1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Sposob na wokale

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez danas, 8 Grudzień 2010.

1. danas Użytkownik

Witam.

Chcialbym Cie zapytac o sposob w jaki radzisz sobie z wokalami. Oczywiscie jest to temat rzeka, dlatego pytam jedynie o:

- jakies twoje ciekawe spostrzezenia co do brzmienia wokalu. Np. kilka przykladowych ciekawych i niestandardowych sposobow nagrywania oraz umieszczenia wokalu w miksie. Jakies historyjki, ktore moglyby nas zaispirowac :)

- spostrzezenia na temat tego jak wyciagnac z wokalistow jak najlepszy i niezwykly efekt koncowy, czego najwieksza czescia jest pewnie ich wykonanie. Jak dlugo nagrywaja jeden kawalek? Czy nagrywasz jak najwieksza czesc wokalu naraz, czy tez wokalista spiewa po pare linijek i najlepszy uklad zostaje? Jakie zabiegi sprawiaja, ze wokalista dostaje skrzydel i osiaga jak najlepsze wykonanie?

Dziekuje i pozdrawiam!
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
  3. marcin.bors gość specjalny

Witaj!

Staram sie nagrywac kazdy numer w calosci po kilka/kilkanascie/kilkadziesiat razy.

Nastepnie zabawiam sie w Borisa Karloffa.

Sposobow na ciekawy wokal jest naprawde mnostwo i dawanie zaledwie kilku przykladow nie bedzie pomocne.

Jedyne o czym musze wspomniec, to dobor odpowiedniego mikrofonu dla wokalisty / wokalistki.

Michael Jackson nagral plyte "Thriller" spiewajac do mikrofonu SM 7, ktory jest okolo 15 razie tanszy od Telefunkena U47...

Druga rzecz o ktorej nalezy ZAWSZE pamietac - brzmienie ludzkiego glosu jest czyms z czym kazdy czlowiek ma kontakt non stop.

Wiec w takim samym stopniu latwo przerysowac jego sound i skazac sluchacza na soniczna katorge jak i zaciekawic odbiorce od pierwszej sekundy podajac glos we wlasciwy lub bardzo intrygujacy sposob.

Odpowiednie ujecie glosu to w moim odczuciu przynajmniej 70% wartosci nagrania.

Jezeli mamy do dyspozycji jeden wyrozniajacy sie jakoscia lub charakterem tor przy nagraniu lub miksie - nalezy uzywac go pracujac z glosem.

Wszystkie pozostale informacje z mojej strony znajdziesz w temacie wskazanym przez Jacka.

Pzdr

M
    Dzidzia lubi to.
  4. Laser Użytkownik

Zawód:
    Niewykonywany
    DAW:
    Cubase, Reaper
    Tutaj chyba będzie najwłaściwiej zadać to pytanie. W piosenkach 'Niebieski jeans' Rotary i 'Chiński urzędnik państwowy' Hey słychać partie wokaliz z takim pogniecionym echem, w jaki sposób to osiągnąłeś? Kombinuję w ten sposób, że dźwięk echa został potraktowany jakimś flangerem mocno ustawionym, a może to jakaś nietypowa ingerencja w taśmowe echo...
  5. marcin.bors gość specjalny

W obu przypadkach uzylem Tube Tape Echo Fulltone'a.

A ze nosnik byl mocno sfatygowany...

Mysle ze mozna uzyskac podobny efekt podlaczajac na sladzie fx w miare naturalnie brzmiacy distortion, a po nim np. PSP 42.

Na tym ostatnim, poza ustawieniem czasu odbicia, uruchomilbym sekcje modulacji, lub automatyzowal w mikroskopijnym zakresie ruch galki manual.

Efekt distortion pozwoli Ci na symulacje charakterystycznego przesterowania uklady wejsciowego TTE, a modulacja z 42 zastapi zuzyty cartridge z mojego echa.

Sprobuj!

Swoja droga dziki flanger na powrocie delaya jest rownie dobrym pomyslem.
    Laser oraz Dzidzia lubią to.
  6. Laser Użytkownik

Zawód:
    Niewykonywany
    DAW:
    Cubase, Reaper
    To podrążmy temat rejestracji wokalu. Napisałeś:

Jak dużą wagę przykładasz do warunków akustycznych w których nagrywasz wokale? Jest sporo realizatorów, którzy nagrywają głosy w jak najbardziej 'martwej' przestrzeni, wiesz - namioty z koców, kabiny, te rzeczy, efekty pogłosowe dodając później.
    Czy miałeś okazję pracować z modnymi w ostatnim czasie reflexion filter i co sądzisz o tego typu rozwiązaniach?
  7. pc7194 Użytkownik

DAW:
    Cubase, Pro Tools
    A ja jeszcze dopytam czy zdaża Ci się nagrywać z wokalem odpowiedź pomieszczenia np. stereo
  8. Jaszyn Początkujący

Serdecznie przyłączam się do pytania o 'martwą' przestrzeń i reflexion filter.
  9. marcin.bors gość specjalny

Jestem zmuszonmy podzielic odpowiedz na kilka punktow.

Tak bedzie stanowczo czytelniej, a temat nie jest w moim odczuciu jednowymiarowy.

1. Coraz czesciej rejestruje stereofoniczny ambience, zarowno w przypadku instrumentow, jak i wokali.

Zazwyczaj decyduje sie na technike blumleina, glownie z tego powodu, ze najlatwiej ja zmonofonizowac i uniknac przy tym problemow z faza.

2. Stanowczo staram sie rejestrowac wokal w jak najlepszych warunkach akustycznych.

Jestem dosc mocno uzalezniony od glebokiej kompresji wokalu, a jak powszechnie wiadomo, jej uzycie uwydatnia niedoskonalosci pomieszczenia.

Jednak olbrzymie znaczenie ma zarowno typ i wybrana charakterystyka (kartdioida, osemka, kolo) jak i jakosc mikrofonu.

Zakladajac, ze rejestrujemy dynamikiem, problem z kiepska akustyka bedzie duzo mniejszy niz w przypadku bardzo dobrej klasy pojemnosci dzialajacej w charakterystyce kolowej.

Oczywiscie, w wiekszosci przypadkow wokal rejestruje kardioida, jednak przy bardzo ruchliwych wykonawcach, zdarza sie, ze nie mam innej opcji niz przelaczenie sie na kolo.

Zarowno ze wzgledu na zminimalizowanie efektu zblizeniowego, jak i bardziej stabilna prezencje i czytelnosc glosu.

3. Z reguly izoluje wokaliste od pomieszczenia, a mikrofon / mikrofony ambientowe ustawiam okolo 100 - 200 cm przed glownym.

Szczerze powiedziwaszy nie mam specjalnie wielu doswiadczen z "reflection filter" poniewaz mam zbudowane trzy ponad dwumetrowe ekrany akustyczne, ale zdarzylo mi sie kilkakrotnie urzywac ich do rejestracji hh i centrali.

Jedyny problem z ktorym nie moglem sobie poradzic, to niezbyt przemyslany sposob mocowania mikrofonu, ktory utrudnial ustawienie go we wlasciwej pozycji.

Mysle jednak, ze w sytuacji w ktorej jestesmy skazani na nagrania w miejscach z duza iloscia odbic lub stojacymi czestetliwosciami, uzycie filtrow jest jak najbardziej sensownym rozwiazaniem.

Warto tez pamietac o tym, ze zdarzaja sie sytuacje, w ktorych zle ustawienie pulpitu z tekstem potrafi spowodowac dodatkowe odbicia glosu lub spiewanie poza mikrofon.

Zwracajcie na to uwage!

M

-
    Laser oraz Dzidzia lubią to.
  10. Pozwolę sobie wtrącić moje spostrzeżenie odnośnie pulpitów z tekstem. Oczywiście masz rację, że tego typu pulpity ustawione blisko mikrofonu lub za nim, powodują spore odbicia, przez co często gęsto powstaje efekt studni. Sam osobiście miałem z tym niejednokrotnie problem w nagraniach, do momentu gdy zobaczyłem parę ciekawych filmików z nagrywaniem wokali przez wybitnych wokalistów w pewnym hamerykańskim studio. I cóż ja tam zobaczyłem? Otóż, wszyscy wokaliści mieli pulpit z tekstami ustawiony bardzo nisko (mniej więcej na wysokości pasa), co więcej teksty były dla nich jedynie podpórką i nie traktowali ich jak podczas śpiewu karaoke. Od tego czasu, jeżeli tylko mogę pracować z dobrymi wokalistami (nie mówię o amatorach, którym zależy poprostu na zarejestrowaniu szybkim swoich partii) nakłaniam ich na nauczenie się na pamięć swoich partii, a tekst umieszczam nisko jedynie jako tzw. podpórka (litery są wydrukowane bardzo duże, przez co widoczne) . Jeżeli mnie posłuchają, to po pierwsze nie mam odbić dźwięku od pulpitu, a po drugie wokalista nadaje swojemu śpiewowi zupełni inny wymiar, ekspresja oraz emocje płynące w przekazie zwiększają się o 100%, lub nawet więcej :)
    Laser lubi to.
  11. marcin.bors gość specjalny

Zgadzam sie z Toba.

Dokumenty muzykow potrafia skutecznie obnizyc walor ekspresyjny i artykulacyjny.

Ale musze zanaczyc, ze spotkalem wiele osob, ktorzy doskonale potrafia wykonac tekst, ktory widza po raz pierwszy.

Czasami na kartce A4, czasami na ekranie laptopa, a nawet w tresci smsa.
  12. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    I czasami właśni to pierwsze, świeże wykonanie jest najlepsze - ma w sobie masę emocji które z każdym kolejnym się ulatniają. Marcin - nagrywasz cały czas podczas sesji?
  13. marcin.bors gość specjalny

No wiesz.. Z tego zyje ;)

Nagrywam caly czas.
  14. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Nawet gdy wokalista mówi "puść mi podkład, ale nie nagrywaj tego, polecę na sucho"? Mówisz mu że nagrasz, bo warto nagrywać każe podejście, czy po cichutku odpalasz nagrywanie?:>
  15. marcin.bors gość specjalny

ZAWSZE nagrywam.
    Laser lubi to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mikrofon do wokalu dzwiek.org