1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Strojenie bębnów

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Ten który czeka, 30 Wrzesień 2005.

1. Ten który czeka Użytkownik

Jak stroicie bębny? Pomijając różne takie tone watche Tamy. Chodzi mi strojenie do dźwięków. Jak góra a jak dół.
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Sprawa jest dosc zlozona, ale tak w skrocie - dolna membrana powinna byc nastrojona do zadanego tonu, a gorna kilka centow nizej - wysokoscia gornego naciagu mozesz kontrolowac dlugosc wybrzmiewania.

Ale jak mowilem calosc jest zlozona i rozne tomy maja rozne czestotliwosci przy ktorych wybrzmiewaja dluzej lub krocej.

W kazdym razie warto spedzic nad tym duzo czasu, niedawno w trakcie sesji zespolu Fruhstuck ponad 50% ogolnego czasu spedzalismy na strojeniu bebnow. Nagralismy srednio po 4 wersje kazdej piosenki i wlasnie konczymy montaz. W jednym z utworow przy pierwszym podejsciu nie nastroilismy bebnow i ta wersja nie zostanie w ogole uzyta. Tomy kompletnie nie zgadzaja sie z tonacja numeru.
    Danek lubi to.
  3. Ten który czeka Użytkownik

A nie odwrotnie? Chyba dół odpowiada za długość wybrzmiewania a góra za wysokość dźwięku? Chyba że się mylę, ale tak mi mówił gość po akademii muzycznej
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Nie jest to najbardziej istotne, ale...
    Sprobuj przestrajac dolna membrane i zobacz co dzieje sie z tonem bebna. Zmiany w wysokosci dzwieku beda znacznie wieksze niz w przypadku krecenia gorna membrana. Dolna membrana jest duza ciensza i ma mniejsza mase, wiec latwiej wibruje pod wplywem ruchu powietrza wywolanego uderzeniem w gorna membrane. Mam wrazenie, ze dlatego ton dolnej membrany jest bardziej slyszalny. Zrob eksperymenty, moze dojdziesz do innych wnioskow.

W kazdym razie istotne jest zlapanie tej specyficznej drobnej roznicy stroju pomiedzy gorna i dolna membrana.
    Danek lubi to.
  5. Ten który czeka Użytkownik

dzięki za wskazówki, a jak to się ma do strojenia do konkretnych dźwięków? Chcę dajmy na to toma dostroić do d. Jak w takim wypadku stroić dół i górę zeby było D
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
  7. slav Guest

jedynie DW tomy mają wygrawerowane w środku adnotacje, do jakiego dżwieku powinien stroić poszczególny tom itp., ciężko nastroić perkusje niższej formuły, czasem wręcz jest to nie mozliwe...powinieneś wiedzieć, że dany tom ma swoje "punkty" , tony w którym stroi, ładnie wybrzmiewają....Na znalezienie tego dobrego tonu-punktu w perkusji wpływa średnica, głebokość bębna materiał z jakiego został wykonany, jak i ilośc warstw sklejek zamieszczonych w korpusie bebna nie tylko jak można by się sugerować siła naciągnięcia membrany!! Oczywiście możesz na siłe nastroić męmbrane, którys z tomów do D, ale czy bedzie miał wtedy ten tom, ciekawy atak, ciepły dół i interesujące wybrzmiewanie? DW rozwiązało w ten sposób ten problem: otóz robią np. tomy o wymiarach 10"/8" następnie są strojone, aby złapać ten naciekawszy punkt-ton w danym bebnie, czasem jest to C# czasem D# czasem ton D, (zauważ, ze to są te same rozmiary kotła) następnie dobierają kolejne tomy i tak powstaje cały zestaw który stroi w kwincie lub kwarcie :) Oczywiście możesz na siłe nastroić męmbrane, którys z tomów do D, ale czy bedzie miał wtedy ten ciekawy atak, ciepły dół i interesujące wybrzmiewanie? nie sądze, a jeśli tak to znaczy, ze trafiłeś w dziesiatke!!
    Niższe formuły mają jeden do trzech punktów w jakim ciekawie wybrzmiewa bęben(czasem trudno to wyłapać). Wyższe formuły np. baniaki klonowe maja nawet do pieciu punktów w jakich ciekawie gadają.
    Przed strojeniem swojego zestawu perkusji powinieneś sprawdzić, czy masz prostą obręcz dociskowa membrany do korpusu, w tym celu najlepiej połozyć ją na szkle i sprawdzić, czy nie jest powykręcana, jesli jest OK, to powinieneś sprawdzić krawędzi korpusów na których membrana bedzie napieta czy są proste, czy nie ma ubytków, wyszczerbienia...Bez tego nie nastoisz dobrze baniaka bowiem krawędzie jak i obręcz są niczym mostek i siodełko w gitarze...
    Zacznij od strojenia drugiegiego toma (podobno najłatwiej :) ) Załóż dolną membrane i spóbuj nastroić ją do A 440 Hz, (bez górnej membrany łatwiej bedzie ci rozróżnić prawidłowy ton) potem załóż górną dociagnij ją (zachowując kolejnośc dociskania śrub) w zalezności jaki dźwięk chcesz uzyskać trochę niżej lub wyzej niczym dolną membrane...Pozostałe kotły robisz analogocznie zaczynaja stroić od dolnej membrany, rzecz jasna do innego tonu...powodzenia
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
  9. robert.cz Guest

10. oses Użytkownik

Bardzo dobra szkole strojenia bebnow wydal kilka lat temu Bob Gatzen - Drum Tuning Sound and Design… Simplified. Na dvd omawia i pokazuje wplyw wysokosci stroju poszczegolnych naciagow na brzmienie bebnow, szukanie sweet spotow itd. Strojenie bebnow wg mnie jest ciaglym eksperymentem chociaz sa wytyczne ktorych mozna sie trzymac. Pomocnym moze byc wzorek f=V/2d, gdzie f-czestotliwosc, V-predkosc dzwieku, d-srednica dla ulatwienia wartosci V i d w stopach.V=1130ft/s, 1ft=12cali. Liczymy czestotliwosc dla danej srednicy i sprawdzamy jaki dzwiek odpowiada danej czestotilwosci. Jest to czestotliwosc rezonowania skorupy o danej srednicy Ja stoje swoje tomy strojac oba naciagi unisono (tomy) i dol pol tonu nizej niz gora (floor tomy) wtedy mam atak przy zadanym dzwieku i ladny ogon z lekkim obnizeniem dzwieku. Mam nadzieje ze wiecie o czym mowie z tym ogonem :)
  11. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
  12. hrryniu Użytkownik

Zawód:
    student
    to w końcu jak jest bo zgłupiałem:

ten "zadany ton" tyczy się tonacji utworu(np utwór jest w e więc zadanym tonem będzie e)
    czy tonu w którym bęben brzmi najlepiej?
  13. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    na twoim miejscu byłbym ostrożny w czytaniu moich postów z 2005 roku :)
    konop_tnt lubi to.
  14. aldi Guest

Po pierwsze jednak dobry instrument. Równość krawędzi bębna to chyba najważniejsza sprawa, bo bęben gra z korpusu.
    Wtedy można zestroić bęben nisko i będzie on brzmiał, w przeciwieństwie do niedorobionych (na Tajwanie itd.), które niestety bardzo często można spotkać w naszym kraju.
    Ostatnio firma BERTRAND opatentowała sposób obróbki krawędzi bębnów.
    Sam wysyłałem do Nich i jestem bardzo zadowolony.
  15. oses Użytkownik

Aldi, ktore katy wybrales? 45 czy te 25 Slimaka?

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. strojenie perkusji

,
  2. strojenie bębnów

,
  3. jak nastroić perkusje

,
  4. jak stroić perkusję,
  5. strojenie tomów,
  6. jak nastroic tomy,
  7. Czy bęben ma membranę,