1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Taśma

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez Jurek, 15 Grudzień 2008.

1. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Od kilku tygodni jestem właścicielem 8-śladowego szpulowca marki Fostex (Model 80). Magnetofon przeznaczony swego czasu do studiów domowych - projektowych, nie znalazłem informacji o używaniu go w poważniejszych miejscach, ale....

Jestem po pierwszych eksperymentach. No i jestem zachwycony co taśma potrafi zrobić z bębnami! Jakość nieporównywalna z deckami kasetowymi ze względu chociażby na prędkość przesuwu taśmy: 15 cali/sek. Wreszcie dowiedziałem się dlaczego sekcja w moim referencyjnym kawałku ("Man Made The Gun" Simply Red) brzmi tak ciepło i zarazem tak pięknie kopie!

Magnetofon w studio to nieco kosztowna zabawa, ale ciekaw jestem czy ktoś z Was próbował, a może używa? Kompresja taśmowa pięknie się komponuje z pewnymi rodzajami muzyki. Wiem że są symulatory taśmy - wtyczka do pro toolsa i hardware, ale nie mam do tego dostępu i nie wiem na ile to działa w porównaniu z prawdziwą taśmą.

Jest jeszcze jeden aspekt całej sprawy. Magnetofon sprowokował mnie do innego traktowania procesu nagrywania. Spróbowałem działać z założeniem że po zagraniu nic nie poprawiam. Zacząłem tak podchodzić nie tylko na taśmie ale też w zwykłym ( ;) ) komputerowym sekwencerze. W mojej skromnej opinii to się sprawdza - małe pomyłki nie dyskwalifikują partii a ona zachowuje "życie".

Wiem że wciąż są fascynaci studia analogowego, które jest dla nich nie tylko miejscem zarabiania pieniędzy, ale pasją i zabawą. Weźmy choćby jeden z wywiadów w ostatnim TapeOp'ie.

Uwaga: nie zakładam tego wątku w celu jakiejkolwiek polemiki w stylu - lepsza cyfra czy analog, jestem już za stary na takie młodzieńcze spory nt. wyższości jednych świąt nad drugimi. Wiem że powstają wspaniałe miksy "in-the-box", sam raczej nie zamierzam wyprowadzać się z kompa (chyba że mi już całkiem odwali ;) ). Interesuje mnie po prostu wymiana doświadczeń związanych z używaniem magnetofonu w studio.

Zatem - jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia taśmowe, to proszę o podzielenie się wrażeniami :)

Po cichu liczę, że ten wątek będzie się pomału rozwijał :)
  2. paul Aktywny Użytkownik

Fostex Model 80. Mialem kiedys taki. Fajna maszyna...
  3. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools
    caly czas mam na stanie tascam msr-16
    zawsze jesli to tylko mozliwe i zespol jest w stanie zagrac na tasme ( glownie perkusja:):) nie ma ze sie wetniemy w zasadzie trzeba
    grac od a do z. to nagrywam:)
    potem to wrzucam do cyfry
    i reszta czyli wokale,klawisze etc. juz w cyfrze mix tez
    tasma sie bardzo ''lubi'' z gitarami przesterowanymi,basem,perskuja.
    wgraj sobie stopke i werbel na tasme skalujac do maximum potem porownaj przed i po:)
    czesto przepuszczam tez caly mix przez tasme.

pozdrawiam
  4. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Uffff... czy jestem jedynym, ktory pracowal na magnetofonach i na tym, co nazywacie magnetofonami? Jezeli tak, to OK, wybaczam ;)
    Zajechalem msr16 na smierc, z wymiana glowic w polowie eksploatacji. Brzmienie tego czegos to byla tragedia, jak kupilismy da88, to wszyscy odetchneli z ulga. Ten dbx doprowadzal mnie do szalu, a "gumowe" brzmienie z niekontrolowalnym basem utrudnialo zgrania - zwlaszcza, ze bylo to polaczone ze stolem Soundcraft Spirit bez HPF ;)
    Pamietajcie, ze te wszystkie peany na czesc tasmy to sa peany na czesc studera, i to 800, najlepiej 16 sladowego, "bitego" pod sufit bez dolby. I na takim czyms pracowalem, i zareczam, ze to jest zupelnie inna bajka. Mozna twierdzic, ze "jak sie nie ma, co sie lubi..." - ja uwazam, ze to jest droga donikad. Moze dlatego, ze slad szerokosci kaseciaka troche odstrasza ;)
  5. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Przemak - nie miałem do czynienia ze Studerem. Porównuję tylko co mój Fostex zrobił z bębnami. I pier...lić że pojawił się szum. Dla mnie PO jest 3x lepiej :) Z tego co mówisz wynika, że po studerze powinno być 10x lepiej :D
  6. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
  7. jakup Początkujący

Czy mógłbyś udostępnić próbkę bębnów przed i po? Jestem bardzo ciekaw :) Mam jakiegoś starego szpulowca teac w pracy i nie wiem, czy go brać do domu i kombinować :)
  8. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Jasne, przygotuję wieczorem próbkę.

Przy okazji - w jednym z ostatnich EiS jest wywiad z Peterem Siedlaczkiem. Jest tam ciekawa wzmianka dotycząca magnetofonu kasetowego, który musiał wybijać z głowy producentowi znanych muzyków, chociaż w ślepym teście przyznał że po taśmie jest lepiej :) Nie wiem na ile ten problem dotyczy szpulaków z dużą prędkością taśmy, ale w tym przypadku problemem była zgodność w mono.
  9. Ziober Użytkownik

Hej, to co z ta probka?
  10. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Hej! Sorry, trochę mnie wciągnęła płyta i zapomniałem. Obiecuję poprawę!

A tak w ogóle, to skąd dokładnie jesteś? Bo ja też Poznań/Podkarpacie :D
  11. Ziober Użytkownik

Ja z Rzeszowa (okolic) pochodze. Tak w ogole to jestem Bartek i chyba gralismy owego czasu razem. :)
  12. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Aaaaa... to musiała być Anima :) Mam jeszcze fotki (wciąż nieobrobione) z koncertów. W razie czego mój mail: Jerzy kropka Muszynski małpa bzwbk kropka pl

W weekend będzie u mnie sesja nagraniowa, chcę właśnie bębny wbić na taśmę, podzielę się wrażeniami.
  13. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Rzeczona sesja okazała się zbyt szybka i nie zdążyliśmy odpalić magnetofonu. Udało się natomiast wczoraj. Nie mam tu wersji "przed" taśmą, bo preampy szły od razu na magnetofon. Wysterowanie standardowe - muszę jeszcze naprawić wskaźniki wysterowania bo część diod nie działa, więc nie mogłem za dużo kombinować.

Brakuje tu mikrofonu spod werbla. Zabrakło mi 9-tego śladu, więc zrezygnowałem akurat z tego. Niepotrzebnie bas zrobiłem na dwóch (potem okazało się że z mikrofonu był wystarczająco dobry).

Acha - wciąż stara taśma Stilonu. Mam trochę nowych Emteców Studio Master ale czekają na szpule.

Załączone Pliki:

14. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
  15. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  16. Oskar Frydrych Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Pro Tools
    Spodziewałem się właśnie takiego brzmienia bębnów i powiem, że nie wiem czemu się tak jarasz taśmą. Jak dla mnie nic specjalnego i normalnie do ukręcenia w DAWie
  17. lego Użytkownik

A może ktoś ma ochotę na Studera A80 1/4" + bobinki i kilka nieużywanych taśm? Pewnie wymaga strojenia, ale ogólnie mint condition, drogo :)
  18. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
  19. studiocentrum Początkujący

oo tasmy tasmy, ja swego czasu pracowalem troszke na 2", fajna sprawa tylko czasochlonna
    teraz mam dwa szpulowe 2 slady, studera i polskiego Koncerta.
    gdzie mozna kupic tasmy nowe albo w bdb stanie teraz, bo korci mnie poprzepuszczac przez
    nie pojedyncze slady stereo dla saturacji:)
  20. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Na allegro bywają dość często nówki - Emtec, Ampex. No i są produkowane przez RMG, ale nie szukałem ich jeszcze w Polsce:

RMGI - North America Home

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. tasmy RMG

,
  2. Studer A80

,
  3. magnetofon szpulowy fostex 80

,
  4. szerokość taśmy studer a80