1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Symulacja Mesa Dual Rectifier - Ampmodeling i Reamping -VST v sm57,AT 2035, AT 3035

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinmix, 11 Wrzesień 2011.

1. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Witam,

Kontynuując temat Ampmodelingu rozpoczęty w tym wątku http://www.dzwiek.org/threads/symulacja-peavey-5150-6505-ampmodeling-test-wtyczek-vst.8141/ przedstawiam poniżej kolejne zmagania z symulacjami tym razem Mesa Dual Rectifier. Miałem okazję Reampować te ślady na żywym wzmaku :D.

W teście występują:

Symulacje:

1. Amplitube Metal (komercyjny)
    2. Guitar Rig 5 (komercyjny)
    3. Poulin Lecto (darmowy)
    4. Peavey Revalver (komercyjny)

Guitar chain: TSE 808 > jeden z wymienionych powyżej preampów > Kefir z impulsem paczki

Wzmacniacz Mesa Dual Rectifier + Noise Box 4x12:

wykorzystałem 3 mikrofony:

1. sm57,
    2. AT2035,
    3. AT 3035,

Guitar chain: Palmer Reampbox > XR Tube Screamer > Mesa Dual rectifier > Noise Box 4x12

W przykładach wykorzystałem podkład (gary bas wokal solo) - - 1 plik stereo, oraz 2 x DI gitar, rozrzucone skrajnie L i P

Aby porównanie w jakimś stopniu było miarodajne każda z symulacji została dopalona darmowym TSE808 (symulacja tube screamera) z tym samym ustawieniem oraz każda symulacja "gra" na tym samym impulsie paczki. Gitary poszły w grupę a tam zapięty Eq z HPF i LPF 80 Hz 9 KHz. Na sumie zapięty VW w celu podniesienia poziomu nagrania.

Starałem się ustawić jak najbardziej zbliżone brzmienia w samych symulacjach - sugerując się tym co zebrał mikrofon :adore:

Poniżej zamieszczam screany z ustawień każdej wtyczki oraz przykłady dźwiękowe.

Czekam na wasze opinie na temat różnic w brzmieniu (nie piszcie że wszystkie brzmią plastikowo), oraz ślepego testu który przykład to jaka symulacja a który to żywy piec.

Mamy 7 próbek 4 symulacje,3 z żywego pieca na 3 różnych mikrofonach

Miłego słuchania oglądania i obstawiania !!!

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

• ts808.jpg
      ts808.jpg
      File size:
      65.8 KB
      Wyświetlenia:
      39
    • amplitube_3.jpg
      amplitube_3.jpg
      File size:
      107.9 KB
      Wyświetlenia:
      45
    • gr_5.jpg
      gr_5.jpg
      File size:
      32.2 KB
      Wyświetlenia:
      34
    • poulin_lecto.jpg
      poulin_lecto.jpg
      File size:
      78 KB
      Wyświetlenia:
      38
    • revalver.jpg
      revalver.jpg
      File size:
      61.6 KB
      Wyświetlenia:
      35
    • 1.mp3
      File size:
      2.9 MB
      Wyświetlenia:
      82
    • 2.mp3
      File size:
      2.9 MB
      Wyświetlenia:
      69
    • 3.mp3
      File size:
      2.9 MB
      Wyświetlenia:
      59
    • 4.mp3
      File size:
      2.9 MB
      Wyświetlenia:
      58
    • 5.mp3
      File size:
      2.9 MB
      Wyświetlenia:
      43
    jaca, artree oraz Lex lubią to.
  2. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    tutaj reszta przykładów ;) Poniżej również do zassania paczka .zip

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

• 6.mp3
      File size:
      2.9 MB
      Wyświetlenia:
      42
    • 7.mp3
      File size:
      2.9 MB
      Wyświetlenia:
      34
    • mesa.zip
      File size:
      17.4 MB
      Wyświetlenia:
      29
    AKYSZ lubi to.
  3. jaca Stały Użytkownik

1 sm57
    2 Revalver
    3 AT
    4 GR
    5 AT 2035
    6 Poulin Lecto
    7 AT 3035
  4. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    1, 2, 4, 6 brzmia bardzo fajnie, pozostale mniej. powiem szczerze ze trudno ocenic co żywiec co symulacja. na monitorach w domu odpale i dopisze co mi ucho podpowiada ;)
    w domu podobnie mysle ;) moze nie tak jak w firmie... :)
    a na serio podobaja mi sie te same przyklady. 1 rypie ewidentnie ! super !
    mam wrazenie ze 6 chyba jest symulacja, mimo ze swietnie brzmi. pozostale trudne do ocenienia, bo rozwnie slabo moze zabrzmiec piec jak plugin.
  5. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Tośmy poszaleli w temacie :D widać temat ampmodelingu jest wszystkim świetnie znany a różnice w brzmieniach słyszalne na starcie, no ale nic, poniżej "rozwiązanie zagadki" i temat do zamknięcia !!! Dzięki artree i jaca za zabawę !!!

1. Amplitube 3
    2. sm57 Mesa
    3. Poulin Lecto
    4. Guitar Rig 5
    5. AT2035 Mesa
    6. Peavey Revalver
    7. AT3035 Mesa

Pozdrawiam,
  6. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    Wprawdzie tylko rzuciłem uchem ale jestem pod wrażeniem. To chyba kwestia odpowiedzi impulsowych paczek, tak zbliżyła symulacje do piecy, przynajmniej w tym gatunku. Jedynie GR ma jakieś takie charakterystyczne brzmienie. Pamiętam je jak jeszcze go testowałem kilka lat temu i chyba nadal się to nie zmieniło. Amplitube jest aż za dobre i dlatego wydało mi się zbyt podejrzane ;) Ogólnie to ciężko by mi było obstawiać co jest co, może poza GR.
    Z drugiej strony ostatnio ostro kombinowaliśmy z blues-rockową gitarką i symulacjami (amplitube, pod i jeszcze jakieś), a skończyło się na nagraniu pieca które to brzmiały od razu bez kombinacji. Mimo że nie miałem pod ręką ulubionych senków, a jedynie i5. Tak więc ciężki temat :D
    Fajny kawałek, nie wiem czemu kojarzy mi się z Nevermore...
  7. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Pewnie dlatego :D

Ślady umieszczone były na UM forum.

IMO - akurat w tym gatunku jest najtrudniej zbliżyć się symulacją do żywego pieca.

i5 - daje radę - osobiście jednak wolę mikrofony AT.

Pozdrawiam,
  8. hades Początkujący

Można się dowiedzieć jaki impuls paczki został użyty? Przy symulacji Peavey'a chyba ten sam? Prosiłbym również o udostępnienie, jeśli to własny.
  9. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    @Sinmix

Tylko, że ta symulacja, której użyłeś z AT3 (Metal Lead) to nie Mesa Dual Rectifier tylko Triple Rectifier... w AT3 jest coś takiego jak Tube Lead i to jest symulacja Dual Rectifier... :D
  10. jaca Stały Użytkownik

A widzisz. Ciągle mnie to zastanawiało:) dzięki śmiechu;)
  11. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    ojj tam, mesa dual mesa triple - co Się czepiacie :D gra, gra, i dobra. W wolnej chwili pycne jeszcze na tym "Tube Lead".

Pozdrawiam,
  12. motor Początkujący

Przed np. AT3 czy po?
  13. jaca Stały Użytkownik

:)
    przed, bo dopalona...po, to by była przepalona;)
    motor lubi to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. reampbox palmer

,
  2. symulacja vst gitar

,
  3. AT2035

,
  4. jakie symulacje piecy najlepsze