1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

TC Electronic kontra Lexicon MPX1

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez Hardi, 29 Marzec 2007.

1. Hardi Aktywny Użytkownik

Dwa razy byłem w posiadaniu G-Majora, efekty są dobrej jakości, ale awaryjność tego sprzętu to przegięcie pały, potencjometry padają jak muchy, ale to da się jeszcze przeżyć, bo dla sprawnego elektronika jest to 15-20 minut roboty, najgorsze jest to, że G-Majory uwielbiają się wieszać, a ich płyta główna uwielbia się palić, nie wspomnę już o przyciskach, które mają manię wypadania, z resztą co się dziwić skoro w nowiutkim G-Majorze już są luźne. Mam kilku kolegów, którzy są czy byli w posiadaniu G-Majora i problem jest podobny, a polski dystrybutor i jego serwis to szczyt amatorszczyzny, jeden kolega nawet oddał sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta i prawdopodobnie sprawa wyląduje w Sądzie. Na zagranicznych forach ludzie również klną na awaryjność tego sprzętu. Niestety, ale jestem zmuszony odradzić kupowanie efektu TC Electronic G-Major, bo jest więcej problemów niż radości z użytkowania :(
    A teraz coś pozytywnego, rewelacyjnym efektem jest Lexicon MPX1, solidna budowa, porządne potencjometry i przyciski, a co ważne słynie z bezawaryjności. Jakość efektów jest również profesjonalna, zwłaszcza na uwagę zasługują reverby, chorusy i delaye. W prawdzie MPX1 jest troszkę droższy od G-Majora, ale jakość efektów i jakość wykonania jest warta każdej wydanej złotówki. Do MPX1 dedykowany jest kontroler nożny MPX-R1, za pomocą, którego ma się pełną kontrolę nad MPX1.

Tutaj umieszczam "krótki" opis Lexicona MPX1 i MPX-R1:

Ważniejsze właściwości MPX1

Światowej klawy pogłosy Lexicon: Plate, Gate, Hall, Chamber i Ambience
    Dwa procesory sygnałowe wliczając w to opatentowany układ LexiChip®
    24-bitowe przetwarzanie A-C i C-A
    200 gotowych programów, 50 programów użytkownika
    Do sześciu efektów jednocześnie
    Efekty wielokrotnych opóźnień, modulacyjne i przesuwnika widma
    Efekty złożone łączą w sobie algorytm Delay z algorytmem Reverb, lub też z innymi, jak Flange, Pitch, Chorus, Rotary, Parametric EQ, Sweep Filter i Tremolo
    Duży wyświetlacz graficzny
    Wejście i wyjście S/PDIF
    Symetryczne wejścia i wyjścia analogowe (XLR i 1/4")
    Niezależne przetwarzanie dla każdego wejścia
    Funkcja Tap Tempo dla błyskawicznego ustawiania czasów opóźnienia i modulacji (może być używana z nożnym przyciskiem)
    Pełne sterowanie poprzez MIDI
    Wbudowany zasilacz
    Opcjonalny zdalny sterownik MPX R1
    W MPX 1 pracują dwa oddzielne procesory sygnałowe: nasz opatentowany LexiChip®, który dostarcza światowej klasy stereofonicznych algorytmów Reverb i Ambience, jak również oddzielny układ DSP dla tworzenia dodatkowych efektów. W efekcie zawsze jest dostępny bezkompromisowy pogłos i efekty przestrzenne Lexicon, niezależnie od tego, czy pracują samodzielnie, czy też w połączeniu z efektami Chorus, Delay, EQ, Modulation i Pitch. Wiele spośród procesorów wieloefektowych nie spełnia tego podstawowego wymogu. MPX 1 nie tylko spełnia ten standard, lecz również ma wystarczającą moc obliczeniową dla znacznie większej liczby efektów.

Błyskawiczny dostęp

Sześć rodzajów efektów jest zawsze dostępnych poprzez dedykowane, podświetlane przyciski na płycie czołowej. Każdy blok efektu jest niezależny, z własnymi manipulatorami Bypass, Level i Mix, a sygnał przechodzi przez każdy efekt stereofonicznie. Wybór nowych efektów dla programów jest bardzo prosty, dzięki całemu arsenałowi efektów dla każdego z bloków (łącznie 56), dostępnemu za przyciśnięciem przycisku.

Szybkie i łatwe dostosowywanie programów

MPX 1 dostarczany jest z 200 starannie opracowanymi stałymi programami, które odzwierciedlają jego wszechstronność. Dostosowanie programów do materiału muzycznego jest bardzo szybkie i proste, dzięki przyciskom, do których są przyporządkowywane najważniejsze kombinacje parametrów w każdym z programów. Równie łatwe jest tworzenie i zmiana struktury programu w trybie Edit, udostępniającym pełen zestaw parametrów efektu.

Wbudowany system pomocy

MPX 1 posiada wbudowaną funkcję pomocy, pomagającą w zapoznaniu się z wszystkimi manipulatorami płyty czołowej. Po wciśnięciu i przytrzymaniu dowolnego przycisku pojawia się komunikat wyjaśniający jego funkcję, lecz bez jej wykonywania.
    Pozwala to na korzystanie z większości funkcji nawet bez otwierania instrukcji obsługi. Oprócz tego systemu pomocy MPX 1 posiada również opcjonalny tryb uśpienia, w którym podczas jałowego biegu systemu są automatycznie wyświetlane użyteczne informacje.

Łatwość użytkowania

Na płycie czołowej MPX 1 znajdują się dedykowane wskaźniki i wyświetlacze, stale informujące o używanych i dostępnych funkcjach. Przyciski wyboru efektów świecą się, gdy odpowiednie efekty są aktywne. Dla programów wykorzystujących tempo do sterowania czasem opóźnienia lub prędkością modulacji, miganie wskaźnika Tempo sygnalizuje bieżące tempo.
    Przycisk Tap umożliwia dokonywanie zmian tempa "w biegu". Wskaźnik A/B świeci się wówczas, gdy użytkownik może skorzystać z przycisku A/B do wykonania płynnego przejścia (morphing) pomiędzy efektami, bądź odmianami programu. Na wyświetlaczu numerycznym widnieje czytelny numer programu i konfiguracji, natomiast wyświetlacz alfanumeryczny pokazuje nazwy i wartości parametrów, numery programów i połączenia algorytmów. Dedykowane przyciski Mix i Patch zapewniają błyskawiczny dostęp do ustawień proporcji i poziomów w prostych i złożonych efektach, jak również do systemu komutacji MPX 1.
    Przycisk Patch świeci się wówczas, gdy wyświetlany jest konfigurowany parametr.
    Przycisk Bypass służy do omijania całości urządzenia, a przycisk Options zaświecając się sygnalizuje dostęp do dodatkowych funkcji i opcji.

Efekty

MPX 1 wyposażony jest w 56 efektów typu Chorus, Delay, EQ, Modulation, Pitch i Reverb. Każdy z nich posiada taką samą jakość dźwięku i elastyczność regulacji, jak w dedykowanym niezależnym procesorze. Dostępne są m.in. następujące efekty: precyzyjny (32 bity) korektor parametryczny, symulator wirujących głośników, wysokiej jakości dwugłosowy przesuwnik widma, opóźnienia i echo (Dual, Mono i Stereo), Looper i Ducker, wielogłosowy stereo Autopanner, Chorus, Flanger, Phaser i Wah.

Pogłos

Podstawą MPX 1 są sławne algorytmy pogłosowe Lexicon: Ambience, Chamber, Hall, Gate i Plate. Wszystkie są w pełni stereofoniczne, z niezależnym przetwarzaniem dla lewego i prawego wejścia. Dzięki procesorowi LexiChip(r) możliwe jest załadowanie pogłosu do programu niezależnie od tego, czy aktywne są inne efekty.

Kolejność i konfiguracja efektów

Kolejność i konfiguracja efektów w każdym programie MPX 1 jest elastyczna. Każdy z sześciu bloków efektów jest w każdym programie niezależny. Efekty mogą być aranżowane w dowolnej kolejności metodą ich "przeciągania" po graficznym schemacie. I podobny schemat pozwala na rozkład sześciu bloków efektów pomiędzy dwoma równoległymi torami sygnału, które mogą być dzielone i łączone w wielu punktach. Połączenia na schemacie wykonuje się prowadząc graficzne symbole przewodów.

Biblioteka programów

MPX 1 posiada obszerną bibliotekę programów, opracowanych w celu dostarczenia brzmień potrzebnych na koncertach, przy produkcjach studyjnych i przy opracowaniach ścieżek dźwiękowych. Te programy korzystają z unikalnych charakterystyk każdego z efektów i dostarczają użytecznych przykładów kombinacji efektów, jakie mogą być tworzone przy użyciu MPX 1. Wbudowana funkcja bazy danych upraszcza znalezienie żądanego programu. Ta baza danych może być definiowana przez użytkownika, co pozwala na jej reorganizację, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Przycisk Options

MPX 1 został opracowany pod kątem udostępnienia możliwie najszerszej ingerencji w swoje parametry; nieużywane opcje są przy tym stale trzymane w gotowości. Jeśli przycisk Options się świeci, to po wciśnięciu tego przycisku na bieżącym oknie wyświetlacza są dostępne dodatkowe opcje. Jest to wybór sposobu wyświetlania czasów opóźnienia (w stopach, metrach, milisekundach i odbiciach na miarę taktu) i prędkości modulacji Rate (w hercach, lub cyklach na miarę taktu), jak również parametry sprzężenia zwrotnego. Możliwa jest ponadto automatyzacja przyporządkowania parametrów do sterowania poprzez MIDI.

System Patch

Możliwość sterowania dynamicznymi parametrami efektów jest podstawą tworzenia wspaniale brzmiących programów. System Patch w MPX 1 pozwala na przyporządkowywanie ponad 150 kontrolerów do każdego parametru efektów, włącznie z LFO(2), ADR(2), Envelope Follower(2), Arpeggiator, Random Generator, A/B Glide, Tempo i Sample & Hold Generator. Oprócz pięciu takich połączeń dla każdego programu istnieje również dziesięć połączeń globalnych, dostępnych przez cały czas.

Implementacja MIDI

MPX 1 posiada obszerne globalne sterowanie poprzez MIDI dla takich parametrów, jak ominięcie Bypass (indywidualne i globalne), regulacje Mix i Level, czy A/B i Tap, jak również dla wszystkich parametrów programów. Parametry tempa mogą być synchronizowane do docierających komunikatów MIDI Clock, a MPX 1 może też wysyłać własne komunikaty MIDI Clock oparte na tempie Tap. Informacje z wewnętrznych źródeł sterujących, jak poziom audio, LFO, ADR, S/H i pedał, mogą być również wysyłane pod postacią komunikatów Continuous Controller. Wbudowany arpeggiator pozwala na wytwarzanie synchronizowanych efektów audio.

Specyfikacja

Analogowe wejście audio: XLR i 1/4" symetryczne (TRS)
    Poziom wejściowy: -2 dBu do +20 dBu symetrycznie -14 dBu do +8 dBu niesymetrycznie
    Impedancja wejściowa: 100 kiloomów symetrycznie, 50 kiloomów niesymetrycznie
    Analogowe wyjście audio: XLR i 1/4" symetryczne (TRS)
    Poziom wyjściowy: +18 dBu
    Impedancja wejściowa: <600 omów niesymetrycznie
    Cyfrowe wejście audio: koncentryczne RCA
    Format: 24-bitowy S/PDIF (zawsze aktywne)
    Częstotliwość próbkowania: 44.1 kHz
    Cyfrowe wyjście audio: koncentryczne RCA
    Format: 24-bitowy S/PDIF (zawsze aktywne)
    Częstotliwość próbkowania: 44.1 kHz
    Przetwarzanie: 24-bitowe A-C, 24-bitowe C-A
    Wewnętrzne przetwarzanie audio DSP: 20 bitów, 32 bity
    Pasmo przenoszenia: 20 Hz - 20 kHz, ą1 dB
    Przesłuchy: -60 dB, 1 kHz
    THD + szumy: <0.01%, 20 Hz - 20 kHz
    Zakres dynamiki: C-A: typowo >95 dB, 20 Hz - 20 kHz nieważona
    A-C: typowo >90 dB, 20 Hz - 20 kHz nieważona
    A-A: typowo >95 dB, 20 Hz - 20 kHz nieważona
    Interfejs MIDI: 7-stykowe gniazdo DIN dla MIDI IN i zasilanego zdalnego sterownika
    5-stykowe gniazdo DIN dla MIDI THRU i OUT
    Nożny przycisk: gniazdo 1/4" TRS dla funkcji Bypass i Tap
    Pedał: gniazdo 1/4" TRS (impedancja od 10 kiloomów do 100 kiloomów)
    Zasilanie: 100 - 240 V ~, 50 - 60 Hz, 25 W (3-stykowe złącze IEC)
    Zdalne zasilanie: gniazdo 2.5 mm, 9 V ~ (zasilacz nie dołączony)
    Wymiary: 483 (19") × 45 (1U) × 289 mm; standard montażowy rack
    Waga: 2.8 kg
    Zakres temperatur roboczych: 0O - 40O C
    Maksymalna wilgotność: 95% bez kondensacji

Zdalny sterownik MIDI MPX-R1

Opcjonalny sterownik MPX R1 uzupełnia MPX G2 i MPX 1 o możliwość nożnego sterowania. Pojedynczy przewód dostarcza zasilanie i zapewnia dwustronną komunikację. Dzięki dedykowanym nożnym przyciskom i wskaźnikom wzorowanym na efektach pudełkowych, możliwy jest kompletny dostęp do wszystkich efektów. MPX R1 może być również używany jako samodzielny zdalny sterownik MIDI i posiada:

Nożne sterowanie dla MPX 1 lub MPX R2 na wzór efektów pudełkowych
    Metalową obudowę, pedał i przyciski
    Wybór programów i sterowanie poprzez MIDI
    Programowany pedał ekspresji z dodatkowym przełącznikiem
    Dedykowane nożne przyciski dla funkcji Tap Tempo i A/B
    2 programowalne przekaźniki pozwalające na sterowanie 4 kanałami wzmacniacza gitarowego i wieloma efektami jednocześnie; ustawienia przekaźników mogą być zapisywane w programach MPX G2
    Możliwość sterowanie wieloma urządzeniami po wielu kanałach MIDI za pomocą wciśnięcia przycisku.
    Po wciśnięciu i przytrzymaniu przycisku Bypass zostaje automatycznie wyciszone audio i uaktywniony znakomity chromatyczny tuner. Informacja o stroju jest wyświetlana w czasie rzeczywistym zarówno na MPX G2, jak i na MPX R1

Specyfikacja

Konstrukcja: całkowicie metalowa obudowa, przełączniki i pedał ekspresji
    Wejścia dla zewnętrznego sterowania: gniazdo 1/4" TRS dla trzech dwustanowych przełączników, gniazdo 1/4" TRS dla zewnętrznego pedału ekspresji
    Wbudowane przekaźniki: gniazdo 1/4" TRS połączone z dwoma wewnętrznymi programowalnymi przekaźnikami
    Interfejs MIDI: 7-stykowe gniazdo DIN dla zasilania fantomowego i dwukierunkowej komunikacji MIDI z MPX 1 lub MPX G2 5-stykowe gniazdo DIN dla MIDI THRU i IN
    Pedał ekspresji: całkowicie stalowa, tradycyjna mechaniczna konstrukcja z dodatkowym programowalnym nożnym przełącznikiem
    Funkcje MIDI: Wybór banków i programów, maksymalnie 300; przełączniki i pedały mogą być indywidualnie przyporządkowywane do wysyłania dowolnego kontrolera; status każdego przełącznika MIDI jest sygnalizowany zielonym wskaźnikiem LED; Tap Tempo może być wysyłane jako MIDI Clock.
    Konfigurowanie przekaźników: Dla każdego z 990 numerów programów MIDI mogą być zapamiętywane rozmaite stany przekaźników. Przekaźniki mogą pracować jako czteropozycyjny selektor, bądź też jako dwa niezależne dwustanowe przełączniki.
    Funkcje MPX: Gdy sterownik jest podłączony do MPX G2 lub MPG 1 (V2.0) przy użyciu 7-stykowego przewodu, to po załadowaniu nowego programu, wskaźniki LED automatycznie sygnalizują następujące pozycje: numer programu, stan funkcji głównego ominięcia Bypass, stan funkcji A/B oraz stan każdego bloku efektu (Pitch, Chorus, EQ, Mod, Delay, Reverb w MPX 1; Gain, Chorus, Delay, Effect 1, Effect 2, EQ, Reverb w MPX G2); efekt aktywny = zielony, efekt ominięty = czerwony, efekt niektywny = ciemny.
    Stan każdego aktywnego efektu może być błyskawicznie zmieniony przez wciśnięcie związanego z nim przycisku.
    Dedykowane przyciski służą do sterowania funkcjami A/B i Tap.
    Zasilanie: 9 V ~ (dołączony transformator); siedmiometrowy, 7-stykowy przewód DIN dla zasilania fantomowego z MPX 1 lub MPX G2 (dołączony)
    Wymiary: 584.2 × 76.2 × 203.2 mm
    Waga: 4.3 kg

MPX1 - panel przedni

MPX1 - panel tylni

MPX-R1
  2. Hardi Aktywny Użytkownik

Odp: TC Electronic G-Major to syf, Lexicon MPX1 rządzi

Podobno firma TC Electronic zaczęła stosować lepszej jakości potencjometry i chipy pamięci w G-Major'ach dzięki czemu ma się zmniejszyć awaryjność tego sprzętu. Jeśli to prawda to chwała im za to.
  3. Steven Użytkownik

Hardi linki nie działają przy specyfikacji
  4. Hardi Aktywny Użytkownik

Dzięki, już poprawiłem 8)
  5. undereason Użytkownik

Miałem przez kilka lat gmajora. używałem go dość intensywnie. Jeśli uwielbiał rzeczy, o których piszesz, to wstydził się wyznać, bo ani się nie spalił, ani nie pogubił przycisków. Od nowości jeden potencjometr działał z pewnym fochem. Przy gównianym prądzie po prostu przestawał działać (2 sytuacje live)-pewnie trzeba stosować jakieś prądowe wynalazki furmana, czy coś. Czasami soft sprawiał niespodzianki. Faktycznie nie można było polegać na tym urządzeniu, choć myślę, ze były to zawsze kwestie słabego prądu.
    Nie kochałem go mocno miłością czystą, ale nie napisałbym, że to SYF. Tylko tyle chciałem napisać, bo może czytają nas dzieci i nie chciałbym, by myślały, że świat jest czarno-biały.
    Lexicona nie znam, ale skoro polecasz, to najpewniej wiesz swoje.
    Pozdrawiam
  6. Hardi Aktywny Użytkownik

Oczywiście nie 100% G-Majorów jest syfiastych, ale z tymi z którymi ja miałem styczność to niestety były problemy, a szkoda, bo firma dobra, wręcz kultowa, w dodatku Skandynawska, a ja mam słabość do Skandynawii 8) No i G-Major jest banalnie prosty w obsłudze, brzmi zawodowo itd.
  7. undereason Użytkownik

genialna administracja skandynawska,fakt. poza tym bornholm.
  8. Hardi Aktywny Użytkownik

Odp: TC Electronic kontra Lexicon MPX1

ja kocham Skandynawię za krajobrazy, kulturę, muzykę itd.
  9. undereason Użytkownik

byłem z żoną i przyjaciółmi tydzień na bornholmie rowerami. absolutny szczyt zajebiozy[a propos krajobrazów].. jeśli chodzi o muzykę, to skandynawia, oprócz abby iaob kojarzy mi sie z entombed i resztą
    no i jeszcze max martin
  10. Hardi Aktywny Użytkownik

Skandynawia to kraina rocka i metalu 8)
  11. Steven Użytkownik

Opeth i Katatonia Szwecja Rules !
  12. Hardi Aktywny Użytkownik

Powstała nawet odmiana metalu "Göteborg metal" pochodzi od "Melodic death metal" a głównymi przedstawicielami to: Dark Tranquillity, In Flames, At the Gates, Soilwork.
  13. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools

Odmiana? Style? Kanały? Gatunki? Bez sensu.

Muzyka jest dobra, lub zła. Taka, która się podoba, i taka, która nie kręci. A podziały na gatunki i odmiany są dla biednych krytyków, którym brakuje epitetów :D

O.

Pozdrawiam
  14. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy

Leszek ładne zdanie, z czego przepisałeś ?:>
  15. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools

Hehe, parę lat się param dźwiękowością wszelaką, czy to graniem, czy teraz bardziej "produkcją" - jakieś 14 latek, więc niejako do pewnych wniosków dorosłem. :D

Swoją drogą, od tych 14 lat pomaga mi w tym polski system edukacji muzycznej. Takie wnioski nasuwają się same przez się :D

Pozdrawiam
  16. Hardi Aktywny Użytkownik

uzasadnij dlaczego!? ja uważam, że podział jest bardzo przydatny, dam ci przykład: idę np. do wypożyczalni płyt i kobieta mi poleca jakiś tam album zespołu, którego zupełnie nie znam, pytam się "jakie to klimaty?", a ona odpowiada "techno," a ja w tedy mówię "nie, dziękuję" ;D nie muszę marnować czas, aby przesłuchiwać nawet fragmenty, bo wiem, że i tak to nie dla mnie, a gdyby powiedziała, że np. rock progresywny to wiem że mogę się tym zainteresować
  17. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools

Dla mnie to dziecinny argument. Jak podrośniesz, to zrozumiesz :D

A tak poważnie, im więcej różnej muzyki słucham, tym bardzoej dochodzę do wniosku, że podziały są bez sensu, bo WSZĘDZIE, absolutnie w każdym "gatunku" da się znaleźć coś ciekawego. To, że ktoś neguje techno bo to techno, dowodzi ignorancji tego człowieka.

Generalnie to jest tak, że będąc powiedzmy producentem muzycznym, czy reżyserem dźwięku, czy tam inżynierem dźwięku, MUSISZ posiadać własne wzorce estetyczne - czyli produkcje, które sprawiają Ci przyjemność, z różnych względów - bo są genialnie zagrane, świetnie poaranżowane, bardzo dobrze zmiksowane, są po prostu ładne, lub w skrajnych przypadkach wszystko naraz. :D Bo po prostu może byćtak, że przyjdzie do Ciebie strażacka orkiestra dęta, a ty na codzieńrobisz disko, i nie będziesz wiedział jak ich ugryźć.

Muzyka jest tam, gdzie występują elementy dzieła muzycznego. Te elementy, to na przykład rytm, melodia, harmonia, dynamika, agogika, artykulacja i barwa dźwięku powiedzmy - oczywiście można by też ich namnożyć więcej. Tam, gdzie występują te elementy zrealizowane we wzruszający serce sposób, tam jest dobra muzyka.

Poza tym, nie wiem, zanegować Fisza, bo ktoś go wrzucił do szufladki "hip hop"? Albo zanegować Rage Against The Machines, bo gitary się przesterowują, i ludzie mówią, że to rokendrol, a ja przecież uwielbiam klasykę, i jazz, i zniekształcenia sąmi obce. Ale co ja zrobię, jak przy Rejdżach i ich komunistycznych ideach zaczyna mi chodzić nóżka? :D Takie różne dylematy warto w skrytości własnego serduszka myślę rozważyć. Warto też szukać wszędzie, żeby znaleźć to, co nas wzrusza. :D

Ogólnie to taki kaznodziejski ton mi wyszedłtrochę. Ale naprawdę przez jakiś czas myślałem, że hiphopowców nie da się słuchać, że rokendrol jest niemodny, i tylko jazz, tylko jazz jest wartościową sztuką. No może trochę klasyki - ale tylko Bach i Mozart. Wstydziłem sięprzyznać, że w latach mojej wczesnej młodości znałem na pamięć wszystkie piosenki Queen - bo przecież to takie pedalskie prostackie granie, bez cienia improwizacji, i na przykład czystości, logiki form muzyki klasycznej, bo po pierwszym temacie wchodzi drugi, a po nim trzeci, czwarty, potem jakaś nielogiczna część quasioperowa. A nie przetworzenie, jak w allegro sonatowym. Długo wydawało mi się, że piosenki Beatlesów są prymitywne, banalne, że trzeba kombinować, grać na 7/16, walić gruchęna scenie, i w ogóle och i ach być szybszym od światła.

A to nie tak, nie tak.

Wracając do przykładu z wypożyczalni - wolę wziąć losowo wybranąpłytę z półki, niż zdać się na opinię pani, która mi powie, że płyta to techno, a to akurat będzie Matthew Herbert, albo najnowszy Nils Petter Molvaer...

Pomijam to, że mianując się muzykiem wstyd nie znać chociaż zarysuprzekroju całej historii muzyki. To tak, jakby być cholera architektem i nie wiedzieć, że w Paryżu jest Wieża Eiffel'a, a w Nowym Jorku Statua Wolności. Nie mówię, że muszą takiego architekta urzekać te budowle, ale raczej wypadało by o nich wiedzieć, a nie zaczynać budowę domu od zaprojektowania kształtu części komina wystającej ponad dach, i wzorków na bramie garażowej.

To się napisałem, ale chyba to są wystarczająco przekonujące argumenty...

Pozdrawiam
  18. Hardi Aktywny Użytkownik

lestek, ale nawet najlepiej zagrane, zrealizowane i zmasterowane techno będzie dla mnie zawsze gównem i tyle, nie widzę w tym nic dziecinnego...
  19. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools

Nic nie rozumiesz w ogóle... Sprawdź chociaż kto to jest Matthew Herbert, bo to prawie tak, jak nie wiedzieć kim jest Hendrix, czy Mozart. W sytuacji z panią w wypożyczalni płyt doszedłem do wniosku, że pani może po prostu nie mieć pojęcia co bierzesz. Widzi,że bierzesz płytę z półki z elektroniką, i mówi od razu, że to techno. A to był Matthew Herbert właśnie, który na żywo gra samplami z dyrygowanego przez siebie jednocześnie bigbandu ;)

A techno zawsze będzie dla Ciebie gównem z definicji, bo jesteś ograniczony. Ogólnie spróbuj otworzyć umysł na sztukę, która Cię otacza, i która jest wszędzie :).

To trochę tak, jak z samochodami - fajne jest nowe Audi Q7, nie? A Fiat Multipla to wiocha straszna. Nigdy nie kupiłbym Fiata Multipla, ale umiem docenić jego rozwiązania techniczne - np. względnie dużą ilość miejsca w środku, która w zasadzie przy 4 osobach drastycznie nie ustępuje Audi Q7, tak samo jak, nie wiem, dużą ilość schowków, które zawsze mogą się przydać. Ale nigdy nie kupięMultipli mimo tych plusów :)

Pozdrawiam
  20. Hardi Aktywny Użytkownik

lestek, ty nic nie kapujesz... ja lubię tylko niektórą muzykę, a nie każdą, która jest dobrze nagra i zrealizowana, np. nie przepadam z klawiszami, samplami itd., mi do szczęścia wystarczą 3 instrumenty: gitara, bas i perkusja, i nie czuję się ograniczony z tego powodu, wręcz przeciwnie... ja w przeciwieństwie do ciebie mam swoją osobowość i swój charakter i nie słucham wszystkiego co popadnie, byle było dobrze nagrane... muzyka jest dla mnie pasją

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. pogłos efekt opinie

,
  2. lexicon mpx g2 poziomy

,
  3. instrukcja obsługi mpx g2