1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Ten lwi kieł w gitarach ;)

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinquestsound, 27 Listopad 2008.

1. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,
    Wiem że staje się monotematyczny ale, temat mnie już drażni i zdołował na tyle że resztkami sił desperacji proszę o pomoc i parę podpowiedzi ;)

1. no co mam zrobić źeby te gitary zabrzmiały wreszcie soczyście i klarownie, brzmią po prostu jak gitary,
    2. podbicie eq 2-4 khz nie daje mi tego czego oczekuje,
    3. wiem że to jak zabrzmia zaleźy od utworu i aranżacji ale załuźmy źe utwór właśnie zaczyna się od gitar i mają zabrzmieć juź od 1 taktu,
    4. jak moźecie zróbcie coś z nimi ;) i zapodajcie próbki ;)

Staram się nagrywać zawsze ustawiajać piece w tym samym miejscu w sali, nie jest dobrze wytłumiona, używam 2 mikrofonów do nagrywania sm57, sm58 niebawem dojdzie audix i5 ;) czy jesteście w stanie wychwycić z samego brzmienia co robię nie tak ???, a może napiszecie źe jak na surowe nagranie to brzmią jak brzmieć powinny i poprostu się nie znam i nie umiem tego zrobić ???

PODEJDZCIE DO TEMATU Z POWAGA ;), obrobcie je tak jak uwazacie za stosowne(z limiterem na sumie i co tam chcecie) i pomozcie desperacie ;)

GITARY NAGRYWANE NA GŁOWACH: MARSCHALL JCM 2000, MESSA SOLO HEAD, PACZKA MARSCHALL 4X12 VINTAGE 30 - WIEC NIBY WSZYSTKO SPOKO.

Tak na marginesie wiele się mówi źe sm57 i sm58 to praktycznie to samo te same wkladki itd..., sami posłuchajcie i oceńcie , ja tam już sm57 nigdy nie podepne pod paczke ;)

Aha gitary tak jak się nagrały nic nie ruszane jedynie rozbite w panoramie, jak ściągniecie po 2 próbki moźecie spokojnie zmiksować je ze sobą są równo docięte....

Pozdrawiam,

Aha Lestek jak jesteś w stanie się opanować to nie odpisuj na tego posta, dzięki ;)

Załączone Pliki:

2. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Przeslucham wieczorem - ale napisz w międzyczasie:

1) Jaka gitara, struny, strój
    2) Jaka głowa i jak mniej więcej ustawiona
  3. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

GIBSON LES PAUL, EMG PRZYSTAWKI, STRUNY D'ADDARIO , strój standard ;)

paczka marschall 4x12 vintage 30, glowa jcm 2000, i messa solo head
  4. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Nie jestem w stanie się opanować. Nie rozumiem czego ode mnie chcesz, czym Ci zaszkodziłem, co Ci zrobiłem. Odpowiesz mi dlaczego nie chcesz, żebym odpisywał*na tego posta?

Pozdrawiam
  5. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Wrzuciłem do sekwencera i nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi? Slady są już stereo, który ma być gdzie?

Slad z marszalla wydaje mi sie slabo ukręcony na piecu - takie trochę bzyczenie. Z kolei ślad z mesy, chociaz ma lepsze brzmienie, ale jest zagrany jakoś tak bez jaja.

Piece masz rozkręcone na full?
  6. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ślady nie brzmia źle... powinienes pokobinować juz dalej z tym w miksie... ale nie korekcja i kompresja bo to do samego materialu niewiele wprowadzi... skoro nie masz zadnego pozadneg premapu mikrofonowego ktory w przypadku gitar jest takze niezwykle wazny to moze zapiac na sciezki jakas wtyczke symulujaca prace preampow... ja u znajomego ostatnio slyszlem w akcji voxengo lampthruster, jest to cos w rodzaju 3 pasmowej korekcji z exciterem o charakterze lampowym... ogolnie mozna tym symulowac prace róznego typu preampów lampowych... efekty byly naprawde ciekawe...

Nie wiem na czym sluchalesz tego co wyslales... ale dla mnie ewidentnie slady z sm58 sa zmulone... do tego kupienie i5 nic ci nie da, bo to po prostu kolejny dynamik... ja bym radzil sprobowac duletu dynamik/pojemnosc... ja uzywam na gity sm57 i superlux CM-H8K (tani albo baradzo fajny mikrofonik jak za swoja cene) w takim zestawieniu oba mikrofony po prostu sie uzupełniają... nawet spotkalem sie z opiniami ze mikrofony pojemnosciowe lepiej sie nadaja do nagrywania gitar niz dynamiki... moze nalezaloby z tym pokombinowac??
  7. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

sa w stereo ale nic nie obrobione 1 gitara w lewej i jej dubel w prawej, chodzi mi zeby pokombinowac cos z ich brzmieniem,
    piece byly rozkrecone dosyc mocno bez przesady ale swoja moc juz mialy,

1. ja bym dal mniej przesteru na wzmakach, ale ciezko to przeforsowac z giatrzystami, i to ze ustawiaja je konturowa, srodek praktycznie zawsze sciagaja ;(
  8. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zostaleś wykluczony z mojego kregu zaufania ;), tak naprawde nic mi nigdy nie pomogles i niczym nie zaszkodziles , wiec pomyslalem ze twoje kolejne "bezccene" wpisy beda zbyteczne zaoszczedzajac czasu tobie jak rowniez i mnie, apropos tez jestem ze wschodu, nawet z tego samego miasta co ty ;),

pozdro,
  9. pc7194 Użytkownik

DAW:
    Cubase, Pro Tools
    "Tak na marginesie wiele się mówi źe sm57 i sm58 to praktycznie to samo te same wkladki itd..., sami posłuchajcie i oceńcie , ja tam już sm57 nigdy nie podepne pod paczke ;)"

Nie rozumiem dlaczego ?? Słuchałem tych gitar zarówno na głośnikach jak i słuchawkach i moim skromnym zdaniem są całkiem niezłe pod warunkiem że nagrane były sm57 :) Shure sm58 w tych gitara brzmi okropnie nijako.
    Zgadzam się , że powinieneś spróbować konfiguracji mikrofonów dynamik-pojemnik.
  10. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Nagrywane bylo w konfiguracji sm57,sm58 >> behringer ultragain pro 2200 >> firestudio ( z tego co wiem to same firestudio ma niezle przedwzmacniacze),

nagrywalem uzywajac oktawa mk 319 i sm 57, slady z oktawy praktycznie do wyrzucenia, moja sala nie zabardzo nadaje sie do ujec ambientowych ;)

Pozdrawiam,
  11. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Miałem okazje zmiksować ten band poniżej gitary nagrywane na sm58, ktos trafi jaki to piec ???

Załączone Pliki:

12. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Co do tych preampow no to mi chodzi o troche innej klasy sprzet :)

Octava mk319 jest zbyut czuła... jak postawiles ja przy glosniku i nakarmiles sciana dzwieku to sie nie dziw ze bylo do wyrzucenia bo po prostu ten mikrofon takich wysokich cisnien akustycznych nie trawi... to normalne... superlux o ktorym wspomnialem to tzw. "paluch", glownie uzywam go na OH wiec nie ma problemow z przetwarzaniem głosnych sygnałow... no i jest on ustawiony blisko glosnika nie wspominalem nic o zadnych ujeciach ambientowych...

Poza tym dlaczego nie postawisz obu mikow i nie nagrasz jednoczenie nimi 1 ujecia?? np. sm57 w osi a sm58 przy karawedzi głosnika, upewnic sie ze nie ma przesuniec i pobawic sie proporcjami... ja jak czasem nie jestem pewien co mnie zadowoli na koncu nagrywam i sygnal z 4 mikrofonow jednoczenie... zdaza sie ze uzywam wszystkich... a zdaza sie ze uzywam jednego... ale to juz wychodzi w miksie... bo sluchajac samych sciezek to nie wiele mozna stwierdzic...

Oglnie to co wyslales jest przyzwoite i powinienes sie skupic nad miksem bo co z tego ze gitary beda brzmiec syper mega miesiscie skoro po wejsciu reszty instrumentow czar prysnie... nigdy nie mozemy ustawiać brzmienia w oderwaniu od reszty instrumentów...
  13. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Mi zalatuje dobrze ustawionym pod-em ;)

Przesterowana gitara to duży temat. Zaczyna się od artykulacji, timingu, instrumentu, na piecu kończąc najważniejsze składniki. Ponieważ sprzęt macie dobry, gitarzysta umie to co umie - ja bym się skupił na ustawieniu pieca. Przede wszystkim paczkę ustawiłbym w liveroomie a gitarzystę i głowę w reżyserce. I kręcić aż będzie dobrze w monitorach. A kręcenie zacząłbym od ustawienia gainu na 0 a master vol na 10. Przy czym brzmienie z mesy bym zostawił, jedynie spróbowałbym nieco inaczej to zagrać - bardziej staccato. To co jest się trochę rozmywa i całość przez to traci kopa.
  14. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

A jak myślisz - skad mam po 2 probki do kazdego pieca w tym wątku ??? tak własnie zrobiłem sm 58 blisko srodka glosnika, sm 57 pod katem na krawedz glosnika ;)

o to chodzi ze chcialbym uslyszec z tym moich probek to miesa jakie mozna wykrecic, poto zamiescilem, mnie to zadowoli jako punkt odniesienia co inni z tym zrobia ;)

Pozdrawiam,
  15. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

to ciekwe bo niestety nagrywam w tym samym pomieszczeniu gdzie stoi piec, mam mala salke do prob i tym dysponuje, nie pytaj jak sie czuje po 9 godzinach nagrywania gitar kapeli black metalowej ;), odsluchuje jedynie na monitorach Yamaha hs 50, do tego sluchawki akg k 147 studio, tyle mam ;)
  16. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

nieeee :cool:
  17. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Wiem. Słyszałem o licznych problemach z grzybem w DOKP. Mam nadzieję, że Ciebie nie dopadły. :):)

Nie rozumiem o jakich moich "bezcennych" wpisach mówisz. O durnym obrażaniu mnie przez współforumowiczów, którzy nie rozumieją, że mogę nie akceptować Metalliki? Toż to paranoja :) Nie kłam, że nigdy nie napisałem Ci nic wartościowego, bo to podłe, i wręcz nie na miejscu jest.

Sesja zespołu Acutemind - DZWIEK.ORG

Co do nagranych gitar, po szybkim rzucie uchem oczywiście wolę te z 57. Wydaje mi się, że więcej czadu mógłby dać fajny preamp typu Neve, czy lampowy Siemens WSW :D, lepszy gitarzysta i więcej czasu poświęcone na uzyskanie właśnie takiego brzmienia, jakie chcesz nagrać już PRZED użyciem jakiegokolwiek ustrojstwa do barwy czy dynamiki. Poza tym, warto spróbować innych mikrofonów - świetnie hulają tu wszelkiego rodzaju wstęgi, czy Sennheiser MD421, chociaż i na SM57 można dojść do korzystnych wniosków. Fajnym pomysłem jest nagrywanie gitar również z dalszego planu, niż 2 cm od membrany głośnika, ale do tego warto byłoby mieć dobrze brzmiące pomieszczenie.

Tak, wiem, że to wszystko truizmy, o których mowią wszyscy od zawsze. Ale tutaj właśnie leży pies pogrzebany...

Nie rozumiem więc dlaczego wykluczasz mnie z Twojego kręgu zaufania. Ogólnie nie jestem kretynem tak do końca, i czasem zdarza mi się pośród wielu bzdur powiedzieć coś relatywnie rozsądnego. Za to publiczne domniemane odbieranie komukolwiek prawa głosu w jakiejkolwiek sprawie wydaje mi się być co najmniej nieeleganckie, i nieuprzejme.

Pozdrawiam
  18. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    WSW to zajebiste preampy. Właśnie zmiksowałem nagraną przez nie piosenkę i jak na razie to jest najlepiej brzmiący kawałek na płycie. Chociaż akurat tamta sesja miała kilka innych dobrych okoliczności... ;)
  19. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

No z tym grzybem to przegiąłeś również ;)

Ale oki to nie miejsce żeby wytykać sobie to i owo, dzieki za info na temat probek napewno wyciagne wnioski podczas nastepnego nagrania, jakos nie przypominam sobie aby ja ci kiedys pojechał jakimś tekstem wkraczającym w zagadnienia fauny i flory ale oki, widać nikt nie jest bez winy,

Pozdrawiam,
  20. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Aha Lestek doczytalem na forum źe pisałeś pracę na temat nagrywania gitar, czy rejesterowaleś coś z mocnym przesterem ???, mógłbyś zamieścić jakieś probki do posłuchania i napisać parę zdań o nich (jakie mic,preampy,piec,gitara, byly uzyte ???),

Pozdrawiam,

Share This Page