1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

t.c electronic BMC-2

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez Bartek_L, 27 Wrzesień 2009.

1. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    Witam wszystkich forumowiczów!
    Chcę przedstawić Wam mój nowy nabytek, który określił bm jako: "małe a cieszy". t.c. electronic BMC-2.
    W każdym studio potrzebna jest ta gałeczka, master volume monitorów. Najwygodniej jak jest to manualne pokrętło, które fizycznie stoi na biurku. Problem tylko czy stawiać dodatkowy mikser? Jeśli konfiguracja studia tego nie wymaga to po co? Sterownik po midi wirtualnego miksera w kompie , można tak ale są tego pewne ograniczenia, jak się coś zwiesi to wszystko ryczy na maksa. Dla mnie idealne rozwiązanie wypuścił tc electronik.
    BMC-2 jest przetwornikiem DA zamkniętym w wygodnej metalowej obudowie, powlekaną gumową podkładką od spodu i na bokach. W kompie używam kart które mają jedynie wyjścia cyfrowe więc żebym mógł cokolwiek słyszeć zewnętrzny przetwornik jest konieczny.
    Kabloza w BMC-2:
    -analogowe wyjście na XLRach
    -wyjście słuchawkowe
    -3 wejścia cyfrowe
    -3 wyjścia cyfrowe
    Panel wierzchni bardzo czytelny i intuicyjny. Możliwość wyboru wejścia pozwala przyłączyć do BMC-2 nie tylko kompa ale np. CD, DVD bądź inne urządzenie audio z wyjściem cyfrowym. Formaty cyfry to AES/EBU, SPDIF, optyczny TOSlink i ADAT! Przy połączeniu po ADAT mam możliwość wyboru kanałów 1/2 lub 3/4 co np pozwala mi odsłuchiwać sesje z zewnętrznymi efektami bądź na sucho. Obsługa 24 bit do 96kHz. Z cyfrowych wyjść korzystam np. do podłączenia analizatora widma. Miła gumowa gałka volume. Genialny :D guziczek który pozwala błyskawicznie odsłuchać materiał w stereo, mono i side przy tym wszystko ładnie widać na wskaźniku wysterowania. Przycisk REF pozwala na przejście na stałą zaprogramowana przez siebie głośność referencyjną odsłuchu.
    Ponieważ urządzenie nie jest jakoś szczególnie drogie najbardziej obawiałem się jakości przetwornika. U siebie mam możliwość jedynie porównać dźwięk z BMC-2 do RME ADI-2 które jest niby już jakimś bardziej referencyjnym przetwornikiem niż np. Behringer. BMC-2 dobrze odwzorowuje panoramę stereo i pasmo przenoszenia w zasadzie nie mogę się do niczego przyczepić w porównaniu do RME ADI-2. Jedyne co odczuwam to to że tc bardziej osadza w punkcie bas niż rme. Jak będę przy okazji we Wrocławiu to zrobię porównania z mytek-iem na lepszych odsłuchach.
    Ogólnie jak dla mnie rozwiązanie bardzo trafione, parametry techniczne bardzo dobre, jakość wykonania -zawodostwo a nie china oby, działało jak najdłużej. :)
    Pozdrawiam!

Załączone Pliki:

• bmc.jpg
      bmc.jpg
      File size:
      38.2 KB
      Wyświetlenia:
      36
    • bmc1.jpg
      bmc1.jpg
      File size:
      53.1 KB
      Wyświetlenia:
      33
    • bmc2.jpg
      bmc2.jpg
      File size:
      45.6 KB
      Wyświetlenia:
      36
    • bmc3.jpg
      bmc3.jpg
      File size:
      46.1 KB
      Wyświetlenia:
      19
    • bmc4.jpg
      bmc4.jpg
      File size:
      43.2 KB
      Wyświetlenia:
      22
    Kyle lubi to.
  2. Jach-Mann Użytkownik

t.c. electronic to dobry sprzęt. Ja mam t.c. electronic konnekt live tylko, że nie mam w nim wyjścia na monitory na XLR tak jak Twój model, ale Ty nie masz za to wejść na XLR (a to dla mnie ważniejsze) chyba, że podłączysz jeszcze jakiś mikser do tego sprzętu(o ile będziesz korzystał). Zastanawiam się czy istnieje możliwość podłączenia pod mój model odsłuchów XLR za pomocą przejściówki RIAA (z tyłu do karty wpiąłbym do S/PDIF czincze, a z drugiej strony miałbym wtyczki XLR) czy to możliwe? Jeśli nie to pozostają mi wyjścia na duży jack.
  3. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    Konect a BMC to dwie różne rzeczy. BMC to typowy "monitor control". W studiu z podpinaniem interfejsów przez dziwne przejścia był bym ostrożny. Wszystko jest dedykowane do czegoś i tak powinno być podpinane, bez przejść a jeśli już to powinny być to specjalne transformatory dopasowujące. (najbardziej powszechny t np. DI-BOX)
  4. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Bartek,a nie strzela w monitorach w momencie uruchomienia?Czy wlaczasz monitory dopiero po odpaleniu BMC-2?
  5. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    nie, nic nie strzela, przy wyłączaniu zupełnie nic nie słychać bo przycisk wyłączający=mute jak się przytrzyma chwilkę to gasi urządzenie. Przy załączaniu słychać coś tam w oddali, mikronalnie pyk zrobi ale jest to praktycznie nie odczuwalne i nie zależy od ustawienia gałki volume więc można to potraktować jako cichy start i absolutnie nie bać się o monitory.
  6. Jach-Mann Użytkownik

Czyli jeśli będę miał odsłuchy to będzie mi potrzebny jeszcze DI-BOX, aby je podłączyć na XLR? Bo rozumiem, że przez duży jack będzie słaba jakość tak? Wiem jaka jest z mikrofonem różnica (jak noc, a dzień) to pewnie domyślam się, że z odsłuchami tak samo będzie. I DI-BOX też z tego co się doczytałem "umożliwia dopasowanie poziomu sygnału oraz zabezpiecza przed powstawaniem tzw. pętli masy , czyli eliminuje przydźwięk sieciowy (tzw. "brum)." Czyli apropo strzelania o którym mówicie rozumiem, że konieczne jest zabezpieczenie przed tym czyli wnioskując muszę go mieć jak mam odsłuchy dla jakości i bezpieczeństwa przed uszkodzeniem tak?
    Jeszcze piszą, że "oprócz separacji zamienia sygnał niesymetryczny (np. z instrumentu) na symetryczny , używany we wszystkich rodzajach przesyłu sygnału w aparaturze PRO-SOUND. " ale to chyba już mnie nie dotyczy tylko jakiejś aparatury typu wielkie profesjonalne konsolety itp. tak?
  7. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Zdecydowanie z monitorami nie będzie takiej różnicy, jak z mikrofonem. Śmiem nawet stwierdzić, że różnica będzie niezauważalna. O zasadzie pracy DI-Boxu nie będę tu opowiadał, bo to nie czas i nie miejsce. W TC Konnekt masz najprawdopodobniej symetryczne gniazda jack (tzw. TRS), czyli możesz podłączyć monitory kablem TRS-XLR męski. i nie będzie się to niczym różnić od połączenia XLR - XLR. Ale nawet jeśli zastosujesz połączenie niesymetryczne, czyli TS - TS, albo TS - XLR, to (jeśli masz działające kable) nie będzie żadnych różnic w dźwięku - oprócz tego, że być może będzie on cichszy, co wystarczy zrekompensować głośnością monitorów.

Pozdrawiam
  8. Jach-Mann Użytkownik

Dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź już wszystko rozumiem (dokładnie o to mi chodziło) i cieszę się, że nie będę musiał ponosić dodatkowych kosztów w przyszłości przy zakupie monitorów.

Pozdrawiam
  9. Kyle Użytkownik

Mam ten DAC już jakiś czas ... kiedyś zapytałem:
    ... i odpowiadam: w TC Electronic BMC-2 balans trzymany jest idealnie w całym zakresie regulacji ... to cyfrowo sterowany potencjometr. Całe urządzenie jest solidnie zbudowane (np. gałki regulacji głośności są wykonane z metalu). By uzyskać max dynamikę trzeba nacisnąć przycisk DIM (tłumi co prawda sygnał o 18 dB, ale w większym stopniu tłumi szumy własne - domyślam się że wyłącza jakiś wewn. obwód wzmacniacza, bo SNR jest większy). Ogólnie solidny kawałek, czysto grającego urządzenia.

To nie jest guma, zdecydowanie jest to metal (podczas pracy robi się z resztą ciepły - pewnie poniekąd robi za radiator).

Ale jedna prośba pozostała: czy mógłbyś zmierzyć ten DAC przy pomocy RMAA? (najlepiej podając do TC BMC-2 cyfrowy strumień TOSLINK'iem, przy aktywnym DIM i bez przekraczania poziomu 0 czyli godz. 3 regulatora głośności)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. TC ELECTRONIC BMC-2

,
  2. tc electronic dim