutkiej mocy - 5W - ale ryczący ekstremalnie, z przesterowaną końcówką mocy jakimś mikrofonem wstęgowym. Adam Drath ostatnio takie eksperymenty przeprowadza, i mimo, że ma Egnatera, JCM800, JVM, Ashdowna Fallen Angel, mimo, że miał Bognera i Mesę Triple, obecnie większość gitar nagrywa na 5W samoróbce od jakiegoś gościa z Krasnegostawu :D Może coś w tym jest?

Pozdrawiam
  4. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Oczywiście ze coś w tym jest. Od dziesiątek lat używa się tego sposobu (np. Jimmy Page) - liczy się brzmienie przesterowanych lamp mocy, stąd w studio wygodniejszy jest mały piecyk.
  5. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Toż przecież mówię :)

Pozdrawiam
  6. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    MI też nie leży Metalica :) Sprawiają wrażenie kręcenia muzy na siłę w rytmie POP bo mają rachunki do zapłacenia ... i brzmienie rodem z POD ów i trigerów
  7. Witek Użytkownik

Ta V30 to nie jest zamknięta paczka czasem?
    Połączenie paczki zamkniętej z mesą, to taki średni pomysł, head mesy produkuje ogromne ilości basu, więc może dobrym pomysłem było by podpięcie meski do paczki mesy, która jest półotwarta?
  8. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Pierwsze słyszę, żeby paczki Mesy były półotwarte... Kolega ma 2x12 Rectifier, my w studio mamy 4x12 Rectifier i obie są ZAMKNIĘTE.

Za to mój Subway jest prawie całkiem otwarty z tyłu :D

Pozdrawiam!
  9. Miketyson Użytkownik

www.google.com
  10. Witek Użytkownik

Mesa mesie nie równa, http://www.sweetwater.com/images/closeup/xl/1600-RoadKCab412SL_back.jpg .
    Ludzie, którzy podpinali mesę pod paczkę marshalla 1960A narzekali, że brzmi to badziewnie, a po zmianie paczki na paczkę mesy, zaraz brzmienie się poprawiało.
    Sam dołączam się do takiej opinii, moim zdaniem mesa nie współgra dobrze z tą paczką.
  11. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    ? Że co?

W temacie: pokażcie mi półotwartą paczkę Mesy, OK? Nie róbcie ze mnie idioty.

Nie mam pojęcia z jakiego powodu i o co są mi stawiane zarzuty, wolałbym, że jeśli, niech zacytuję, ktoś uważa, że pierdolę od rzeczy, to niechże mi je zacytuje. Nie zdarza mi się raczej powiedzieć czegoś, czego naprawdę nie wiem, nie uważam, nie sprawdziłem, nie zrobiłem etc... Nie przypominam sobie, żebym dwa lata temu nagrywał coś po kumplach, nie kumam o co chodzi, od 2009 roku współpracuję głównie z jednym studio (pod dwoma jego markami). Zajęcia na uniwerku prowadzę od 2008 roku. Zresztą, nie widzę powodów, żeby się tłumaczyć z czegokolwiek?

Skąd ta nagonka na mnie? Bo nie lubię, nie trawię, nie akcepuję jakichś piosenek, które wszyscy uwielbiacie? Ludzie, czy Wy się dobrze czujecie? Każdy ma prawo do własnego zdania, być może zbyt arogancko je wyrażam na lewo i prawo, i za to może należy mi się jakaś reprymenda, ale nie uważam, żebym mijał się z jakimikolwiek faktami tu, i ówdzie...

Pozdrawiam!
  12. 2666 Użytkownik

13. jaca Stały Użytkownik

skasowałem, Przepraszam Lestka i kolegów za zamieszanie i już nie fikam.
    jednym wolno obrazac innym już nie. chciałem sprawdzić komu wolno;)
    Lestek jeszcze raz sorry i obiecuję Wszystkim poprawę :)
  14. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
  15. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Czemu jedziecie po studiu, z którym współpracuję? Bo już nie jedziecie personalnie po mnie? Szkoda, że się znudziłem ;)

Jaca: nie ma sprawy, nic się nie dzieje. Pewnie, obrażam czasem ludzi publicznie, przeginam z tym pałę, będę starał się poprawić, ale rzadko personalnie wrzucam komuś, że pierdoli głupoty...

Paczka do RoadKinga to chyba duża rzadkość, ja się z nią jeszcze nie spotkałem nigdy i nigdzie, nie miałem pojęcia, że taki wynalazek istnieje. Mea Culpa. Ktokolwiek z Was ma praktyczne doświadczenie z takimi kolumnami?

Pozdrawiam!
  16. Witek Użytkownik

Ja osobiście nie, zawsze nagrywałem na 1960A, ale to raczej była porażka :)
    Sinquest, masz jakieś foty z ustawienia mikrofonu?

Share This Page