1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Studia nagrań - katalog online

Dyskusja w dziale 'Nowe produkty i wydarzenia' rozpoczęta przez yabai, 30 Październik 2011.

?

Co sądzisz o pomyśle utworzenia profesjonalnego katalogu studiów nagrań online?

Świetny pomysł! ilość głosów: 23 95.8%
Pomysł do bani... ilość głosów: 1 4.2%
  1. yabai Użytkownik

Naszło mnie ostatnio, aby zrobić taką platformę, która będzie pomocna przy poszukiwaniach odpowiedniego studia nagrań / miksu / masteringu, czyli swojego rodzaju katalog studiów nagrań online. No, może "nieco" bardziej zaawansowanego, niż tego typu tematyczne katalogi.
    Jest to dopiero start, więc chciałbym prosić Was o sugestie dotyczące takiego katalogu.

Jednocześnie, jeżeli chciałbyś za zupełną darmochę zamieścić wpis - wizytówkę swojego studia, to zapraszam na PW lub na katalog@imuzak.pl (przepisz "małpkę" ręcznie). Zainteresowanym osobom wyślę prosty formularz do wypełnienia.

Obecny koszt zamieszczenia wizytówki w katalogu to 0zł plus czas poświęcony na wypełnienie formularza.

Ostatnia uwaga: docelowo katalog będzie posiadał funkcjonalność galerii (czyli zdjęcia studia) oraz nagrania referencyjne. Pamiętaj, że przesyłając mi takie materiały zapewniasz, że masz do tego prawo i zgadzasz się na ich publikacje w katalogu. Wiem, że to na pozór logiczne, ale lepiej na zimne dmuchać.

Ponieważ to forum daje taką możliwość, poproszę Cię o kliknięcie, czy ten pomysł Ci się podoba czy nie.

Z góry dziękuję za komentarze i głosy (zarówno na "za" jak i "przeciw").
  2. yabai Użytkownik

Dziękuję za pierwsze głosy. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż tak pozytywnego odzewu. Wierzę, że komentarze pojawią się, kiedy już ukształtuje się jakiś zarys strony. Na razie jeszcze nikt z Was nie zgłosił swojego studia - namawiam do tego gorąco - bez żadnych danych trudno będzie pracować nad tą platformą.
    Przy okazji pytanie do Was. Jedną z informacji dostępnych w katalogu będzie cennik usług, czyli cena za nagranie / miks / mastering. Aby ujednolicić te dane i umożliwić użytkownikom strony wyszukiwanie / sortowanie wyników wg cen, muszę uściślić, o jakie jednostki cenowe chodzi. I tak - moja koncepcja to:
    • nagranie - cena za godzinę
    • miks - cena za utwór
    • mastering - cena za utwór
    Wiem, że w zależności od przypadku (ilość ścieżek w miksie, ilość utworów na płycie przy masteringu itd.) nakład pracy może zmieniać się diametralnie, ale jakąś podstawę muszę założyć.

Jakie jest Wasze zdanie na temat cennika (podstawy płatności)?

Zapewne część z Was niechętnie będzie deklarowało jakiekolwiek ceny (i trudno się dziwić), jednak pamiętać należy, że to ma służyć Waszym klientom, aby mogli łatwiej Was znaleźć.
    Proszę o opinie.
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Obawiam się, że taki katalog spotka się ze słabym zainteresowaniem zarówno ze strony potencjalnych klientów jak i samych studiów. To co natomiast mógłbyś zrobić, to taki spis Twojego autorstwa, w którym umieściłbyś recenzje rożnych miejsc, opisał charakterystyczne cechy, których nie ma na stronach www, może zebrałbyś recenzje innych ludzi...

...ale tak naprawdę w naszym biznesie liczy się tylko word of mouth...
  4. yabai Użytkownik

Jacek, dziękuję za komentarz. Pozwól, że odniosę się do Twojej opinii.
    W biznesie każda, a w szczególności skuteczna i darmowa forma reklamy zwykle spotyka się z bardzo dużym zainteresowaniem. A zamierzam zadbać nie tylko o prowadzenie samej platformy, ale również o popularność serwisu, oczywiście w ramach moich skromnych możliwości - po to, aby stał się skuteczną formą reklamy.
    Przede wszystkim aby zrobić spis z własnymi recenzjami, wypadałoby te miejsca przynajmniej raz "odwiedzić", najlepiej nagrywając tam jakiś materiał. Jest to oczywiście niewykonalne dla jednej osoby. Zamiast tego chcę wprowadzić system ocen i opinii (z możliwością odniesienia się do nich). To, jak również galerie zdjęć, referencyjne nagrania, lista nagrywanych zespołów i inne informacje na temat danego studia powinny być bardzo przydatne dla tych, którzy chcą zdecydować się na wybór studia.
    I właśnie ta platforma ma między innymi służyć do rozpowszechniania takiej pantoflowej poczty. :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. miks mastering cena