1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Symulacja Peavey 5150 6505 - Ampmodeling - test wtyczek vst !!!

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinmix, 9 Wrzesień 2011.

1. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Witam,

Temat Ampmodelingu jest dość ciekawy i często poruszany na różnych forach. Chciałbym poniżej przedstawić krótki test symulacji wzmacniacza Peavey 5150 6505 i podzielić się z Wami przykładami dźwiękowymi. Nie mam na celu niczego udowadniać tym bardziej wyższości wtyk nad żywym piecem :D

W teście występują:

1. Amplitube Metal (komercyjny)
    2. Guitar Rig 5 (komercyjny)
    3. Nick crow 8505 (darmowy)
    4. Peavey Revalver (komercyjny)

Pominąłem PodFarma gdyż autogamicznie z poda xt zniknął mi metal shop (nie instalujcie nowego softu- jeżeli kupiliście używanego poda z dodatkami i nie macie swojego konta na stronie line6 - więcej info o co kaman w necie.

W przykładach wykorzystałem podkład (gary bas wokal solo) - - 1 plik stereo, oraz 2 x DI gitar, rozrzucone skrajnie L i P

Guitar chain: TSE 808 > jeden z wymienionych powyżej preampów > Kefir z impulsem paczki

Aby porównanie w jakimś stopniu było miarodajne każdy ze wzmacniaczy został dopalonym darmowym TSE808 (symulacja tube screamera) z tym samym ustawieniem oraz każda symulacja "gra" na tym samym impulsie paczki. Gitary poszły w grupę a tam zapięty Eq z HPF i LPF 80 Hz 9 KHz. Na sumie zapięty VW w celu podniesienia poziomu nagrania.

Starałem się ustawić jak najbardziej zbliżone brzmienia w samych symulacjach - revalver nie ma 5150 więc zastąpiony został 6505.

Poniżej zamieszczam screany z ustawień każdej wtyczki oraz przykłady dźwiękowe. Czekam na wasze opinie na temat różnic w brzmieniu (nie piszcie że wszystkie brzmią plastikowo), oraz ślepego testu który przykład to jaka symulacja. Wiele zależy od impulsu paczki użytej podczas ampmodelingu - tutaj mamy ten sam (czy się podoba czy nie) i na tej podstawie wyciągajmy wnioski !!!

Do zassania wszystko w paczce .zip

Miłego słuchania oglądania i obstawiania !!!

Tutaj testy z Mesa Dual Rectifier http://www.dzwiek.org/threads/symul...g-i-reamping-vst-v-sm57-at-2035-at-3035.8154/

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

• tse_808.jpg
      tse_808.jpg
      File size:
      72.9 KB
      Wyświetlenia:
      28
    • 8505.jpg
      8505.jpg
      File size:
      99.2 KB
      Wyświetlenia:
      24
    • amplitube.jpg
      amplitube.jpg
      File size:
      114.8 KB
      Wyświetlenia:
      25
    • guitar_rig_5.jpg
      guitar_rig_5.jpg
      File size:
      34.8 KB
      Wyświetlenia:
      17
    • revalver.jpg
      revalver.jpg
      File size:
      68.9 KB
      Wyświetlenia:
      18
    • 1.mp3
      File size:
      2.9 MB
      Wyświetlenia:
      56
    • 2.mp3
      File size:
      2.9 MB
      Wyświetlenia:
      52
    • 3.mp3
      File size:
      2.9 MB
      Wyświetlenia:
      45
    • 4.mp3
      File size:
      2.9 MB
      Wyświetlenia:
      37
    • peavey.zip
      File size:
      9.9 MB
      Wyświetlenia:
      11
    konop_tnt oraz jaca lubią to.
  2. jaca Stały Użytkownik

1. Amplitube
    2. 8505
    3. Revalwer
    4. GR
  3. RollingTapes Użytkownik

Zawód:
    Mixer
    Kontakt z nowym GuitarRigiem tez ma sens. Eleven Digidesigna tez da sie fajnie wykrecic.
    trzeba tylko koniecznie puscic sygnal z wtyczki przez zywy preamp np. Api..
    .. i to powiedzialem ja .. no sam nie wierze :)
  4. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Poniżej "rozwiązanie zagadki"

1. 8505
    2. Amplitube 3
    3. Peavey Revalver
    4. GR5

Pozdrawiam,

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. forum gitarowe 5150 6505