1. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Sylwester 2011/2012 w TV

Dyskusja w dziale 'Forum' rozpoczęta przez jacek.mixer, 31 Grudzień 2011.

1. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    ogladalem Polsat i mnie po prostu nosilo jak widzialem De Mono i Maryle z playbacku. W dodatku jeszcze ten maly pstryczek ze jak jeszcze gadala ruszyl playback z jej glosem a ona cos tam jeszcze tranzolila ;) technik dostanie pewnie po palcach nawet jak to nie jego wina. A De Mono jeszcze wpadlo z tasmami z polowy lat 90 chyba...

Ogolnie brawa za oswietlenie, o dzwieku sie nie wypowiem bo nie robilem i nie wiem jak sytuacja wygladala na miejscu.
  2. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Panowie. Sprawa dla mnie wygląda tak że mam w większości pretensje do tego jak były zrobione proporcje w przekazie TV a już nie wymagam żeby było tam Bóg wie ile ładnych pogłosów. Jeśli Panowie producenci nie zrozumieją tego że są uzależnieniu od wielu innych osób m.in. od realizatora w wozie to nigdy nic dobrego nie powstanie bo nigdy na to nie będzie czasu i pieniędzy. Swoją drogą takie De Mono czy Maryla wzięli po kilkanaście tysięcy złotych za koncerty z playbacku lub nie zagrane tak jak powinni je zagrać. Ja za to płacił nie będę, nie chcę takich artystów, którzy myślą że mogą sobie mnie oszukać, wziąć kasę w kieszeń i spadać. Co to poza tym znaczy że nie można zrobić 2 dni prób? Pewnie nie można bo gwiazdy i gwiazdeczki nie przyjadą wcześniej bo zbijają kasiorę na koncercikach w Bzdziu Dolny i mają w nosie to czy będzie ich słychać w telewizji czy też nie bo przecież i tak ludzie to obejrzą, potem chwilę się pośmieją i przyjdą znowu na koncert. Perfect śpiewał "...trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym", jak dla mnie wielu artystów z sylwestra zejdzie ze sceny pokonanymi przez własną chciwość i olewanie słuchaczy. Przykro mi to pisać ale tak uważam, jestem za wprowadzeniem kategorycznego zakazu grania z playbacku za pieniądze, jeśli ktoś chce to za darmo albo 10% stawki. Chcę muzyki i muzyków a nie bezwstydnych wyłudzaczy ludzkich pieniędzy. Chcecie aby Was lekarz leczył z playbacku?
    sqby, ProT oraz markmix lubią to.
  3. Artur(m) Aktywny Użytkownik

A skąd wiesz czy te gwiazdy (porównując się z zachodnimi) nie uważają, że te kilkadziesiąt tysięcy to 10%. Rolnik, górnik, dyrektor, pielęgniarka, prezes banku - też uważa, ze robi za głodowe pieniądze.
    Jak w takich przypadkach mam ambiwalentne odczucia. I to, że to racja, i to że w specyfice naszego kraju wymaga czasu, (może nie 200 lat jak w USA, ale też pewnie nie rok czy dwa).
    Kamil, oprócz tego że masz rację (z grubsza) to postaw się w sytuacji zespołów, które sugerują, że żyć się nie da z muzyki "w tym kraju" i może rzeczywiście 30 grudnia grały gdzieś indziej. Może tak jest, może nie. Każdemu mało. Dlatego podkreślam, ze w takich dyskusjach, gdzie nie dotknąć - "rzeczywistość skrzeczy" i z równym prawdopodobieństwem, każdy może mieć rację i jej nie mieć (patrzysz, w zależności, gdzie siedzisz). Bezkompromisowość to szlachetna cecha, ...ale męcząca.
  4. Darekk Użytkownik

Witam Panów , z powodu choróbska musiałem Sylwka spędzić w domu i bez używek , mam wrażenie , że tylko Muniek próbował śpiewać na żywo reszta wokali play... , a powtórki dnia następnego były już bardzo poprawione , ale statystyczny widz to trawi i chyba o to chodzi Panom z marketingu...45kilo za 30 sekund reklamy...
  5. pawcio20316 Użytkownik

Moim zdaniem najgorszy jakościowo playback miał Boys. Cholera nawet nie potrafią się przygotować i dać materiał dobrze brzmiący. Zresztą kolega, który ich kiedyś kręcił mówił, że przyjechali z mp3-ką na koncert i dali mu... bez komentarza
  6. DawidZ Użytkownik

Również mialem wątpliwa przyjemnosc krecic Boysów (w zasadzie to nie było czego kręcic).... Podobna sytuacja jak wyzej, podklady a raczej playbacki tragicznej jakosci, do tego przyjechali i wyszli pijani na scene, sypali jakimis chamskimi tekstami do publiki - masakra - no, w sumie nie był to ''koncert'' w jakiejs duzej miejscowosci, ALE - jak by nie było - gwiazda tego typu muzyki powinna trzymac JAKIKOLWIEK poziom - poprostu ''żenua'' pod kazdym względem...
  7. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    W tym względzie fason trzyma Bayer Full. Boysi nie przeskoczą tego z jakiego środowiska się wywodzą, ich słuchacze z tego co zauważyłem reprezentują podobny poziom kultury lub braku świadomości. Widywałem ich na imprezach otwartych, ludzie z całymi rodzinami przychodzili i najwyraźniej nie rozumieli nawet po polsku skoro nie odchodzili spod sceny.
  8. pawcio20316 Użytkownik

Pomyśleć że kolesie nie znają nawet składników gamy C-dur i biorą za imprezę 20 kilka tysięcy i jeszcze publikę olewają. Żal. A co do publiki to jedynie na wiejskich festynach mają wzięcie i powinni chociaż tych "biednych ludzi" doceniać.
  9. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Myślę, że znajomość "białych" nie jest wymagana do tworzenia muzyki w dzisiejszych czasach :)
  10. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    musisz tylko wiedzieć gdzie jest PLAY i którędy na scenę :D
  11. Kikucijo Pneuma Początkujący

Zawód:
    wymarzony
    Hmmm....Sytuacja jest dosc zlożona na takich imprezach. Znam doskonale z autopsji, chocby wspomnianego sylwestra ale mase innych tez imprez tego typu. Kupiłbym flaszke ekipie, ktora by to ogarnęła wraz z akustykami. 1500000 zespołów- każdy gra 1, gora 2 numery. Za każdym zespolem inny backline. Emisja na zywo w tv- a to jest dosc duzy hc i presja czasu, nie ma miejsca na błędy.Więc dla informacji wszystkich krzykaczy- półplaybacki ( bo to sie zazwyczaj stosuje, jak ktos chce full playback jego biznes) sa niejako wynikiem presji telewizji, a nie wygodnictwem wystepujacych artystów.Tyle.
  12. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Kuba to że da się zagrać tego typu koncert na żywo jest oczywiste. W udowadnianiu tej tezy brałem ileś razy udział. W tym momencie przy cyfrowych deskach w wozach emisyjnych i na stanowiskach mikserskich oraz trzeźwej i pewnej ekipie da się zrobić wszystko. Kwestia odpowiedniej ekipy i właściwej logistyki na backstage.
  13. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    ot co :) dla chcacego nic trudnego :)
  14. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Jest jedna "drobnostka" która jakoby przeczy teorii że półplaybacki nie są przejawem wygodnictwa zespołów. Ich jakość. Jasne że to TV generalnie wymusza takie rozwiązanie, ale zespół któremu zależy na zagraniu sylwestwa doskonale zdaje sobie sprawę z konieczności użycia podkładu a mimo to bardzo często przy tej okazji słyszę "wczoraj na szybko zrobiliśmy z nagrania koncertu podkłady na dzisiaj". Nie wiem czy to brak świadomości, lenistwo, brak pieniędzy czy brak szacunku do swojej twórczości i przy okazji publiczności. Jedno dla mnie jest wyraźne. Nic połączenia między publicznością i wykonawcą praktycznie nie istnieje. Publiczność nie płaci za koncert, przynajmniej nie bezpośrednio bo wiadomo że płaci z podatków, ale to abstrakcja.
  15. Kikucijo Pneuma Początkujący

Zawód:
    wymarzony
    Przepraszam, dawno nie bylem...;) Jasne, ze dla chcacego nic trudnego..Powiedzmy zatem ze ktos sie lubi poo***rdalac zamiast pracowac. Ja nie lubie- wolalbym grac a nie bujac sie jak rezus:)) Ale co robic? Na szczescie to sporadyczne akcje.
  16. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Zgadzam się z tobą i chce zauważyć że to genewralnie telewizja. Dla telewizji liczy się oglądalność, jak ich stać to obrazek, a dźwięk jest tylko przykrą koniecznością w dzisiejszych czasach odkąd kino przestało być nieme.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. stawki koncertowe de mono