1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Surround

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez dpaluszk, 23 Luty 2010.

1. dpaluszk Początkujący

Na wstępie jako nowy na tym forum chciałem się przywitać. Przygodę z dźwiękiem dopiero rozpoczynam.

Tworzę filmy wideo. W zeszłym roku wzbogaciłem się o rejestrator Zoom H4 celem poprawy jakości dźwięku w filmie. Rezultaty bardzo pozytywne - brak "latającego dźwięku na filmie i przede wszystkim jest wyraźny. Od tego roku chciałbym w produkcjach stosować surround. Wiem, że niestety H4 nie pozwala na jednoczesną rejestrację z dwóch źródeł - na to pozwala H4n. Wykorzystując H4n będę miał 4 ścieżki - 2 np z konsoli i 2 z otoczenia. Do surround potrzebuje 6. Czy mam je zdublować czy powinienem zastosować następny rejestrator, zlokalizowany w innym miejscu i zbierający dźwięk z końca pomieszczenia - byłby wykorzystany jako sygnał na tylne głośniki. Pytanie kolejne - jakie źródło puścić na głośnik basowy. Pytań mam sporo, nie wiem zbytnio jak to ugryźć.

Dodam, że podłączyłem sobie również kompa do kina domowego poprzez optical. Niestety dźwięk mam tylko na przednich głośnikach, choć zaznaczam 6 ścieżek audio.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
  2. BurczybasS Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator wdzięku ;)
    DAW:
    Pro Tools
  3. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ja bym poradził Ci tak... najpierw dobrze naucz się manipulować panoramą, przestrzenią, planami, fazami... itd... w stereo... a dopiero potem zabieraj się za surround... my zanim nagramy jakieś źródło w stereo grubo zastanawiamy się nad różnymi ustawieniami i rozwiązaniami omikrofonowania... 2 kanały a nauki na kilka - kilkanaście lat... a Ty tak nagle chcesz przeskoczyć w surround... jest wiele zjawisk, problemów, itp. o których nie masz pojęcia, a które są kluczowe aby uzyskać cokolwiek sensownego najpierw w stereo, a co dopiero w surround... no niestety zawiodę Cie... nie wystarczy podpiąć 6 mikrofonów, żeby powstał dobry efekt surround, tak samo jak nie wystarczy podpiąć 2 mikrofonw żeby otrzymać dobry efekt stereo...

Pomyśl nad tym jeśli traktujesz to poważnie...

No a o wielu problemach przy nagraniach stereo możesz sobie poczytać u nas na forum :)
  4. pi_ Aktywny Użytkownik

-jesli jestes z lodzi to chyba warto dotrzec do jakiegos 'praktyka' z filmowki albo toya studios,

-ja po swoich niedawnych doswiadczeniach z systemem b.podobnym do tego z linka BurczybasS'a, moge powiedziec ze to srednio sie sprawdzilo w moim przypadku,
    -czy chcesz miec np. sceny grane przez aktorow z dialogami w surround czy tylko tlo/ fx, czy muzyke?
    jesli chodzi o dialogi to po doswiadczeniach wlasnych i konsultacjach wariantem godnym uwagi sa mikroporty i taki system do nagrania przestrzeni,
    nagranie gotowego dzwieku surround to chyba zbyt ambitne, mozna nagrac pojedyncze traki i potem ten surround wyprodukowac na podstawie
    precyzyjnego scenarisza co gdzie kiedy ma sie znalezc,
    moge mowic o doswiadczeniu z programem apple soundtrack pro gdzie dowolna konfiguracje/mono stereo surround/ mozna kierowac za pomoca automatyki do dowolnych kanalow,
    czyli majac sciezke stereo nie musisz jej dublowac tylko za pomoca joysticka dozujesz jej obecnosc w tylnych glosnikach/ jako najbanalniesza czynnosc,
    jesli dany trak ma pasmo basowe mozesz rowniez wyslac je do LFE,

na pewno w lodzi mozesz wypozyczyc na dobe mikrofon 5.1 , skompletowac system i zobaczyc z czy to sie je,
    http://holophone.com/
    http://www.soundfield.com/

wiadomo , system odsluchowy, bez tego ani rusz, nie wiem czy masz problem z hardware czy to brak kodeka, musisz to zbadac,
    np na maku dvd player nie gra w 5.1 a program vlc bez problemu,
    jest wiec mnostwo szczegolow,

ale zabawa przednia i warto chocby sposobem DIY to przecwiczyc, moze kiedys pojawi sie kasa na produkcje w miejscu pro ale bedziesz juz madrzejszy,

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. rejestratory surround