1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Steven Slate Drums vs ??

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez dominik.wieczorek, 22 Luty 2010.

1. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    Polecilem kilku znajomum Steven Slate Drums. 2 z nich po kupnie stwierdzila ze sa slabe i bebny od toontrack bija je na glowe.
    jakie sa Wasze spostrzezenia na ten temat ?
  2. JoachimK moderator globalny

Nie znam SSD (poza próbkami z gearslutz), niemniej mogę powiedzieć, że dla mnie wszystkie inne VST (toontracki itp.) nie podskoczą do Ocean Way Drums. No ale to inna klasa, inna cena...
    jaca, Lex oraz Kamil Kucharczyk lubią to.
  3. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    na stronie steven slate drums masz probki. posluchaj :). ale nie znam ocean way drums.
  4. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    A Ci znajomi nie słuchali SSD przed zakupem?
  5. Kamil Kucharczyk Użytkownik

JoachimK, super. Nie znałem tych bebnów, ale w końcu to są takie bębny jakie lubie:). Przynajmniej tak na szybko sluchając, mowie o Ocean Way Drums.
  6. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Sample to sample... niezależnie z jakiego są zestawu... czy to jest instrument vst czy gog czy co tam jeszcze...
    Zapewne jest tak... że Ci koledzy myśleli że wrzucą te sample i dostaną super hiper mega giga brzmienie bez żadnej dodatkowej obróbki... z takim podejściem to mi też 99% sampli się nie podoba... po przesłuchaniu demówek Ocean Way Drums do gustu przypadł mi tylko 1 zestaw...
    Druga sprawa to zastosowanie... SSD kojarzy mi się z zestawem sampli który z góry jest przeznaczony do podbarwiania żywych bębnów... a w takim przypadku surowe sucho brzmiące sample są najlepsze i takie są SSD mimo że każdy element jest w paru wersjach (z ambientem, sam ambient itd...)... natomiast takie rzeczy jak EZDrummer, BFD, Addictive Drums... tu z założenia kreujemy syntetyczną perkę od A do Z... i średnio nadają się one do podbarwiania żywych bębnów...
    Takie są moje spostrzeżenia...
  7. JoachimK moderator globalny

Na EZ, czy (jeszcze więcej) BFD zjadłem już zęby, straciłem nerwy i niechcętnie podchodzę do tych zestawów. Na Ocean jest zupełnie inna praca w miksie, jak i zupełnie podczas nagrania jako VSTI. No i mnogość brzmień. Nie na darmo twórcy (chyba w jednej z prezentacji filmowych) mówią, że nie podają, który konkretnie zestaw brzmi (choć wszystkie marki bębnów użytych do zsamplowania są podane), podobnie jak nie jest mówione, jaki mikrofon nagłaśnia dany bębnen. Za to jest powiedziane, że sięgnęli aż do takich rzadkich rozwiązań, jak nagranie np. werbla dużym mikrofonem pojemnościowym z bliska - gdyby akurat komuś tak przypasowało. Do tego niezależna regulacja ambientów na każdym śladzie, transjent, który daje się opanować, prawidłowe OH, bardzo normalnie się tym pracuje w miksie, w przeciwieństwie do np. BFD. IMHO oczywiście.
  8. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Rozumiem i pewnie masz racje bo już w demach słychać to o czym mówisz...

Ja chciałem tylko zaznaczyć że SSD ma z góry trochę inne zastosowanie niż reszta samplerów... (stad też dostępne bezpośrednio od producenta wersje w postaci .gog i .wav)... no i porównując SSD z innymi produktami trzeba mieć na to poprawkę...
  9. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    Koltun, nie o to teraz chodzi, jeden sluchal pokazowek na stronie ssd i nie kupil nawet za te 20 dolarow, a drugi nie sluchal i kupil. ale to nie istototne.
  10. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Myślałem że nie posłuchali, kupili i mają do Ciebie pretensję.
  11. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    Pretensji nikt nie ma do mnie, tylko opinie ze sa slabe.
  12. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    znam dobrze toontracka i na mnie większe wrażenie robi ssd, ale te znam tylko z próbek które słyszałem
    z toontrackiem mam taki problem że po prostu słyszę że to toontrack :-/
    jednak i tak wydaje się być lepszy (w moim odczuciu) od podstawowego BFD
    sam przymierzam się do ssd, choć też coś tam mnie mierzi, może te sygnowane brzmienia
    ostatnio spodobały mi się NI Abbey Road 60s
    ale OWD które podał Joachim robią na mnie największe wrażenie, przynajmniej po pierwszym przesłuchaniu niektórych zestawów

co do toontracka to możliwe że dkfh sprawdza się w ostrzejszych gatunkach (to zasłyszana opinia), ale dla mnie nie brzmi to najlepiej, choć doceniam postęp jaki się dokonał w tej dziedzinie
    jak napisał Śmiechu ssd ma nieco inne zastosowanie niż toontrack, i myślę że w takiej sytuacji (podmiany) sprawdza się dobrze, w końcu korzysta z niego chyba Jacek, a nie zauważyłem żeby coś było nie halo z perką w kawałkach które miksuje, o ile podstawia jakieś sample
  13. JoachimK moderator globalny

Ocean Way już trochę na rynku są i były w dużej promocji w okolicy świąt :) Tym razem odpuściłem, kumple kupili, ale przy następnej takiej promocji pewnie się rzucę :)
  14. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    ile kosztuja normalnie a ile kosztowaly w tej promocji.

lex, spiesz sie do ssd bo jest promocja za 20 dolarow podstawowy pakiet. ten EX z ich strony.
  15. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    Ocean Way podobają mi się bardzo niektóre ujęcia ambientowe (pisze o próbkach ze strony), trochę mnie to zainspirowało i tak pomyślałem sobie że w dobrym pomieszczeniu z dobrym pałkerem można by się pokusić o fajne bębny nagrane na 2 mikrofony z podpórką na stopę (w gatunkach bardziej alternatywnych) ale to taka luźna myśl

Joachim pamiętasz może ile kosztowały w tej promocji?
    Bo z tego co widzę to teraz gold edition kosztuje 799$, ale silver edition widzę jakąś promocję z 499$ na 399$
  16. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    he he pisaliśmy jednocześnie, ja podałem ceny aktualne a może Joachim pamięta promocyjne
    co do promocji na ssd to trochę mi teraz nie po drodze, ale z drugiej strony 20$ to nie majątek i nawet jak mi się nie spodobają to sie opłaca mieć, zwłaszcza że toontrack tak mnie wkurza ;)
    widziałem że do 28 lutego jest ta promocja, to jeszcze powinienem zdążyć, choć czytałem w innym wątku że są jakieś problemy, a to z wersją wave i gog, a to z serwerami że nie wyrabiają, więc jak ktoś już ma wszystko u siebie a kupione z tej promocji to też proszę o info
  17. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    ja mam, na razie cala historie zwiazana z wirtualnym instrumentem i jego samplami, a za tydzien bede mial wavy i gogi. nie ma problemow ;]
    Lex lubi to.
  18. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    możęsz jakiś adres dać? bo szukam i znaleźć nie mogę...
  19. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
  20. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Kupiłem, zobaczymy co będzie ;)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. Steven Slate Drums