1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Synchronizacja po WIFI - MTC over WIFI

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez bartoszchmielewski, 5 Listopad 2009.

1. bartoszchmielewski Użytkownik

Nowy jestem w temacie dźwięku do filmu i zastanawiam się nad taka funkcjonalność:

Chciałbym na jednym komputerze generować Time Code i wysyłać na jakiś sprytny programik (nazwijmy to MIDI to WIFI Controller) który by mi to przesłał poprzez WIFI, a na drugim komputerze drugi sprytny programik (nazwijmy go przewrotnie WIFI to MIDI Controller :)).

Niech jakaś mądra głowa się wypowie czy coś takiego jest gdzieś do znalezienia bo google milczy w kwestii komunikacji tego typu między komputerami.

Tak w ogóle uważam że wszystkie kamery powinny mieć wyjście WIFI i generować w przestrzeń Time Code żeby na byle laptopie do rejestracji audio można było go przechwycić i zarejestrować audio już zsynchronizowane. Jakoś tak żeby to prosto było - dla ludzi :).
  2. bartoszchmielewski Użytkownik

Jednak trochę wygooglałem.
    http://fox-gieg.com/tutorials/2007/midi-over-a-network/
    http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=169714
    http://www.coyoterd.com/netmidi.htm
    http://www.musiclab.com/products/rpl_info.htm
    Może się wam przyda.

Jak uda mi się to spiąć to dam znać.

Pomysł jest taki żeby na jednym kompie odtwarzać hd video jako podgląd nagranego koncertu w zgocie czasowej z montowanym i edytowanym aktualnie fragmentem dźwięku z nagrania tego koncertu na drugim komputerze. W sumie można podłączyć drugi monitor i robić wszystko na jednym kompie, ale przecież trzeba czasem powydziwiać :).
  3. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Tylko po co w HD i po co na drugim kompie? Tracisz mozliwosc dokladnego wstawiania regionow, bo bedzie dzialalo tylko podczas odtwarzania...
  4. laszlo20 Początkujący

Rozumiem że chodzi Ci o to żeby podczas montowania jakiegoś materiały live z kilku kamer mieć caly czas pełną synchronizację z nagrywanym materiałem audio ? Bo tak naprawdę to nie czaję. i myślę że coś nie tędy jednak droga. Ale mogę się mylić bo do końca nie czaję pomysłu z przesyłaniem timecodu z jednego kompa na drugi...
  5. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Pomysł jest taki że jeden komputer może czasem nie dawać rady z odtwarzaniem video i audio jednocześnie.
  6. laszlo20 Początkujący

Rozumiem ze sytuacja jest taka że nagrałeś np. koncert na 5kamer i ponadto na wielośladzie zarejestrowałeś dźwięk. Masz materiał i chcesz go zmontować. No to montujesz. Zgrywasz material wideo (jeśli nie masz timecodu to zawsze jest jakaś śladowa ścieżka audio nadająca się w pewnym stopniu do synchronizacji), miksujesz, to samo z audio. Najlepiej jak jedna osoba robi montaż wideo, a inna montaż audio. Wgrywasz gotowe materiały na kompa, synchronizujesz - jak trzeba to na oko - i koniec.
  7. medyk303 Użytkownik

Albo nawet tylko z odtwarzaniem audio jeden komputer nie daje rady. 2 x np Pro Tools na dwuch roznych kompach to czeste praktyki w mixowaniach wielosladowych produkcji, ale to sie nie robi przez wifi ani nawet przez ethernet.

ja tego nie kumam. Jak ci sie to uda spiac wszystko razem bez opoznien zadnych i z wyslaniem MTC przez wifi to nam napisz dokladnie jak to zrobiles, ja chetnie sie dowiem.
  8. bartoszchmielewski Użytkownik

To chodzi o sprawne miksowanie dźwięku pod aktualną sytuację na scenie:
    1. ustawiam kursor w DAWie żeby zająć się miksem audio danego fragmentu
    2. naciskam play
    3. automatycznie wideo na drugim kompie startuje z właściwej pozycji i mamy podgląd co widzą mikrofony w danym momencie

Ot taki bajer nie żadna tam wielka technologia dla mas :).

Na weekend będę miał drugiego kompa to się pobawię.
  9. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Obciazenie komputera plikiem mpg1 (videocd) jest pomijalnie male, a wystarcza do motowania. Jak ktos musi miec HD, to trudno ;)
    Zasadnicza to sie to robi odwrotnie, tzn. video jest masterem, ale oczywiscie mozna jak komu wygodnie, tylko czy wygodnie?
    Samo MTC przy dlugich sesjach nie wystarczy, chyba, ze sa sekwencery ktore steruja czestotliwoscia probkowania z mtc, ale chyba ciezko teraz o takie wynalazki...
    Dwa protoolsy rownolegle to chyba jednak jakis kosmos, 160 glosow zdarzylo mi sie wykorzystac, dwa razy wiecej to jednak paranoja ;)
  10. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Ale wiesz, oni tam w UK to wszyscy w 192k jadą ;)

Pozdrawiam!
  11. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Fakt, wtedy tak. Albo przemyslec koncepcje ;)
  12. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Jak dla mnie pomysł z dwoma komputerami jest zbawienny, niekoniecznie po WiFi tylko normalnie po MIDI a to po to że mam M-Powered (nie obsługuje video) na którym miksuję opery i MUSZĘ widzieć gdzie stoi dany solista czy też chór żeby włączyć odpowiedni mikrofon. Dlatego też muszę mieć do miksowania na bieżąco podgląd wideo. Niestety muszę to zrobić najlepiej na oddzielnym komputerze bo mój pro tools nie ma video a HD sobie jeszcze tak szybko nie kupię :)
  13. przemak Przyjaciel dzwiek.org

M-powered nie wspolpracuje z wideo?
  14. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    na M-Powered nie ma DV production Toolkit ale pliki video powinien łyknąć? Nowsze LE na pewno mają obsługę video i łykają każdego quicktime'a.
  15. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ten toolkit to darcie kasy z amerykanow (nie liczac wtyczek), do niczego on nie jest potrzebny a u nas to juz w ogole.
  16. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Prosta rzecz ;)
    DV Toolkit to wyjątkowe zdzierstwo..
  17. medyk303 Użytkownik

To nie o to chodzi. 160 'glosow' to w pizdu jest, ale to nic nie znaczy. Ja moghe miec 128 na moim LE i bedzie smigac do momentu, gdy zaczne zapinac wtyki na kazdym z kanalow. To chodzi o rozkladanie sil i trzymanie wszytskiego w sync'u. Co dwa CPU w tym samym porojekcie to nie jeden.
  18. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ja rozumiem, ale wlasnie mysle, ze lepiej/taniej/latwiej miec mocniejszy komputer a nie dwa slabsze (wersja LE) albo wlozyc dodatkowe karty do istniejacego niz budowac nowy (wersja TDM). Czego nie zauwazam?
  19. medyk303 Użytkownik

Ale ja nie pisze o warunkach domowych.
  20. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ja tez nie o domowych - i wlasnie dlatego nie rozumiem...

Share This Page