1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Synchronizacja po WIFI - MTC over WIFI

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez bartoszchmielewski, 5 Listopad 2009.

1. bartoszchmielewski Użytkownik

Odsłuchuję już 15 minut tej samej pętli i działa bez zająknięcia.
    Jak na obydwu kompach powyłączam wszystkie programy mogące pobierać coś z internetu to miernik pokazuję opóźnienie bliskie 0 ms.
  2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ale jak rozumiem kablem midi to by bylo za proste? ;)
    Jezeli nie ma interfejsow midi do drugiego kompa (albo obu) to ok, ale nadal synchronizacja DAW tylko przez MTC to nie jest wlasciwe rozwiazanie. Oczywiscie moze byc i w zasadzie dziala, ale zasadniczo nie.
  3. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Myślę, że Bartoszowi bardziej chodzi o WiFi niż o midi w tym przypadku.
    Być może możnaby wykorzystać program do streamingu SMPTE LTC poprzez lan i soundflowera do przekierowania sygnału w komputerze ale prawdopodobnie byłoby to trudniejsze niż poprzez MTC i wprowadzałoby większe opóźnienia
  4. bartoszchmielewski Użytkownik

Jak załaduję video i dźwięk z koncertu to zobaczę jakie jest zauważalne opóźnienie. Ale to trochę*potrwa.

Można stworzyć dowolną ilość sesji (wirtualnych sieciowych portów MIDI) między tymi samymi komputerami. Czyli robi się nam więcej wejść i wyjść MIDI co już zmienia trochę sprawę. Normalny interface MIDI ma zwykle po jednym. Opóźnienie zwiększa się niznacznie przy dwóch sesjach.
  5. bartoszchmielewski Użytkownik

Hm. Nie mówie tutaj o synchronizacji w sensie WORD CLOCKA gdzie będziemy odsłuchiwać z dwóch komputerów oddzielnie np. lewy i prawy overhead z nagrania bębnów, tylko o oriętowaniu się w scenie w filmie i najważniejsze się okażę, czy będzie to zauważalne opoźnienie dźwięku względem wideo.

Z tego co pamiętam to około 100-200ms (pewny nie jestem więc proszę poprawić) może być dźwięk opóźniony wzgledem obrazu, a w drugą stronę mniej - żeby nie bylo to zauważalne. Niech ktoś przytoczy te wartości dokładnie to będzie się do czego odnieść.
  6. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    200ms, ale tyczy się to filmu czyli sytuacji mowy, zwykłych dźwięków otoczenia a nie muzyki, która jest rytmiczna. Zważ ze przy rytmiczności mózg działa predykcyjnie bo wie kiedy będzie następny dźwięk w rytmie a przy filmie nie ma rytmiczności w takim sensie i każda następna chwila jest nieprzewidywalna w sensie czasu jej wystąpienia. Dużo łatwiej się zorientować w muzyce pod rytm obrazu że jest jakieś opóźnienie. 200ms zwłaszcza na bębnach widać już bardzo poważnie. To tylko moj dywagacja, przypuszczam ze tak to działa.
  7. przemak Przyjaciel dzwiek.org

No ale to wszystko dlatego, ze masz az tak slabiutki komputer, ze nie pociagnie videocd mpg1 z dysku jednoczesnie czy ja czegos nie rozumiem? Bo to, ze m-powered importuje video i odtwarza ze wszystkimi szykanami, to wiem ;)
  8. medyk303 Użytkownik

200ms to prawie 5 klatek to bardzo duzo. Ja bym pominal opcje WIFI i podpial MTC bezposrednio przez kabel. Droga radiowa moze wplynac na opoznienia, a tu wysylasz nia informacje sync wiec tym bardziej bym unikal. Video przekonwertuj na jakis maly plik z mala rozdzialka, polecam freeware - 'MPEG streamclip' http://www.squared5.com/ i daj znac czy jest jakas roznica w opoznieniu
  9. bartoszchmielewski Użytkownik

Jak będziesz chciał skorzystać z takiej funkcjonalności to masz dzięki temu wątkowi instrukcję. Komputer mam mocny i wszystko uciągnie. Świat nie szedł by do przodu gdy nie probowano z nudów różnych alternatywnych rozwiązań. Bawimy się swoją wiedzą. Normalnie zrobiłbym tak jak mówisz, ale okazuje się że można to zrobić inaczej. Zapytasz po co? Odpowiem: BO TAK! :).
  10. bartoszchmielewski Użytkownik

Nie przeczytałeś wątku. W tym momencie nie ma żadnych opóźnień (wg testów przy przesyłaniu MTC po WiFi opóźnienie transmisji po sieci to około 0,5ms gdy sieć jest całkowicie odciążona). Więc to co piszesz to nie jest argument.

Nie chodzi o robienie małych plików video tylko podglądanie w dużej rozdzielczości. Wyobraźcie sobie superprodukcję opoerową gdzie nagranie video jest z dalekiego planu i masz 200 osób na scenie z solistami stojącymi pomiędzy. Musi być duża rozdzielczość żeby zobaczyć kto w danym momencie rusza ustami.
  11. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    a to nie jest tak, ze tam jest jakis scenariusz ? na ktorym mozna sie oprzec ?
  12. medyk303 Użytkownik

A nie mozesz po prostu sprawdzic czy z malym plikem video nie bedzie opoznienia? Tak dla ogolnej referencji.
  13. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Hehe, tym tokiem rozumowania to po co nam kompresory i bramki, wystarczyłoby nauczyć się śladu na pamięć i suwakiem wszystko robić na bierząco ;-p
  14. medyk303 Użytkownik

A nie o to mi chodzilo. Mam tu male buzy od samego rana i zle tam, za szybko wyczytalem wyzej. Myslalem ze spieliscie cie to razem z video i wyszla wam 200ms rozbierznosc . sorki
  15. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Masz nietypowe wymagania - duza rozdzielczosc ale za to niekoniecznie dobry synchron. Tymczasem standardem jest raczej odwrotnie, rozdzielczosc do lip-syncu czy podkladania efektow nie jest az tak istotna, jak synchron i mozliwosc scrubowania wideo kursorem. IMO lepiej niz np. cubase ma to rozwiazane pro-tools, bo wstawianie na slad regionu automatycznie tworzy "selection" a wiec i start i kursor, co umozliwia manipulowanie regionem z podgladem filmu, a w podejsciu typu cubase musimy manipulowac kursorem a ppotem wstawiac region. Tak czy inaczej przy synchronizacji wg Twojego pomyslu tracimy wlasnie ta, niezwykle istotna mozliwosc, zreszta nawet jakby wideo bylo masterem, to LTC nic nie da, musialoby byc VITC, a kto o tym pamieta ;)
  16. bartoszchmielewski Użytkownik

Nie ma opóźnienia zauważalnego. Po naciśnieciu START na jednym komputerze w jednej chwili rozpoczna się odtwarzanie video. Odtwarzam 60 GB plik .mov 1440x1080 zgranie planu z kamery niecałe dwie godziny materiału. Bez problemu mogę przeskakiwać w każde miejsce materiału i NIE MA ZAUWAŻALNEGO OPÓŹNIENIA. Działa też w pętli. Wszystko jak trzeba. Po WiFi przesyłam MTC bez opóźnienia.
  17. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Ten scenariusz nazywa się partyturą i do pewnych działań nie wystarcza. Trzeba widzieć.
    Jeśli chodzi o mnie to składam Bartkowi na łamach forum podziękowania za to co zrobił i mam nadzieję że komuś się to kiedyś przyda. Nie koniecznie do pracy studyjnej.
  18. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. wifi opóźnienie video