1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Symulacje kontra Rzeczywistość - Ankieta 1

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Smiechu, 31 Styczeń 2011.

?

Które próbki są skażone symulacją???

Poll closed 3 Marzec 2011.
01 ilość głosów: 9 37.5%
02 ilość głosów: 10 41.7%
03 ilość głosów: 9 37.5%
04 ilość głosów: 9 37.5%
05 ilość głosów: 15 62.5%
06 ilość głosów: 11 45.8%
07 ilość głosów: 17 70.8%
Głos można oddać na kilka pozycji.
  1. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Zainspirowany dyskusją w temacie impulsów paczek gitarowych postanowiłem przeprowadzić mały eksperyment...

Poniżej przedstawiam 7 próbek zdublowanej gitary (stereo)...
    Są to ślady tej samej partii gitarowej ale w różnych konfiguracjach... (w obu kanałach jest zawsze ta sama konfiguracja)
    Do stworzenia próbek użyte były następujące ślady: Mic Dynamiczny, Mic Pojemnościowy, Symulacja 1, Symulacja 2...
    Wszystkie próbki są poddane takiej samej saturacji i kompresji, bez EQ... Poziom śladów przed sumą był tak ustawiony by poziom średni we wszystkich próbkach był podobny...

Niestety dla pełni testu nie mam w swoim zbiorze sesji gdzie nagrywałbym jeszcze wyjście z preampu... ale nie to jest istotą eksperymentu... a to czy rzeczywiście jesteście na tyle wrażliwi aby rozpoznać co jest symulacją, a co jest rzeczywistością...

Żeby nie przesadzać nie będę podawał jaki to sprzęt i jakie symulacje...
    W sąsiednim temacie pytanie w ankiecie będzie trochę inne...

Ankieta jest wielokrotnego wyboru... nie powiem ile próbek bez symulacji zostało tutaj umieszczonych...

Dodatkowo zachęcam do próbowania swoich sił i określeniu szczegółowo która próbka co dokładnie zawiera...

Dodatkowo dorzucam paczkę z wave 44kHz/16bit...

P.S. Wiem że Jaca i paru innych będzie zawiedzionych stylem... ale dzięki temu może większa grupa osób zainteresuje się tematem...

Załączone Pliki:

• 01.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      144
    • 02.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      127
    • 03.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      113
    • 04.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      103
    • 05.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      109
    • 06.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      97
    • 07.mp3
      File size:
      1.2 MB
      Wyświetlenia:
      123
    • Wave.zip
      File size:
      44.2 MB
      Wyświetlenia:
      10
    jaca lubi to.
  2. jaca Stały Użytkownik

dla dobra testu zniosę i ten styl ;) dobra robota.
    ... łatwo nie jest ;)

moje typy:
    1-dyn
    2-sym1
    3-sym2
    4-sym2+dyn
    5-sym1+poj
    6-poj
    7-sym1+poj+dyn
  3. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Dla mnie 7 i 5 to symulacje, nr 7 brzmi niemal jak bitcrusher!
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nie byłem aż tak finezyjny... wszystkie próbki to co najwyżej miks 2 śladów...
    Jedno udało Ci się trafić :D
  5. jaca Stały Użytkownik

uuu to cieniutko ale to ten styl mnie zmylił ;)
    czy ktoś z kolegów pobije mój rekord? ;)
  6. jaca Stały Użytkownik

odwagi ;)
  7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Gdzie np. typy użytkownika Gitarnik?? To w sumie dyskusja z nim sprawiła że zrobiłem ten test...
  8. AKYSZ Stały Użytkownik

1-4 rzeczywistość a 5-7 symulacje??..:dong:

EDIT:
    PS. zrozumiałem na podstawie informacji w teście cyt. "(w obu kanałach jest zawsze ta sama konfiguracja)", że w obu kanałach jest albo symulacja, albo "rzeczywistość".
    Tak czy inaczej na wyniki czekam z niecierpliwością, bo nie mam za dużo kontaktu z git. elektrycznymi i test sporo mi wyjaśni dla moich prywatnych celów [IMG]
  9. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Moja nadinterpretacja ;)
    wydawało by się że sensowne będzie zamieszczenie 4 przykładów a nie 7 ???. Idąc tym tokiem rozumowania przy 7 próbkach 2 mikrofonach wychodzi że 5 próbek to symulacje, ale....
    i teoria o 5 próbkach z symulacji zostaje podważona ;), idąc dalej...
    można przypuszczać że mikrofon dynamiczny albo pojemnościowy był ustawiony w różnych pozycjach, albo zmiany wprowadzone były w piecu i nagrano tak kolejne próbki ( ile ?, hmmm...). Zastanawiające jest również brzmienie, żadna z próbek nie ma "chamskiej górki" powyżej 10 Khz (gdzie w wypadku symulacji jest ona jeszcze bardziej denerwująca) no ale...
    muszę zaufać na słowo.
    czyli co ??? albo graja 2 mikrofony(jeżeli tak to 2 pojemności/2dynamiki) albo 2 symulacje ???

Patrząc na screen który zamieściłem poniżej można zauważyć że:

- 3 ostatnie próbki (5,6,7) w lewym kanale posiadają jakiś "brudek" - zakłócenia z pieca ???, czy ten "brudek" powstał w wyniki ampmodelingu ??? 4 pierwsze próbki (1,2,3,4) tego nie mają, można by więc przyjąć i dokonać podziału na 2 grupy I GRUPA: (1,2,3,4), II GRUPA (5,6,7) i strzelać I - Symulacje, II - Piec
    - Przyglądając się dokładnie kanałowi prawemu widać że próbki (1,3,4) mają ten kanał zdecydowanie cichszy ;)
    Czyli 2 podział wyglądał by następująco: I GRUPA (1,3,4) II GRUPA (5,6,7) przy takich założeniach nie pasuje tutaj próbka nr 2 :D która nie ma "brudu" w kanale lewym, ale kanał prawy nie odbiega niczym od kanałów w próbkach (5,6,7).

Osobiście zaryzykuje i postawie ze (5,6,7) - symulacje, 3 - albo pojemnik, albo specjalnie tak ustawiona symulacja, (1,2,4) - piec, A tak szczerze to żadna próbka mi się nie podoba :aetsch:.

Ale trzeba przyznać że autor się postarał, na tyle, że ciężko jednoznacznie stwierdzić które to słaby piec i mikrofon, a które słabo ustawiona symulacja.

Załączone Pliki:

10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nie zrozumiałeś...
    Wszystkie próbki to ten sam "take" różnią się tylko źródła...
    Są tutaj próbki które są sumą rzeczywistości i symulacji... i o to czy jesteście w stanie wychwycić właśnie te próbki cały bajer się rozchodzi :D
  11. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Zapraszam do dalszego głosowania...
  12. hrryniu Użytkownik

Zawód:
    student
    Moje typy:
    1. dyn
    2. sym1
    3. dyn?
    4. sym2
    5. dyn+ poj
    6. poj
    7. sym1+ sym2
  13. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Hmm... niestety tak jak Jaca... tylko 1 poprawna odpowiedź...
  14. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    I co nikt więcej nie podejmie wyzwania?? Przecież to w gruncie rzeczy jest banalne... :p

Jak wam powiem jak to rozpoznać to będziecie się sami z siebie śmiać :p
  15. jaca Stały Użytkownik

Ja już się śmieje:)
    pokaż bo i tak zainteresowanie spadło, wystraszyleś ludzi ;) ...no chyba żeby nie...
  16. Janos Użytkownik

DAW:
    Cubase
    To jeszcze ja spróbuję:

1. dyn
    2. dyn + sym1
    3. poj
    4. dyn + poj
    5. sym 1
    6. dyn + sym2
    7. sym2
  17. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    No i widzicie jakie to proste :D Kolega pomylił tylko 1 próbkę... :D To już wiedząc tak wiele może jeszcze ktoś postara się zgadnąć 100% odpowiedź??
  18. maxiu Użytkownik

ja bym obstawił, że błąd jest w 6, może poj + sym2 ??
  19. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Niestety nie... 6 jest 100% dobrze
  20. maxiu Użytkownik

drogą dedukcji doszedłem, że błąd jest w 1, ale jeszcze nie wiem co tam jest :)

Share This Page