1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Tanie Tyczki Karbony na zamówienie - W-wa, słyszeliście coś o tym?

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Pawel Walentynski, 14 Wrzesień 2011.

1. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Witam, dziś pewien gość powiedział mi że jest w Warszawie firma robiąca tyczki (boompol'e) z włókna węglowego, na zamówienie po czterokrotnie niższej cenie jak to jest w przypadku Ambient'ów. Szukając po necie i w miejscu przez niego wyznaczonym niczego nie znalazłem. Pytanie czy gość sie mylił i śnił na jawie, czy miał racje?

Może WY znacie takich specjalistów od tyczek na zamówienie na terenie Polski/Europy?

Pozdrawiam!!
  2. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Europa - tak
    Polska - NIE ma takowych, prawdziwe wlkona weglowe kosztuje a zeby z niego tyczki zrobic trzeba miec specjalne maszyny :)

Ambient, Panamic, VDB, K-Tek, Loom
    Najwiecej na planach stosuje sie panamicow albo ambientow.
  3. Funk You Użytkownik

Zawód:
    recording/mix engineer, boom operator
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Znalazłem coś takiego:

http://herculesjib.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4&products_id=166

Nie wiem co to za firma... Cena ok 1000 zł. Za analogicznego Ambienta zapłaciłbyś ok 1500zł. Ale oceniając wizualnie produkt wolałbym chyba dołożyć 500zł do lepszej tyczki...

Ja używam:
    Ambient QX 565 (2,6m)
    Ambient QX 5130 (5,6m)
    K-Tek (ok 3m) aluminiowy, okablowany wewnątrz (nie pamietam oznaczenia), którego montuje w razie potrzeby do statywu oświetleniowego uchwytem Manfrotto

Ambienta w Polszy dostaniesz napewno tu: www.professionalmarket.com.pl
    VDB tu: www.audioplan.pl (miła obsługa)
    K-Tek'a ma podobno: www.4vision.pl (nie wiem co to za sprzedawca - nie miałem doczynienia)

Jeżeli będzisz dużo pracował to chyba lepiej zainwestować w uznane marki - te 500 zł nie są warte nerwów i problemów z "wynalazkami" - ale może znajdziesz kogoś kto faktycznie robi dobry sprzęt - podziel sie koniecznie taką informacją.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nie przesadzaj... to nie jest żadna technologia z kosmosu (już nie jest)... laminat jak z każdego innego włókna (włókno do kupienia bez problemu)... w Polsce jest masa firm która się zajmuje produkcją laminatów w tym z włókien węglowych... Może rzeczywiście jest pod warszawą jakiś entuzjasta, który po znajomości wykona tyczkę... jest to bardzo prawdopodobne...
  5. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    jakby byl, to co robi byloby dobre to napewno w Europie juz dawno bylby znany :) tak zaczynala kazda firma tyczkarska :) wlasciciel VDB sam zaczal robic w warsztacie sporo lat temu....

Uzywajac tyczek panamica i ambienta mam pewnosc iz kazda sekcja jest starannie komputerowo wywarzona, ze naciski trzymajace kazda sekcje dzialaja plynnie i bezglosnie, ze ta tyczke pare tysiecy razy moge zwinac i rozwinac bez potrzeby jakiegokolwiek serwisu, ze tyczka ktorej uzywam nie przenosi dodatkowego halasu dotykowego.

wytworzyc laminat z wlokna weglowego a tyczke oparta na tej samej technologii to jakbym prosil malarza ktory mi studio maluje zeby pozniej jakis portrecik na sciane walnal :)

biorac pod uwagi koszty produkcji pojedynczych egzemplarzy a nie seryjna produkcje gdzie wtedy to dopiero koszty moga sie zwrocic i dac jakis tam zysk taka osoba musialaby to tego interesu sporo doplacac oferujac produkt jakosciowo podobny do graczy jak panamic czy ambient.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe co to jest tak naprawde tyczka dopoki nie popracujesz (i nie rozbierzesz i zlozysz) tyczek panamica na przyklad. To naprawde cos wiecej niz pare kijkow polaczonych plastikowymi zaciskami. Wiem ze to tak wyglada na zdjeciach ale jak sam troche popracujesz to bedziesz wiedzial co jest godne twoich ciezko zarobionych $$$ a co nie ;)
  6. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Dzięki Panowie za odpowiedzi
    Grzesiek, spoko ta tyczka od herculesa..na chwile obecną z racji ciasnego budrzetu jest to jedna z moich opcji. Potrzebuje możliwie najlżejszą tyczke z jakimś 3m zasięgiem bo po operacji barku jestem i szczerze nie wiem jak szybko będe sie męczył na początku..

Ci nasi dystrybutorzy są mega drodzy, Ambienty w professional market są po 2k, i to bez kabla przez środek. Byłem tam u nich, mają siedzibe niedaleko mnie..całkiem sprawna 3osobowa firma. Dzięki bogu są tu bo to jedyni ze sprzętem sound devices w Polsce o ile sie nie myle..

Co do 4vision i K-teków to już nie tak fajnie, bo cenowo nie są zbyt atrakcyjni i za popularną tyczką trzeba czekać do 2 tygodni..

audioplan nie wiem czyim jest wytworem ale ceny mają z kosmosu:))

Jak coś znajde to dam znać
    Postaram sie dopytać tego gostka jak go spotkam w następną środe dokładniej gdzie robią te boompole na zamówienie, bo mi mówił o 2.5m tyczce z karbonu za 500zl.. trzymaj kciuki Luke, może sie uda:)

pozdrawiam
  7. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Luke dużo w tym racji, na zdrowy rozum to to czego można sie spodziewać za te 500zl to karbonowa rura z nasztukowanym gwintem i serią dziwnych spojrzeń od reszty ekipy.. jak już miałbym sie pakować w takie coś to chyba wolałbym wydać 40zl na tyczke malarską, pomalować na czarno i siedzi:) dopooki nie uzbieram na konkret..
  8. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Ciekawe, dopiero w srodkowym zdjeciu widac ze ta tyczka ma cos wspolnego z wloknem weglowym. Pierwsza fotka to jakies aluminium.
    Druga sprawa. Prosty kabel w tyczke bedzie ci latal za kazdym przesunieciem tyczki, rozwiazaniem w drozyszch wersjach tyczek jest kabel "zrolowany" - coiled z wtyczka na koncu tyczki.
    Trzecia sprawa to 3 foto na tej stronie zupelnie innej tyczki :D
    Czwarta sprawa - cena za granica 189$ :D
    Piata sprawa - to jest indianska pdroba K-Teka :D Bollywood tyczka :D

zamowic mozna tylko przez Ebay, pewnie ta firma w PL zamowila myslac ze znalazli zarabisty produkt. Niestety polegli ;)
  9. Funk You Użytkownik

Zawód:
    recording/mix engineer, boom operator
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Podałem polskich dystrybutorów dla przykładu. Z powodzeniem można szukać takich rzeczy na ebay'u czy w sklepach za granicą - chociażby w Niemczech. Co do czekania - w naszym kraju trzeba się do tego przyzwyczaić, albo spiąć się i szukać gdzie indziej - często jest taniej. Ceny oczywiście bolą, zwłaszcza kiedy robi się to "prywatnie" do niskobudżetowych projektów - wiem coś o tym...

Jednak jeżeli narzędzi używa sie często to szybko docenia się ich jakość. To chyba zasada uniwersalna - nie tylko w rejestracji dźwięku. Po raz kolejny musisz zapytać sam siebie czy tyczka potrzebna Ci jest "do projektu", okazjonalnie czy też będziesz pracował często na tym sprzęcie. Mikrofon, tyczka, preamp i odsłuch to twoje najważniejsze narzędzia. Na początek warto poszukać oszczędności w innych akcesoriach, rejestratorze, ilości mikrofonów, które planujesz kupić.

Może mały przykład z życia wzięty. Swego czasu, znajomy skompletował sprzęt "na początek" w ten sposób, że zakupił 2 mikrofony: MKH 416T i MKH 816T z (zasilaniem 12T - nie phantom), starszy mikser Shura z "T power" w dobrym stanie i lekką aluminiową tyczke (nie pamiketam jaką, ale całkiem solidną). Dźwięk rejestruje w (używanego) Tascama DR100. Zakupu ebay, allegro itp. Wyposażył się w sprzęt za kwotę 5-6 tys, który do jego projektów (i nie tylko) zapewnie bardzo dobrą jakość dżwięku. Kto mówi, że na starcie trzeba wydać 30 tys.? Dociekajcie, czytajcie w interneci, pytajcie ludzi... a znajdziecie! ;)

Pozdrawiam!
    G.

P.S. Ja nie lubię kabla w środku tyczki. Co prawda tylko K-Tek'a z kablem używałem, ale i tak czasem miałem problem z obijaniem się kabla (chociaż jest kręcony). Może bardziej wyrafinowane konstrukcje nie mają z tym problemu...
  10. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Ebay ebay ebay, mieszkałem w anglii 4 lata i sie za nic nie moge przyzwyczaić do allegro..jest to nie oszukujmy sie fatalny sklep z bez-na-dziej-ną wyszukiwarką..

Oczywiście szukając sprzętu patrze z perspektywy kariery a nie jednego czy dwu jobów.. powoli kompletuje sobie co trzeba.. wczoraj udało mi sie wygrać na ebay'u czarnego mkh416 p48 w stanie, as new, za 2k z przesyłką!! Co mnie załamuje to ceny uchwytów p-wstrząsowych...jeszcze o tym nie gadaliśmy Panowie..

Wychodze z siebie jak mam wymyślać polskie nazwy tych wszystkich sprzętów na allegro..
    Szukam czegoś w tym stylu, pomocy..
    http://www.amazon.co.uk/RODE-SM3-SU...5M8K/ref=sr_1_8?ie=UTF8&qid=1316095938&sr=8-8

Powiedzcie czy sie sprawdzi pliz..chociaz podejrzewam że jak najbardziej..oczywiście blimpa z futrzakiem też sobie sprawie ale docelowo chce mieć dwie tyczki bądź jedną na statywie..i znów pytanie jakie statywy do tego typu zawieszenia nad głowami polecacie..bo pojde w układ statyw na jednym gościu i dwu pozostałych z tyczki.. podejrzewam że każdy najtańszy sie nada byle by była przeciwwaga hm?

Czyli pewnie kabel albo obwijasz dookola tyczki albo przymocowujesz na rzepe np?

Mam nadzieje że nie przeciągam struny:)
    Wszystkie wasze odpowiedzi są bardzo pomocne i sam nie moge doczekać sie bycia expertem by dzielić sie dobrym słowem.

pozdr
  11. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Ten shockmount od Rode calkiem ok jest, jest to powiedzmy budzetowa wersja zawieszenia PSC ktore stare pierniki :D uzywaja dosyc sporo wewnatrz. Moga byc jednak problemy jezeli mikrofon jest za ciezki. Czasami te gumki nie wytrzymuja.

Co do kabla wewnatrz: bawilem sie tyczkami zmodyfikowanymi Looma i Ambienta i tez standardowe K-Teka. No coz, po prostu trzeba delikatnie i szybko tyczka krecic. Po 2 latach mi sie mniej wiecej udaje spokojnie z takim tyczkami pracowac, ale uzywam je tylko dla newsow i dokumentow. W tych wypadkach niektore "bledy" sa do wybaczenia. Fikcja to najczesciej panamicy z owinietym kablem lub nadajnikiem podpietym pod mikrofon.
  12. monter Początkujący

Zawód:
    Konstruktor, branża zbrojeniowa
    Ale wspomniany handlowy laminat nie ma nic do produkcji takiej tyczki.Tak to można zrobić kajak czy canu.
    Zapewniam Cię że nawinąć taką cienką rurkę włóknem węglowym wypełnionym odpowiednią żywicą, na odpowiednio wykonanym trzpieniu to nie takie proste. Nie mówiąc już o tym że potrzebny jest specjalistyczna nawijaka, know - how, piec do wygrzewania itd.

W Polsce tym zajmuje się na poważnie tylko Instytut Elektrotechniki we Wrocławiu, no i jeden zakład przemysłowy o charakterze zbrojeniowym... :]
    Wykonanie takich rur, długich, wytrzymałych, o dość nieprzypadkowych wymiarach i ich tolerancjach to nie takie proste i raczej niemożliwe do wykonania w domowym warsztacie... :)

Najlepiej to kupić przyzwoitą wędkę i pokombinować..

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. tanie tyczki

,
  2. tania tyczka

,
  3. najtańsze tyczki

,
  4. ambient qx 5130,
  5. mkh 416t,
  6. z czego można zrobić top do tyczki,
  7. tanie tyczki sklepy,