1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Tania klawiatura sterująca - co wybrać

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez matdarecki, 24 Listopad 2011.

1. matdarecki Początkujący

Witam Panowie,
    Proszę o pomoc w wyborze klawiatury midi, która spełniałaby poniższe warunki. Skończyły się czasy, kiedy można iść do sklepu i dotknąć klawiatur różnych firm. W sklepach w Krk nie mają praktycznie niczego na stanie, trzeba kupować w ciemno albo z polecenia. Na forach informacje są najczęściej nic nie mówiące o JAKOŚCI samych klawiszy, "czucia", tzn. czy w dotyku sprzęt jest jak plastikowa taniocha, czy nie, a to właśnie jest dla mnie najważniejsze.

-- Najbardziej zależy mi na filingu, tzn. nie chcę, aby klawisze były lekko-wciskalne, ma być czuć pewien przeskok i opór, klawiatura ma nie wydawać głośnych stukotów. Miałem Rolanda Juno-D, same klawisze były bardzo przyzwoite, dobre w odczuciu, ale niestety po roku siadły styki, nie szło tego wyczyścić, aby wyrównać dynamikę, W końcu pozbyłem się tego chińskiego gówna po kilku próbach ratowania.
    -- Nie chcę płacić za pokrętła, pady, wyświetlacze i inne bajery, sama klawiatura wystarczy, ale jednocześnie chciałbym aftertouch, a wydaje mi się, że tylko te bardziej rozbudowane SL to mają (?)
    -- Klawisze półważone, pełnowymiarowe, najchętniej 5 oktaw, ale i 4 zniósłbym ostatecznie (chcę grać na Hypersoniku2 na różnych organowych brzmieniach, a na dwie ręce na 4 oktawach trochę jest ścisk).
    -- Fajnie byłoby, gdyby można było transponować dźwięk co ton w górę i w dół, a nie tylko o oktawę. Ale tego chyba nie dostanę w tanich modelach.
    -- Cena - najchętniej w okolicach 500 zł, gdyby rokowały jakość, dałbym nawet do 1000 zł.

Z tego, co do tej pory się poorientowałem, to zdecydowanie odpada badziewie CME, MidiTech i raczej M-Audio też (chyba to udało mi się dotknąć w jakimś sklepie i straszna masakra, zero oporu przy wciskaniu klawisza, tandeta na maksa), Behringer też wygląda dość plastikowo i jak tania zabawka z bazaru.

Z wyglądu podoba mi się Roland A500S (szkoda, że 4 oktawy), ale boję się tego Rolanda i tych chińskich pseudo-złoconych styków - bo pewnie to ta sama technologia. Pewnie ta klawiatura chodzi dobrze, ale czy długo wytrzyma, aż dynamika się posypie.. Cena 680 zł, mogłoby być odrobinę taniej..

Ewentualnie E-MU, cena 700 zł, lub 900 zł za 5 oktaw.
    Po głowie chodzi mi Novation, ale nie robią samych klawiatur, a tylko SL, czyli z bajerami, cena 1500 (4 oktawy) lub 2000 zł (5 oktaw) - trochę za drogo jak dla mnie na ten moment.

Na allegro jest Studiologic SL-161 (fatar), cena 430 zł za 5 oktaw. To mogłoby być dobre, ale bez czyjegoś komentarza (kto używał osobiście tego sprzętu) nie podjąłbym się takiego zakupu w ciemno..
  2. Pan Miał Początkujący

3. matdarecki Początkujący

Dzięki.. Ciekawa oferta. Ale na razie wczoraj na allegro kupiłem za 400zł StudioLogic SL-161, ryzyk fizyk, ale sprzedający zapewnił, że nie ma śladów użytkowania i w pełni sprawna, nigdy żadnych problemów. (Wolę coś używanego za 400zł, niż badziewie w stylu CME, M-Audio czy inne badziewia dostępne na rynku z najniższej półki w przedziale cenowym 300-600zł.)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. tania klawiatura sterująca

,
  2. klawiatura półważona co to znaczy

,
  3. klawiatura sterująca forum

,
  4. klawiatura sterująca do 500zł,
  5. klawiatura sterująca jaka forum,
  6. klawiatura sterująca problem z tonami,
  7. klawiatura sterująca jaką wybrać,