1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

sygnał po nagraniu

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez jaca, 23 Październik 2009.

1. jaca Stały Użytkownik

Po nagraniu z lini piecyka mam taki obrazek, a gdzieś czytałem, że to kłopot z lampką końcówki mocy może być ? Czy tak?

Załączone Pliki:

2. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

a to slad z przesterem czy di ??, jak di to na bank prtzystawka - poprostu niektore maja tak silny sygnal na wyjsciu ze masakrta, mialem tak samo pare razy jak nagrywalem kapele ;)

Pozdrawiam,
  3. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Cos gdzies po drodze przesterowuje, ale co, to trudno powiedziec - mozliwosci jest wiele, od bufora wyjsciowego w piecu (jezeli jest) przez dibox (jezeli byl) po wejscie interfejsu. Raczej nie koncowka mocy, bo ta jest symetryczna, nawet gdyby jedna lampa byla uwalona, to raczej nie tak. Moze wyjscie jest z przedwzmacniacza, to wtedy to moze byc normalne.
  4. jaca Stały Użytkownik

kostka w return pieca i line aut do mikserka, wszędzie zapas.
    sam piec też tak , kostka sama nie, gita sama też nie.

Znalazłem stare nagranie pieca i było ok. lampka czy co?
  5. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Obstawiam kostke w return z pieca. W zasadzie na bank ;)
    Nie ma szans, zeby kostka zasilana z 9V nie obcinala szczytow czystej gitary, a co dopiero wyjscie liniowe z pieca.
  6. jaca Stały Użytkownik

Ale sam piec też tak ma, wcześniej było ok. Jeszcze raz badam :)
  7. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Jaki to piec? WYjscie liniowe z koncowki czy preampu? Wczesniej mogl byc inny przester czy co... To jest ewidentny przyklad pracy urzadzenia w klasie A przy podaniu za duzego sygnalu (albo za niskiego zalezy od punktu widzenia) - czyli to jest albo przedwzmacniacz albo kostka, koncowka raczej nie, bo jest symetryczna, a takie idealne obcinanie to raczej rzadkosc (oczywiscie nie mozna tego wykluczyc) - raczej dol wykresu bylby poszarpany, a nie taki rowny.
    A w sumie jak to gra? Mocno przeszkadza? Moze tak jest OK po prostu...
  8. jaca Stały Użytkownik

Dziękuję Panowie , jak zwykle macie rację :) przy gicie w input pieca jest ok ( nie tnie się dół wykresu, ma tylko mniejszy wychył), a w return widzieliście .

Dziękuję i pozdrawiam
    To byłem ja , Jaca, zadający najgłupsze pytania forumowicz :)
  9. jaca Stały Użytkownik

Przeczytałem po napisaniu poprzedniego :)
    gra ok tylko mnie martwił ten wykresik:)

Piecyk to malutki Ibanezik w A klasie( hehe , jak to Brzmi :) ) na dwóch lampkach, 12ax7 i 6l6 :) ale potwór jak na dom :)
    Wyjście z końcówki.
    Na przesterze z pieca ok, na kostkach w return cięcia dołu na wykresie, na kostkach w input wykres ok. :)
    Mam nadzieje, że zrozumiałem o co chodzi :)

Dzięki jeszcze raz.

Share This Page