1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Symulacje kontra Rzeczywistość - Ankieta 2

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Smiechu, 31 Styczeń 2011.

?

Której próbki najchętniej użyłbyś w miksie??

Poll closed 3 Marzec 2011.
01 ilość głosów: 3 8.8%
02 ilość głosów: 13 38.2%
03 ilość głosów: 0 0.0%
04 ilość głosów: 3 8.8%
05 ilość głosów: 5 14.7%
06 ilość głosów: 7 20.6%
07 ilość głosów: 3 8.8%
  1. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Kontynuując poniższy wątek:
    http://www.dzwiek.org/threads/symluacje-kontra-rzeczywistość-ankieta-1.6299/#post-64595

Chciałbym zadać wam inne pytanie...
    Które "brzmienie" użylibyście w miksie o stylistyce reprezentatywnej dla owego riffu gitarowego?? Inaczej... Która próbka najbardziej wam się podoba??

Tym razem tylko 1 głos do dyspozycji...
    Paczka z wave dostępna pod linkiem podanym na początku...

P.S. Wiem że Jaca i paru innych będzie zawiedzionych stylem... ale dzięki temu może większa grupa osób zainteresuje się tematem...

Załączone Pliki:

• 01.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      105
    • 02.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      114
    • 03.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      80
    • 04.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      81
    • 05.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      75
    • 06.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      84
    • 07.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      97
    jaca lubi to.
  2. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Wiem, że nie o to chodzi, ale byłbym wdzięczny, gdybyś na kiedyś końcu ujawnił, które to symulacje, a które to rzeczywistość. Jak dla mnie 07 brzmi użytecznie, a z 02 dałoby się co nieco wyciągnąć.
  3. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Jak dla mnie to najlepiej brzmi nr 2 - dobre pasmo bez takiego nalotu w górze jak ma np. nr 7.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Póki co wyniki tego eksperymentu są bardzo ciekawe...

Igor:
    Oczywiście że ujawnię... pod koniec miesiąca albo wcześniej... w zależności czy będzie jeszcze jakiś przyrost głosów czy nie...

Zapraszam do dalszego głosowania...
  5. jaca Stały Użytkownik

6. AKYSZ Stały Użytkownik

ja wolę wyniki

mój ulubieniec to 2
  7. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jakość brzmienia 7 ki jest OK, żeby była nagrana na jeden kanał, bo tu jest chyba jakiś efekt, było by znacznie lepiej. 6 też jest sensowna.
    Stereo gitar w takiej muzie trochę nie wskazane wg mnie. Mr Hendrix myślę że wolałby ciut mniej poweru wynikajacego z nagrania gitar rozłożonej na kanały.
    Ale to tylko moje zdanie :)

Peace !
  8. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Przecież napisałem że nie ma nic poza kompresją i saturacją... wszędzie ustawioną tak samo...
  9. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    To efekt uzyskany nagraniem na dwa kanały :)
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
  11. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    aż tak hehe ?:)
    wyjasnij prosze, to sie dogadamy :) napisalem ze dwie gitary nagrane na kanałach dają efekt nie potrzebnego "poweru". nie nagrywales tak gitar ?
  12. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Wydaję mi się że robisz niepotrzebną nadinterpretację tego testu i tyle... Jeśli chcesz obie gitary są panoramowane na 100%, jest paczka wave... możesz wrzucić do daw i spreparować tak żeby była jedna ścieżka w środku...
  13. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    O to mi chodzilo. Brzmienie gitary mono, jako jednej zabrzmi przyznasz inaczej niz na dwóch sladach, stad moja sugestia.
  14. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Tak jak napisał Jacek w jednym ze swoich testów... zrobiłem go tak a nie inaczej... nie da się dogodzić wszystkim... Dublowanie gitary i rozbicie w panoramie to w dzisiejszej muzyce rockowej standard... dla mnie istotniejsze jest to jak gitara rytmiczna zagra w dublu, a nie w mono... Gdybym wrzucił partie gitary solowej... pewnie byłaby tylko jedna ścieżka...
  15. pc7194 Użytkownik

DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Ale w tedy byłby kolejny problem...dlaczego jest w mono[IMG][IMG]
    Tak czy inaczej wszystkim nie dogodzisz.
    Test jest bardzo ciekawy, bo pokazuje, że wszyscy wszystko wiedzą ale jak przychodzi do konkretów to nagle albo źle zrobiony test, albo albo ...i.t.d.
    Śmiechu gratuluje pomysłu.
  16. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Mam to gdzieś czy to jest w mono czy stereo, a jedynie mówię że gitara przez to że została nagrana w stereo, brzmi inaczej na dzień dobry niż przy samej rejestracji.
    Też jestem za tym aby umieszczać testy które uczą.
  17. pc7194 Użytkownik

DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Ja myślę, że przede wszystkim w tym teście chodzi o ty czy my jesteśmy w stanie określić co jest lepsze w przypadku gitary do wykorzystania, symulacja czy piec.
    Moim zdanie powinniśmy na tym skupić swoją uwagę.
  18. jaca Stały Użytkownik

Artree, przestań cudować i wydziwiać. Tak jak pc7194 napisał: ze stereo zronisz sobie mono bez problemu , do tego masz dwa podejścia i se wybierasz a jak mono to tyko mono i krzyk :łę, w stereo to dopiero można ocenić. Co za ludzie.[IMG]. Śmiechu ma rację że interesi nas stereo bardziej. Wypowiedz się w temacie odpowiadając na pytania testowe.
    Jak na tym poziomie masz takie problemy to raczej nie bierz sie poważnie za miksowanie bo Cie to przerośnie.
    I nie bądz upierdliwy bo przeszkadzasz tym innym a tu już do głupiego egoizmu niedaleko
  19. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Oceniamy co słyszymy i mamy podane w teście. Wszystko jasne.
    Nie miałem złych intencji.
  20. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Zapraszam do dalszego głosowania

Share This Page