1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Tania klawiaturka na start z określonymi możliwościami

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez slavedriver, 7 Lipiec 2011.

1. slavedriver Użytkownik

Witam,

Zamierzam za jakiś czas zakupić klawiaturkę do rejestracji ścieżek midi którymi będę wyzwalał syntezę instrumentów dętych oraz smyczkowych. Będzie to pierwsze moje urządzenie tego typu, a na klawiszach grać nie umiem prawie wcale. W związku z tym będzie to urządzenie z najniższej możliwej półki cenowej. Jeśli będzie mnie ograniczało - zmienię na coś lepszego, ale najpierw chcę się zapoznać z tematem.

W związku z planowanym zakupem zastanawia mnie jedna kwestia:
    Czy, ogólnie rzecz ujmując, klawiaturki bądź DAW (używam Cubase) można skonfigurować tak, aby rejestrowany sygnał był pół tonu niższy niż domyślnie? Przykładowo gram A, a chcę, żeby na ścieżce midi rejestrowało się As i żeby oczywiście As szło mi z syntezy.

Przepraszam, że to pytanie może wydawać się trywialne, ale zupełnie nie jestem zorientowany w temacie.

Tak w skrócie chodzi mi o możliwość automatycznej transpozycji o pół tonu/cały ton w górę/w dół.
  2. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Transpozycja w MIDI jest dość postawowym tematem. Prawie każda klawiaturka posiadająca w sobie MIDI będzie w nią wyposażona. Pomińmy tylko te zupełnie za grosze. Do tego też cała galeria niezłych używek do wyrwania na aledrogo :)

Trudniejsze pytanie to ile oktaw byś chciał. A im więcej tym lepiej i jednocześnie ciężej do noszenia :)
  3. slavedriver Użytkownik

No właśnie ciekawy jestem czy ta klawiatura ma możliwość transpozycji: http://guitarcenter.pl/catalog/studio/kontrolery-midi/klawiatury-sterujace/akai-lpk-25

W opisie produktu tej widzę, że jest funkcja Key Transpose, czyli zdaje się to, czego szukam: http://guitarcenter.pl/catalog/studio/kontrolery-midi/klawiatury-sterujace/korg-microkey
    Swoją drogą ten Korg bardzo mi się podoba i lubię Korg'a o czym poniżej.

Jest jeszcze to, wyposażone w pady z możliwością sterowania funkcjami DAW/wtyczek, co na pewno by się przydało: http://guitarcenter.pl/catalog/studio/kontrolery-midi/klawiatury-sterujace/akai-mpk-mini

Oraz pewnie kilka innych. Także używanych, o których piszesz, a lubię kupować rzeczy używane, sprawdzone, które dla bardziej wymagających są zbędnym elementem.

Do nagrań prostych melodyjek dęciaków i smyków nie potrzebuję wielu oktaw. Ponadto gdybym nagle potrzebował, to mam możliwość tymczasowego wykorzystania tego Korg'a, który stoi w pokoju obok i którego wręcz uwielbiam, zwłaszcza gdy zasuwa na nim moja małżonka :D : http://www.musiccenter.pl/product/Korg-SP250/?id=499
    Niestety nie mogę go na stałe wykorzystać do moich potrzeb, bo mi żona nie pozwala przenieść pianinka z salonu do studia :p :)

Pula cenowa to maksimum okolice 350 PLN. Wszakże sprzęt ze średniej półki stoi pokój obok, no a ja potrzebuję do niewygórowanych zastosowań.

Aporpos używek raz jeszcze - mógłbyś Księciunio, bądź ktoś inny z szanownych forumowiczów, polecić jakieś konkretne klawisze?
  4. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Masz rację :) zupełnie o tym nie pomyślałem :) Ja za klawiaturkę raczej zawsze uznaję jakiś syntezator. Nie ważne, czy to Roland, Yamaha, Korg, czy inny Amerykaniec :) I coś takiego miałem na myśli odpowiadając na twój post.

Ty zaś wskazujesz coś nowoczesnego, bardziej zabawkowego (w moim rozumieniu) z możliwościami zawartymi tylko w instrukcji obsługi. Widzę, że jest tam transpozycja oktawowa, ale nie widzę tonowej. Nie znaczy to, że tego tam nie ma. Trza poczytać instrukcję z netu i wszystko będzie wiadomo :D

Myślę, że w cenie jaką podałeś na aledrogo można wychaczyć całkiem niezły syntezator 5 oktawowy. Kwestia tylko poczatowania na okazję :)
  5. slavedriver Użytkownik

Faktycznie. Wystarczyło, jak zwykle, zajrzeć do instrukcji tego AKAI'a LPK25, która na stronie trzeciej jasno odpowiada na moje pytanie: http://www.uniquesquared.com/eBayImgs/Manuals/LPK25 Quickstart Guide - English - RevB.pdf
  6. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  7. slavedriver Użytkownik

8. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    To moze tak. Na jaki stopien oceniasz swoje umikejetnosci gry na klawiaturze? Bo jezeli to jest 0 to co nie kupisz w tej cenie ciebie zadowoli jakosc jest ta sama tylko sie rozni dodatkowymi fejderami i potencjometrami.
  9. slavedriver Użytkownik

Moje umiejętności to 0,0000000001 :D Nie gram niemal nic poza trzema akordami, które tworzą Knockin' on Heaven's Door... :p

Z kolei gram na innym insrumencie. Uczęszczałem do szkoły muz (niestety bez instrumentu dodatkowego). Znam nuty, dobrze ogarniam rytmikę i harmonię. Od czasu do czasu pozwalam sobie na delikatną solóweczkę na klawiszu gdy coś ładnego leci w tle. I właśnie do tego klawisz mi potrzebny. Żeby właśnie nagrywać delikatne zagrywki, smaczki. Od czasu do czasu może jakieś akordy, tym bardziej, że na gitarze również preferuję granie rytmiczne. Z zasady lubię tworzyć muzykę prostą (aczkolwiek nie banalną) ale z bogatym instrumentarium. Potrzebuje coś na wysterowanie VSTi - dęciaki, smyki. Nieskomplikowany klawisz jako interfejs MIDI byłby idealny do realizacji tego zadania. Ja nawet mam poukładane kilkanaście melodyjek, które chcę ponagrywać. Brakuje mi tylko narzędzia.

Nie chciałbym w tym momencie przeinwestować. Naprawdę, nie potrzeba mi niczego więcej niż to, co spełni moje oczekiwania. Jeśli za jakiś czas okazałoby się, że poczuję się ograniczony, wówczas wymienię klawisz na model oferujący większe możliwości.

Jestem na 80% przekonany, że zakupię Korg'a Microkey. Przydałby się sustain pedal i jest na to chyba jakiś mod.
  10. jaca Stały Użytkownik

ja mialem maudio keystation 5 oktaw, semiwazona;)
    fajna do nauki bo przypadkowe dotkniecie klawisza nie uwalnia od razu dzwieku-trzeba ciut mocniej docisnac:)
    niestety nie ogarnalem klawiszologii;) i zostalem przy trzech akordach;)
    klawa z powodzeniem wystepuje na scenie z moim kumplem bardzo czesto od roku i wszystko z nimi ok:)
  11. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Do pisania ambientów i innych elektronik u siebie w studiu mam: http://www.westmusic.pl/index.php?p6538,m-audio-oxygen-61 z tego co pamiętam kupiłem używkę w okolicach 300-400 zł. Nie wiem czy jest w niej możliwość transponowania o półtony (nie sprawdzałem tego), a jeśli nie ma to w DAW zawsze można to ogarnąć.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. akai mpk mini or korg microkey

,
  2. akai mpk mini czy jakis software jes potrzebny

,
  3. instrukcja do akai lpk25

,
  4. lpk25 manual