1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Technika M/S (M-S; Mid/Side; Mid-Side) - kilka pytań.

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez slavedriver, 17 Sierpień 2011.

1. slavedriver Użytkownik

Witam,

W innym moim wątku pojawił się temat zastosowania techniki M/S w miksie w odniesieniu do przesterowanych gitar. Na wstępie zaznaczę, że w miksie utworu występują dwie ścieżki przesterowanej gitary, rozstawione w panoramie na 90% każda. Obie ścieżki są stereo.

Jestem dość początkującym realizatorem i mam kilka pytań odnośnie realizacji tej techniki. Z tego co się zdążyłem zorientować aby zastosować technikę M/S, w miksie, w którym mam ślady gitar rozmieszczone tak jak napisałem powyżej, powinienem:
    - rozbić ślad stereo na dwa ślady mono (czy może lepiej użyć obu śladów stereo i operować nimi jako śladami mono?),
    - na jednej szynie te ślady zsumować (L+R=Mid, tutaj pytanie - jaką wtyczką, a czy może po prostu bez żadnej wtyczki? może po prostu dwa ślady wysłane na tę samą wysyłkę/szynę są sumą? czy na tym polega ten zabieg?),
    - na drugiej szynie ślady od siebie odjąć (L-R=Side - też za pomocą jakiejś wtyczki? czy może po prostu R odwracam w fazie o 180 stopni i oba podaje na kolejną wysyłkę/szynę?),
    - sygnał Mid ustawić w środku panoramy (a może nie w środku?), a Side na którejś ze stron (na której konkretnie?),
    - co dalej? jakaś obróbka/efekty na obu? jaka?
    - czy ślady bazowe też powinny być wysyłane na szynę Master, czy tylko te Mid i Side?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,
    slavedriver
  2. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    brainworx solo bodajze. wtyczka, darmowa :). Ale trzeba uwazac na faze przy poszerzaczach stereo :)
  3. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Przekombinowałeś z tym o czym Ci mówiłem... :D
    Wystarczy zapiąć na grupie gitar (stereo)... MS encoder => EQ z niezależnymi ustawieniami dla kanału L i P => MS encoder... darmowymi wtykami da się to załatwić...
    Jak wspomniałem w posiadanym przezemnie Ozone 4 lub FabFilter Pro Q jest opcja przejścia w tryb MS...
    Nic więcej poza zapięciem wtyczek na grupie nie musisz robić...
  4. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    A więc używasz tego narzędzia za free: http://www.voxengo.com/product/msed/
    I teraz tworzysz 2 dodatkowe kanały w mikserze, MID i SIDE - w oba na samym początku wpinasz Voxengo MSED: w kanale MID wtyczkę ustawiasz w tryb 'inline' i wciskasz 'side mute' - w kanale SIDE tryb 'inline' i 'mid mute'. Tworzysz kolejny track, do którego wyprowadzasz te dwa kanały MID i SIDE, żeby się sumowały. I teraz na kanale SIDE możesz wpinać EQ i kompresory i dowolnie eksperymentować ze stereofonią - chociażby polecam kontrolować w gitarach bocznych okolice 200Hz, aby nie dudniły, etc etc.
    AKYSZ oraz slavedriver lubią to.
  5. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    chyba bym padl jakbym mial tyle sie meczyc w kazdej sesji ...
  6. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    @Sempoo...
    Ale po co takie kombinacje?? :D

Aha... Slavedriver nie traktuj tej techniki jako patentu na szerokie gitary :D 2 razy zastosowałem to w miksie bo akurat miałem taki przypadek że pewne pasmo uciekało mi do środka a reszta była normalnie szeroko... i generalnie do tego typu zastosowań taki tryb korekcji się nadaję...
  7. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Też bym padł ;) - ale raz, że są fx-chain można sobie zapisać jako preset, dwa że opisana przeze mnie metoda bije na czachę wtyki Brainworxa i inne pod względem możliwości [no i jest za free].
  8. JoachimK moderator globalny

Można też korzystać od razu z gotowych rozwiązań we wtyczkach, które posiadają wewnątrz tryb pracy M/S - np. kompresor PSP oldTimerME może kompresować wybrany kanał M lub S, podobnie EQ PSP Neon2 - można regulować pasma osobno na M lub S bez użycia dodatkowych koderów.
    A co do szerokich gitar - to sama w sobie metoda M/S nie jest na pewno kluczem do szerokości bazy stereo, za to przy nieumiejętnym użyciu - mimo kompatybilności mono - można doprowadzić do mocnych zaburzeń proporcji i brzmienia w odsłuchu mono.
  9. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. na czym polega technika mid side-forum

,
  2. stereo m/s (mid-side

,
  3. tryb mid side