1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Szum i trzask w Nuendo

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez Dead Pre$ident, 12 Grudzień 2011.

1. Dead Pre$ident Początkujący

Korzystam z Nuendo 4 i interfejsu Alesis IO2 Express ze sterownikami ASIO4All. W trakcie nagrywania lub odsłuchiwania materiału dźwiękowego dosyć często występuje potężny trzask i szum. Wskaźnik na wyjściu DAW zachowuje się tak jakby dźwięk nadal był normalnie odtwarzany. Gdy odłączę kabel usb z interfejsu i podłączę go ponownie szum znika. Podobnie gdy wejdę w panel sterowników ASIO. Nawet nie muszę zmieniać ustawień, wystarczy samo włączenie panelu i szum również znika. Niestety po jakimś czasie problem powraca. Borykam się z nim odkąd kupiłem ten interfejs. Bardzo proszę o wskazówki i sugestie: im więcej tym lepiej.

Pozdrawiam
  2. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    A ten Alesis nie ma "swoich" sterowniköw , extra dla tego sprzetu ?
  3. Dead Pre$ident Początkujący

Niestety nie ma. To jest ta wersja bardziej uboga. Skończyły mi się już jakiekolwiek pomysły:/
  4. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    No to raczej kicha.Rozumiem, ze podnoszeniem bufora sie juz pröbowales ratowac ?
    Generalnie "potezne trzaski" to wystepuja ,gdy nie ma synchronizacji,tzn.na karcie masz np. 44.1 kHz ,a w DAW´ie 96 kHz ustawione.Sprawdz to....
  5. Dead Pre$ident Początkujący

Te opcje też sprawdzałem:/ Nigdy mi się to nie zdarzyło gdy słuchałem muzyki w Winampie, ale oglądając filmy w Allplayerze już częściej. A w Nuendo to kilka razy na godzinę:(
  6. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Jak duzy bufor masz ustawiony ?
  7. Dead Pre$ident Początkujący

160. sprawdzałem też na 512 ale nic to nie dało:/ poza tym latencja wynosi wtedy około 30ms...
  8. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Po pierwsze nie wierze,ze Alesis nie wypuscil zadnego drivera ASIO do karty,ale nie moge tego sprawdzic bo strona nie dziala.Po drugie nie rozumiem tej zaleznosci,ze klient kupuje DAW za 7000 PLN i najtanszy gowniany konwerter do pracy.Jaki jest cel takiego postepowania,pewnie nigdy nie zrozumiem.
  9. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Masz racje,nie ma driverow do IO2 Express,wiec nie rozumiem po co kupiles najtansza kartke dzwiekowa,chyba ze lubisz problemy.
    A tak powaznie to zobacz jaka masz karte graficzna,jesli masz GeForce to pozycz od kogos ATI Radeon,powinno przejsc.Napisz tez czy problem minal.
  10. Dead Pre$ident Początkujący

Chyba właśnie dlatego, że DAW trochę mnie kosztował:/ Nie mam możliwości skombinować takiej karty, a właśnie mam GeForce. A tak dokładniej to na czym ma polegać ta zależność grafika-dźwięk??
  11. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    W pierwsze jakos nie wierze,ale to moj problem nie twoj;)a drugie,wez komputer do sklepu komputerowego z tym nieszczesnym Alesisem,niech ci sprzedawca na miejscu podmieni karte na chwile,jesli przejdzie to masz dylemat,albo kupic nowa grafike,albo nowy interfejs i wtedy patrz pkt.1.Co do wiedzy,opieram sie na problemach przy instalacji mojemu koledze N4 plus Alesis MultiMix16,te same objawy ale na driverach ASIO Alesisa plus totalny zwis kompa po 3 minutach.wymiana karty na ATI spowodowala brak jakichkolwiek problemow.

Wytlumacz mi,bo nie rozumiem,co ci da tak zaawansowany DAW jakim jest Nuendo i czego nie ma w Cubase 6 co zmusilo cie do kupna starej wersji Nuendo 4 i gownianej karty zamiast nowoczesnego i naprawde wypasionego w stosunku do N4 Cubase 6 i zawodowego interfejsu?
    markmix lubi to.
  12. Dead Pre$ident Początkujący

Zamontowałem ATI Radeon HD 4800 i nic to nie dało. Chyba dam sobie już spokój, a za kilka miesięcy wymienię interfejs. Co sądzicie o ESI MAYA 44XTe?
  13. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    To samo co o wczesniejszej twojej "karcie".Dlaczego nie kupisz uzywanego RME?jak sie okaze,ze Maya tez daje dupy przyslowiowej,to wydasz w sumie wiecej niz na interfejs RME.Ale to twoja kasa i problem.Pzdr.

PS.W dalszym ciagu nie odpowiedziales na moje pytanie:)
  14. Dead Pre$ident Początkujący

Zasugerowałem się opinią pewnego realizatora dźwięku i tyle. Planowałem kupić coś do 700zł góra, RME z tego co widzę to będzie ciężko w tej cenie dostać. Maya ma dosyć pochlebne opinie.
  15. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Dlaczego w takim razie nie zasugerowales sie opinia,ze nalezy rowniez kupujac zawodowy DAW kupic przynajmniej poprawny konwerter,a ty celujesz w najwieksze bagno poczynajac od alesisa.Ile bierzesz za wyprodukowanie 45 min muzyki na plyte,jesli to nie tajemnica,podziwiam ludzi ktorzy potrafia na AC97 zmiksowac swietnie plyte,ale po twoich wypowiedziach raczej sie na to nie zanosi.Nawet nie umiesz poprawnie odpowiedziec na moje pytanie.Wlasnie,moze zamiast szukac wsrod najtanszych z tanich zainteresujesz sie AC 97,nie kosztuje nic a moze sie okazac,ze Nuendo na tym pracuje najstabilniej.Niedawno niejaki Dawido napisal pare osmieszajacych sie tekstow,dzis ty probujesz tego samego.
  16. Dead Pre$ident Początkujący

Nie za bardzo rozumiem dokąd zmierza ta rozmowa. Temat jest zupełnie inny. I kto powiedział, że zajmuję się produkcją muzyki zawodowo? Jeśli bawi Cię pisanie takich złośliwych postów to proponuję zmienić forum, a najlepiej w ogóle nie wypowiadać się w sieci.
  17. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A dokad ma zmierzac,skoro sam zachowujesz sie irracjonalnie.Uwazam,ze zlosliwosc jest po twoje stronie piszac,ze kupiles Nuendo i najtansza karte Alesisa za 100$.Sam sobie szukasz problemow,zaden normalnie myslacy czlowiek nie wydaje kilku tysiecy na DAW i ulamka kwoty na cos co powinno przypominac karte dzwiekowa.To mnie smieszy.Probowalem ci pomoc sugerujac,ze najtanszej kielbasy w Tesco sie nie kupuje,zeby nie miec problemow,ale ty brnac dalej ze swoja nastepna "karta"dalej szukasz guza w starciu z Windowsem.Przepraszam cie,rzeczywiscie chyba zle zinterpretowalem pierwszy post w ktorym piszesz...korzystam z Nuendo4...wiec napisze inaczej,ale prawdziwie...z krakami Steinberga jest roznie i wlasnie z nimi jest problem,jak z malo ktorymi DAW skrakowanymi,jak trafisz na zle zrobiona wersje to sie krzaczy i robi rozne cuda na kiju.Nie zalezy to od komputera,grafiki itp,Mozliwosci jest wiele,jak dolozysz do tego problem kompatybilnosci sprzetu komputerowego pod Windows z driverami kart to masz naprawde zagadke na dlugie zimowe wieczory.Nawet nie napisales jakiego masz tego windowsa,chipset,procesor,na forum sa sami czarodzieje a trafienie z odopowiedzia co moze byc przyczyna problemu na windowsie bez podanej wersji jest jak trafienie szostki w lotto.

PS.Czy probowales Nuendo na AC 97?

A pan Panie Marku,napisalbys cos moze bardziej konstruktywnego,zeby pomoc koledze w walce z wiatrakami niz tylko bycie jego adwokatem:):):)
    markmix lubi to.
  18. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Cöz tu pisac - smieje sie do rozpuku ! Po co sie angazujesz w takie beznadziejne watki ? :D
    A "lubie to" dalem za niewyparzona gebe i "kanciatosc"- nie przeciw Tobie , jesli to tak zrozumiales ...! :D
  19. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Marek,ja zawsze licze na to,ze ktos zrozumie,ze kupowanie byle gowna w tym zawodzie jak i w zyciu konczy sie przewaznie porazka i podwojnymi wydatkami.jesli kazdy nabierze wody w usta to takich ludzi jak ten czy wspomniany Dawido bedzie jeszcze wiecej:).Przeciez grzecznie sie goscia spytalem,skoro twierdzi ze wydal gruba kase na Nuendo,dlaczego nie kupil Cubase i wlasnie na RME by mu starczylo,to widzisz co napisal.Co do Lubie to,strasznie nie lubie tej funkcji,wlasnie przez to,ze kazdy o czyms innym mysli naciskajac to zamiast cos napisac,a czytajacy,jak ja,inaczej to interpretuje:)Pzdr.
  20. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    To juz mu odbieram , zeby nie bylo opatrznie rozumiane....:D
    A Ty wyluzuj , po co sie tak przedswiatecznie spinasz Jarku ???

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. trzaski w abletonie

,
  2. trzask dźwięk