1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

System plików dysków zew. a optymalność działania na Mac'ach

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez szatanica, 8 Sierpień 2011.

1. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Mam i uzywam 4 sztuki (2 TB) od 1,5 roku . Zadnych negatywöw i przede wszystkim-zero halasu.
  2. Heinrich Użytkownik

Zawód:
    muzyk
    Tak czytam te propozycje o obudowach, formatach zapisów wtf??? Nagrywam na MacBook Pro 15 z dyskiem 5400 do tego podpięty na FW 800 Lacie 1TB. Wszystko działa rewelacyjnie, bezawaryjnie i szybko. Zdarza się że miksuje w Lodziu sesje dochodzące do 100 tracków i nic się złego nie dzieje. Za to z WD na USB 2.0 kiedyś miałem problem, gubił indeksy plików - niestety nie pamiętam modelu. Kumpel ostatnio nagrywał na starym białym macu 13' perkusję przez karte RME Firefeace 400 plus jakiś preamp po cyfrze na 12 śladów. Komputer i dysk zewnętrzny wpięte były w kartę bo ten lapek ma tylko jedno gniazdo FW. I poszło, zero dropów trzasków itp itd. A to FW 400. Nie demonizujmy ;-) No chyba że nagrywasz filharmonie narodową ;-)
  3. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

podpisuje sie pod powyzszym... zwykly dysk 7200 bezproblemowo ogarnia transferem nawet dosc spore kilkudziesieciosladowe sesje... najczesciej komp szybciej wysiada niz transfer na dysk
  4. szatanica Początkujący

Zawód:
    Sound geek
    Ale że co "wtf?" - wiedza, jak wiedza. Im więcej jej posiadamy tym mniejsza szansa, że ktoś Ci wciśnie jakąś kaszanę...Trochę jak z telewizorami 100Hz :))
    Być może coś w tym jest. Na chwilę obecną filharmonie nie nagrywam, ale chyba generalnie warto jest zainwestować w sprzęt, który potencjalnie może być wykorzystany w różnych warunkach...Nie jestem raczej uzależniona od postępu technologicznego - nie muszę mieć wszystkie naj, dlatego pytam i rozważam, żeby to sprzęt dostosować do moich potrzeb, a nie na odwrót :)

Tak czy siak, dzięki wszystkim za dyskusje i zaangażowanie. Sporo się od Was dowiedziałam. Dzięki.
  5. szatanica Początkujący

Zawód:
    Sound geek
    A możesz mi powiedzieć, czy te dyski trzeba zawsze zasilać dodatkowym zasilaczem, czy mogą być zasilane przez USB?Firewire?
  6. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    U siebie mam podlaczone zasilaczami i raczej nie zadzialaja bez "normalnego" pradu, ale glowy nie dam.
  7. JoachimK moderator globalny

Dyski 2,5" na pewno można zasilać po USB, niekiedy jest do tego specjalny kabelek mający dwie połączone ze sobą wtyczki USB - jedna służy do przesyłania danych i zasilania, druga tylko do zasilania.
  8. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
  9. szatanica Początkujący

Zawód:
    Sound geek
    Z tego co się dowiedziałam, to 3,5" muszą mieć zewnętrzne zasilanie..po prostu wymagają więcej energii, czego USB/Fw chyba nie zapewni...ale patrząc na różnice w cenie między Passportem (370zł) a My Book'iem (409zł) i różnicę w pojemności (500Gb - 1T) i prędkości obrotowej (5400 - 7200)....mimo tego zasilania chyba jednak wezmę MyBooka: ) Nawet jeśli będzie mi potrzebna mobilność, to najwyżej wrzucę ten 'niezwykle ciężki' zasilacz do plecaka i już :p
  10. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Mozna ten dysk bez problemu np. w plecaku transportowac - zapewniam !:bike:
    Wazne ze jest niezawodny i absolutnie bezszmerowy.
  11. junior!!! Użytkownik

DAW:
    Logic
    Odradzam My booka, dyski wsadzane w niego tj. seria green są najgorszym shitem! W styczniu mi padł ten dysk i do dziś nie udało mi się odzyskać 1% danych!
  12. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Bo one "padaja" tylko juniorom :D !!!
    U mnie jak pisalem wyzej , moze ja mam nie zielona tylko czarna serie ...?:eek: :D
  13. szatanica Początkujący

Zawód:
    Sound geek
    Rozumiem, złe doświadczenia, ale może coś konkretniej a nie tylko 'najgorszym shitem'...mało to precyzyjne i konstruktywne... Natomiast wygląda na to, że muszę jakiś dysk po prostu kupić i zobaczymy...a 4 stówki to nie znowu taki majątek...
  14. abdul Użytkownik

DAW:
    Ableton Live, Logic
    Więc tak, ostatnio mi padł super polecany, zewnętrzny, 1TB dysk WD z serii nie wiem jakiej, z usb 3.0. Był na Mac OS Extended Journaled. Przez twardy reset maca ;) Później padł mi LaCie, 1TB, fat32. Nie ma reguły ;) Kilkanaście rozmów z panami z odzyskiwania danych, nie odzyskałem nic, bo musiałbym się wybulić nieźle, przez to, że te dyski były zewnętrzne. Chodzi o to, że dyski które kupuje się jako zewnętrzne, mają wbudowaną jakąś elektronikę i przejściówki. Dlatego żeby później (tfu, tfu) odzyskać dane, należy znaleźć dysk o takiej samej elektronice (co znaczy, że musi być przez producenta wypdorukowany mniej więcej w tym samym czasie) co z reguły jest niemożliwe, bo dyski zewnętrzne są już w obudowach, a nie da się zajrzeć w bebechy bez takowej rozpieprzania ;) Dowiedziałem się jeszcze, że seagate to samsung albo samsung to seagate, nieważne, nie kupować. Jedyne dyski, które są podobno "w miarę" wytrzymałe, to WD Scorpio Black, 2.5'' do tego obudowa. Ja zainwestowałem właśnie w czarnego 750GB + http://www.emarket.pl/obudowy-usb/icy-box-obudowa-na-dysk-2-5-sata-z-1xusb-2-0-fw-400-800-biała-ib-226stue2-wh/p-c1063048 i tego używam na dane i do pracy (cena ~600zł :/ ). Dodatkowo do backupu jakieś 2TB, ale to już bez znaczenia jaki.

Ważne jest natomiast, żeby takich dysków nie używać non stop. 8-12h dziennie, to już dla takiego dysku dużo. Warto odmontowywać dysk nawet na pół godziny, np podczas przerwy w nagraniach/miksach. Można też zainwestować w dysk serwerowy, który rzeczywiście może działać 24/7, ale koszt to najmniej jakieś 2k zł. W każdym razie nie kupować żadnych wynalazków na usb 3.0 i innych gówien. Najlepiej standardowo, 2.5'' albo 3.5'', sata i wio.

PS. Scorpio Black, to dysk z 7200rpm. Chodzi szybciutko, nieważne czy małe czy duże pliki, zapis ~40mb/s po usb 2.0. Podczas pracy minusów brak, podczas bezczynności, funkcjonuje tu tzw. parkowanie głowic i co 20-30 minut słychać drobne zgrzytanie (na początku byłem trochę przestraszony, potem trochę poczytałem i ten typ tak ma ;) ). W każdym razie dysk polecam.
  15. JoachimK moderator globalny

No patrz... a ja używam od lat Seagate (wbrew temu co niektórzy mówią), a unikam Samsungów jak ognia (wbrew temu, co niektórzy mówią) i jakoś od tych lat w ogóle nie zdarzają mi się wpadki na dyskach wewnętrznych, zewnętrznych, 3.5", 2,5"... (odpukać w niemalowane ;))
  16. abdul Użytkownik

DAW:
    Ableton Live, Logic
    Najnowsze seagate i samsungi to to samo.
    W sumie ilu ludzi, tyle opinii, dlatego najlepiej kupic 2, robic na biezaco backupy i z jednego korzystac, a drugi niech gdzies lezy spokojnie.
  17. JoachimK moderator globalny

Tzn. co to samo? Elektronika / Mechanika / Obudowa z tego samego źródła?
    Seagate przejął kilka miesięcy temu oddział Samsunga produkujący dyski. Ale to nie znaczy, że jest to takie samo fizycznie urządzenie z różnym logo!

Edit: owszem - Samsung dostarcza teraz pamięci NAND dla Seagate do dysków SSD, ale znowu do laptopów Samsunga dyski mechaniczne dostarczane są od Seagate.
  18. Iro Użytkownik

Zawód:
    Muzyka i Komputery
    DAW:
    Cubase, Logic, Pro Tools
    Potwierdzam. Ostatnio kilka 2TB trafiło do odzysku.
    Strasznie się sypią.
  19. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    No to mam wyjatkowe szczescie - toc i dobrze :adore: !!!

Share This Page