1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Strojenie bębnów

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez konop_tnt, 15 Grudzień 2010.

1. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Marcin
    Sam stroisz bębny? Jeżeli tak to w jaki sposób to robisz? Do jakich dźwięków, w jakich interwałach itd.
  2. marcin.bors gość specjalny

Bebny stroje sam lub z pomoca Daniela Pietki.

Tj. Damiana Pielki.

Wszystkie instrumenty stroimy do dzwiekow zgodnych z tonacja numeru.

Niekoniecznie w przypadku werbla musi to byc tonika. Ja bardzo lubie np septyme mala i kwarte w przypadku utworow mollowych.

Jezeli chodzi o interwaly - nie ma zadnej reguly.

W zaleznosci od tego jak gra ze soba kazdy z elementow zestawu i jaka jest ich ilosc.
    Dzidzia lubi to.
  3. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    A jak stroisz stopę? Jakies specjalne patenty a'la Bors :) ?
  4. marcin.bors gość specjalny

Stalych patentow niestety / stety brak.

Przeszukuje wszystkie mozliwe i dostepne. (niestety potrafie sie podczas tej czynnosci dosyc mocno zatracic i spedzic nad rozstawieniem bebna kilkanascie h...)

Po pierwsze staram sie swiadomie wybrac rozmiar centrali i jej glebokosc.

Bardzo na skroty:

- instrument o rozmiarach 20 x 14 ma z reguly bardziej skupiony i punktualny dzwiek, ale potrafi rowniez zaskoczyc zwarto brzmiacym niskim dolem

- 22 x 18 to z reguly wiekszy dzwon, ciezar i atak

- 24 x 14 (my favourite!!!) - dlugi i masywny rezonans plus harpaganski atak.

Kolejnym tematem w zasadzie bez dna jest dobor naciagow i podjecie decyzji czy pracujemy z centrala z czy bez naciagu rezonujacowego.

W dziale naciagi, zapewne niczym nie zaskocze:

Uwielbiam Fyberskiny (kolejny element pozwalajacy na uzyskanie opcji instant retro), powlekane Ambassadory (duzy rezonans) i klasyczne Pinstripe (bardziej plastykowy atak, czasami doskonale narzedzie do uagresywnienia brzmienia instrumentu).

Lubie tez wspolczesniejsze konstrukcje membran wyposazone w tlumik (chociazby Evans Emad).

Jezeli chodzi o obecnosc naciagu rezonujacego:

Centrala zamknieta jest trudniejsza w opanowaniu, zarowno pod katem stroju jak i ataku czy przesluchow, jednak nie ma lepszej metody na pelny i okragly dzwiek lub dlugi sustain.

Wariant polotwarty (naciag z otworem) umozliwia nam z kolei wieksza kontrole nad stosunkiem ataku / bliskosci do wybrzmienia.

Jezeli decydujemy sie natomiast na calkowite usuniecie przedniego naciagu, natychmiast ladujemy w polowie lat siedemdziesiatych

Kolejnym etapem jest wybor mikrofonow.

Z reguly stosuje kombinacje dynamika (RE 20, Senn 421, AKG D 112), wstegi (AEA 84 lub Royer 121) i sub kicka.

Ten ostatni jest jednak coraz rzadziej obecny w finalnych miksach.

Niestety nie udalo mi sie jeszcze pozyskac Neumanna U47 fet, ktory od 40 lat jest swiatowym standardem do rejestracji centrali, ale jestem na etapie restaurowania AKG D12 i D20.

Nie przepadam natomiast za nowoczesnymi i mocno skonturowanymi mikrofonami.

Stanowczo wole uzywac korekcji podczas miksow.

Moim punktem startowym do tego zadania jest z reguly tandem na ktory sklada sie Amtec i API 550A.

Jezeli w dalszym ciagu nie jestem zadowolony, zdarza mi sie po API wpiac drugiego Amteca lub EQ Harrisona.

Stosuje natomiast coraz mniejsza ilosc kompresji, zastepujac ja GENIALNYM Transient Designerem SPLa, lub rownoleglym przesterowaniem sladu centrali na preampie mikrofonowym.

W zasadzie to chyba wszystko.

Jezeli pominalem cos waznego dla Ciebie, nie wahaj sie.

Pytaj.

M
    Dzidzia oraz konop_tnt lubią to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. strojenie centralki

,
  2. strojenie perkusji do jakicj