1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

szumy o różnych częstotliwościach jak uzyskać ....nie śmiejemy się :)

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez rastuch, 28 Październik 2011.

1. rastuch Użytkownik

Zawód:
    muzykant
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Bonżuar,

zgłosiło się do mnie jedno z wiekszych w PL wydawnictw psychotronicznych. Job obejmuje nagranie 25 CD z programami medytacyjnorelaksacyjnymi. Koleżkowie wykorzystują w nagraniach szumy o różnych częstotliwościach , albo długie modulowane dźwięki o zadnych częstotliwościach.
    Przyszli wczoraj do studia z laptopem toshiba z uwaga 1997r i podjęliśmy próbę odegrania takiego dzwięku....chyba nie muszę pisac co się stało :))) Szum własny laptopa , pierdzenie wyjsc itd.
    Ale do rzeczy. Czy kotoś z panów akustykorezyserokompozytoromasteringowców spotkał sofcik na osx dzięki któremu będe mógł generować przeloty o różnych częstotliwościach tworząc to precyzyjnie? OK sytntezatory wtyczkowe z modulatorami i obwiedzniami .....ale tu mamy zonk z odczytem częstotliwości.
    A może jest cos ala plugin do Lodzia o którym ja nie wiem ....hę ...?

Rasta

ps: jak naskrobałem w złym temacie, Jaśniepanującą moderację proszę o przeniesienie topika
  2. abdul Użytkownik

DAW:
    Ableton Live, Logic
    możesz spróbować wygenerować takie w matlabie/scilabie
  3. JoachimK moderator globalny

A co to wg Ciebie znaczy "szum o różnych częstotliwościach"? Bo szum z zasady jest pełnopasmowy, tyle że może mieć różny rozkład energii w paśmie. Nie ma czegoś takiego, jak szum o różnych częstotliwościach, bo szum nie ma określonej częstotliwości.
  4. kubam Użytkownik

Chyba, że chodzi o szum wąskopasmowy o określonej częstotliwości środkowej.
  5. JoachimK moderator globalny

Ale to już nie jest szum, tylko fragment czegoś, co zostaje po odfiltrowaniu szumu.
  6. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
  7. rastuch Użytkownik

Zawód:
    muzykant
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    chłopaki :)
    chodzi o płynne przejscia dzwieku - szumu np jak tu http://snd.sc/sIO9Dn rzekomo 7-13hz . w poście powyżej źle napisalem... Istnieje potrzeba generowania takich przelotów do wav.

rasta
  8. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Rasta - mniej pal zioła a czytelniej wyrażaj swoje myśli, słuchaj i więcej czytaj: ten przykład, który podałeś, to szum różowy zmiksowany z dwoma sinusami, rozstrzelonymi w L i R i z taką różnicą ich częstotliwości, że dochodzi pomiędzy nimi do dudnienia [binaural beats - polecam wiki]. Takie zabawy to można sobie zrobić przy użyciu generatora sinusów i generatora szumu - a tych jest za free w sieci miliardy.

Zatem temat Twojego wątku wprowadza ludzi w błąd.
  9. rastuch Użytkownik

Zawód:
    muzykant
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Sempoo - dzieki pogooglałem, poczytałem, znalazłem :) BINGO jakby ktos szukal takiego generatora z zapisem do plików audio to nazywa sie GNAURAL i jest FREE :)
    Raz jeszcze dzieki Panowie. Temat do zamknięcia , lub zostawienia dla potomnych :)

Rastuch

ps: Nie pale zioła bo mam duży dźwiękowstręt po wypaleniu:)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. dzwieki o roznych czestotliwosciach

,
  2. częstostilwość szumu