1. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

SSL Mixbus compressor - Klon Gyraf Audio

Dyskusja w dziale 'Forum' rozpoczęta przez M12Records, 31 Styczeń 2012.

1. M12Records Użytkownik

Zawód:
    Producent, Mixer
    Max 700zł. Łącznie z modyfikacjami.
    Zaznaczę, że buduję go na wysokiej jakości komponentach.
    PCB kupiłem. Można je zrobić samodzielnie. Oszczędność ok 40PLN jednak wymaga poświęcenie czasu.
    Tu bym też się zastanowił ponieważ gotowe PCB są dokładnie wykonane, opisane, mają zabezpieczone ścieżki lakierem oraz nawiercone, za cynowane miejsca montażu komponentów. Moim zdaniem nie warto samemu robić.
    Duży wpływ na koszty ma rozsądny zakup.
    Mam na myśli ograniczenie do min. punktów zakupu.
    Również niepotrzebne jest kupowanie w paczkach np. 20szt. rezystorów tej samej wartości. Chyba, że planujemy wykonanie następnego projektu :)
  2. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Mariusz, nie zrozum mnie proszę źle, ale najlepiej jeśli zrobisz tego SSLa tak jak to opisali. Składanie czegoś po raz pierwszy i modyfikacje przy tym samym podejściu to zazwyczaj kaplica dla początkującego konstruktora.. ;)
  3. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    ile kosztuje cię obudowa? składasz ją sam czy zamawiasz? Bo to przy dobrym wykonaniu jakieś 300-400 pln. Sam miernik sifama kosztuje chyba 200 pln prawie.
    A po dzisiejszym wykładzie w Analog Devices juz nigdy nie zrobie PCB samemu :)
  4. M12Records Użytkownik

Zawód:
    Producent, Mixer
    Taki mam zamiar.:) Najpierw oryginał, potem ewentualne modyfikacje.
    Miernik ustrzeliłem na allegro za bezcen o skali 1mA. Zwiększę skalę do 2 mA co powinno dać w rezultacie zasięg do 20 dB.
    Tabliczkę z podziałką wykonam sam (przezroczysta plexa o grubości 1mm + przezroczysta folia samoprzylepna do drukarki ;))
    Obudowa będzie miała 1,5U ze względu na wysokość miernika i myślę, żeby ją zrobić na podstawie ceowników aluminiowych
    60X15 lub 20mm i grubości ścianki 3mm, dołożyć blachę aluminiową 3mm na dół i górę. Cała obudowa by była z aluminium tylko pytanie co z uziemieniem... Koszt surowej ok 120zł do tego malowanie i nadruk trzeba będzie gdzieś wykonać.
  5. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Cóż takiego opowiadali?
  6. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    ewenatualnie możesz mieć coś takiego http://www.diy-racked.com/diy-talk/viewtopic.php?f=7&t=18 .

Głownie o projektowaniu płytek wielowarstwowych, ale doskonale uświadomili mi, że proste błędy mogą być katastrofą dla projektu. Na schemacie lub symulacji jest ok, PCB rujnuje wszystko. Sporo ciekawych rzeczy na temat pojemności i indukcyjności ścieżej itp w układach pracujących na wysokich częstotiwościach. Głównie było o opampach, ale można to podciągnąć pod technikę cyfrową (mikrokontrolery). Jakby ktoś był zainteresowany to mam slajdy w PDFie :)
  7. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Jakbyś mógł podesłać na bartek.pyczek@gmail.com byłbym bardzo wdzięczny. Co do pojemności i indukcyjności ścieżek, w gitarowych wzmacniaczach lampowych kilku firm pojawiają się bardzo specyficznie prowadzone ścieżki tworzące RLC nieuwzględnione na schemacie.
  8. JoachimK moderator globalny

Jak ktoś się troszkę bawił w kompatybilność EMC, to nie nowość dla niego. Nieraz, żeby prawidłowo zakończyć terminacje linii sygnałowych, trzeba wprowadzać RC, które wg obliczeń teoretycznych (czyli tak, jak to się zazwyczaj w analogowej technice robi, przy np. klonowaniu 1176), ale bez uwzględnienia EMC, nie mają racji bytu i w dodatku są błędne.
  9. M12Records Użytkownik

Zawód:
    Producent, Mixer
  10. M12Records Użytkownik

Zawód:
    Producent, Mixer
    Komponenty elektroniczne już zebrane.
    Czas zacząć montaż. :)

Obudowę będę robił w międzyczasie....

Załączone Pliki:

11. Tomek Walko Początkujący

Zawód:
    Mały przedsiębiorca
    DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Hej,
    Czy możesz napisać jak już skończysz, jakich dokładnie komponentów użyłeś i zamieścić próbki? Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. obudowy 1 5U