1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Synchronizacja audio - video Reaper v3.76

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Krzk, 12 Maj 2011.

1. Krzk Początkujący

Witam,

W sumie to moja pierwsza wiadomość na forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Potrzebuję pomocy przy postprodukcji filmowej. Próbuję zsynchronizować ścieżki dźwiękowe w Reaperze do filmu, ale mam wrażenie, że coś jest nie tak...
    Próbuję zgrać ścieżki dźwiękowe do śladu z filmem, ale ilekroć zbliżę widok, aby ustawić dokładniejsze synchro to ze ścieżką filmową wyczyniają się jakieś cuda - tak, że synchronizacja jest nie możliwa.

Pytanie - Czy w Reaperze w ogóle jest możliwość zrobić sensowną synchronizację?
    Czy są jakieś magiczne opcje, o których istnieniu wiedzą tylko wybrani, aby jakoś zfreezować ten ślad?

Załączam screeny, aby dokładniej wyrazić to co mam na myśli.

Między Screen1, a Screen2 mamy różnicę jednego przeskoku scrolla w myszce... Zwróćcie uwagę na timecode, bo ja tego nie ogarniam.

Czytałem na forum Reapera, że downsizing może pomóc - więc maksymalnie skompresowałem film (z 1,05 GB do 40 MB) aby nie obciążać procka, ale problem występuje nadal...
    Próbowałem tworzyć nową sesję - nie pomaga.

Będę wdzięczny za udzieloną pomoc i ew. sugestie jak pracować.
    Rozważam również opcję użycia innego DAWa w nagłym wypadku, opcjonalnie prosiłbym o polecenie jakiegoś (tylko dajcie spokój z Pro Toolsem, bo niestety nie mam jeszcze możliwości zakupu).

Załączone Pliki:

2. TMC Użytkownik

Nie wiem dlaczego scrollwheel miałby przesuwać wave w timie(dobrze rozumiem?) tak jak to tutaj widać , ale dla spokoju duszy spróbuj :Options> Preferences> Appearance> Media i w sekcji Item Icons zaznacz Locked i Unlocked.Teraz w lewym górnym rogu każdego pliku masz Kłódeczkę.Jak ją klikniesz, plik jest zablokowany na wszelkie ruchy w czasie.Jeśli nadal będzie się przemieszczać...to nie wiem, coś jest grubo źle, podczepiałem w reaperze z tysiąc plików pod obrazki i nie było problemu.Klatki na sekundę w preferencjach sesji ustawione?
  3. Krzk Początkujący

Również, nie wiem dlaczego miałby go przesuwać, ale co najśmieszniejsze cały czas go przesuwa - przy zbliżeniu do konkretnego peak'u, zdarza się że ten skacze dookoła kursora raz w prawo raz w lewo - w zależności od przybliżenia, co całkowicie uniemożliwia opcje synchronizacji.

Próbowałem ustawić tak jak radzi TMC i nic się nie zmieniło.
    Nadal przy zbliżeniu dzieją się cuda....
  4. czekidaut Początkujący

to ja przy okazji skorzystam z tematu i zapytam, w jakim formacie wrzucacie filmy do reapera? bo ja mam problem, film jest albo widoczny wyłącznie jako sciężka dźwiekowa, albo widac obraz tylko za pierwszymm odpaleniem ścieżki. potem juz nie pokazuje okienka z obrazem
  5. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. synchronizacja audio z video

,
  2. synchronizacja audio video

,
  3. video plik w reaperze