1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Soundedit 11 - wrażenia

Dyskusja w dziale 'Nowe produkty i wydarzenia' rozpoczęta przez RX75, 7 Listopad 2011.

1. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Witam!
    Myślałem, że temat się pojawi ale do tej pory cisza więc może kogoś zmobilizuję do opisania wrażeń.
    Byłem tylko w sobotę i mam kilka niestety negatywnych spotrzeżeń i chciałbym się nimi podzielić
    Zaznaczam, że wszystko podparte jest pełnym szacunkiem dla wymienianych osób i ich dokonań i absolutnie nie chcę tego podważać.
    Ale Soundedit to chyba w założeniu są WARSZTATY i osoby na nie zaproszone w roli wykładowcy powinny przyjechać....po prostu przygotowane.

Po kolei:
    1. Andrzej Karp - jak nagrać perkusję. Jedyny "plus" z polskich sobotnich gości. Wiedział co chce powiedzieć, wiedział jak to zrobić i jak przekazać to w ograniczonym czasie. Nie piszę tu o stronie merytorycznej bo wnioski każdy sam sobie wyciągnął ale o stronie formalnej. Człowiek przygotowany, zaproszeni odpowiedni goście i przekazał te informacje, które chciał przekazać w sposób baaardzo czytelny. Miłe zajęcia.

2. Adam Toczko + Glaca. Jak miksować. Kompletna porażka jak dla mnie.
    Samouwielbienie Glacy do swojej twórczości - nie do opisania. Machanie głową przez całą prezentację w rytm własnej muzy z miną "ale zajebiste" - co najmnie w złym guście.
    Adam Toczko - człowiek, który zrobił tyle rzeczy zaczyna od walki z podłączeniem sprzętu - ok powinna to zrobić obsługa techniczna. A potem "co by wam tu powiedzieć...hmmm. może bas....hmmm....tak bas. Zaraz gdzie on jest....[teatralnym szeptem do Glacy]....jest tu bas? Może przesadzam ale coś w tym rodzaju. I tak przez 2 godziny yyy...eeee....masakra. Gdyby nie ciągnięcie za język "z sali" to nie przekazałby żadnych informacji. Coś o basie coś o bębnach bez ładu i składu i....czas minął. Mocne słowa z mojej strony ale takie wrażenie.

3. Flood. Depeche Mode.
    Magia. Problemy techniczne jak u Adama Toczko ale.... nie ma sprawy mam swój głośnik podłaczę do laptopa przystawię mikrofon i damy radę. A potem półtorej godziny magicznej opowieści o powstawaniu jednego zwiększych hiciorów....nie da się opowiedzieć.
    Za to plus dla Glacy za prowadzenie dyskusji "z sali"

4. Winicjusz Chróst. Jak nagrać wokal.
    Z całym szacunkiem ale skrócę ten "wykładowarsztat" do jednego zdania.
    "Żeby nagrać wokalistę trzeba postawić wokalistę i przed mikrofonem i zarejestrować głos".Tu nie pomogło nawet "ciągnięcie za język". Wyszedłem przed końcem bo mnie nerwica zaczynała brać.
  2. qwerty Aktywny Użytkownik

Mam bardzo podobne odczucia.

Podczas wykładu pana Toczki padło stwierdzenie, że do wyrównywania śladów w czasie, urzywa specjalnego urządzenia do wyrównywania fazy firmy Little Labs, ponieważ w DAW można to zrobić tylko o jeden sampel. W tym momecie postawnowiliśmy z kolegą opuścic salę.
    lestek lubi to.
  3. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Ach, szkoda, że mnie tam nie było :D
  4. qwerty Aktywny Użytkownik

no i najweselszy moment gdzie prawie sie popłakaliśmy podczas opowieści o "długo wybrzmiewających stopach"
  5. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    mam podobne odczucia co RX75, tylko się cieszyć, że na Winicjuszu nie zostałem. hurra!
    Toczko to fakt porażka. Karp konkretnie i na temat.
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Może miał na myśli to, że w DAW przesuwasz dźwięk w czasie, co ma różny wpływ na fazę zależnie od częstotliwości, a Little Labs to urządzenie analogowe wprowadzające po prostu przesunięcie fazowe w stopniach dla całego pasma? Czy jak to działa, ten Little Labs?

Namawiano mnie do zrobienia wykładu na Sound Edit, ale ja jestem za cienki, żeby robić takie autorskie wykłady - sam się nadal uczę.
  7. carrtmann Użytkownik

Czasami "młodym" bardziej zależy na tym aby pokazać co potrafią i z jakich technik korzystają niż tzw. starym wyjadaczom:)
  8. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Bez zbytniej skromności - myślę, że wiedzę masz bardzo dużą.
    Nie w wiedzy jednak rzecz - nikt nie mówił nic odkrywczego.
    Można powiedzieć rzeczy naprawdę podstawowe ale na wykład tego typu trzeba mieć pomysł i umieć przekazać tych kilka podstawowych myśli.
    Trzeba najzwyczajniej w świecie umieć składać zdania złożone i pokazać publiczności, że ta wiedza to nie jest jakaś pilnie strzeżona tajemnica tylko ogromna pasja.
    Dało się to wyczuć u Flooda i u Andrzeja Karpa.
    Pozostali robili wielką "łachę" że w ogóle stanęli na scenie czy za stołem.

Wracając do wykładu autorskiego.
    Adam Toczko miał w założeniu po prostu przynieść sesją jakiegoś kawałka i ją omówić.
    To co Ty zrobiłeś np. z Fishdick Zwei na tym forum.
    Nie miał wygłaszać żadnych tez ogólnoświatowych , nie miał doradzać i perorować.
    Miał powiedzieć jak to zrobił i tyle.
    Proste?
    Okazuje się, że dla niektórych nie.
  9. wooyceek Użytkownik

cóż, nie każdy ma może zdolności pedagogiczne i dar do przekazywania wiedzy
  10. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Owszem ale w tym przypadku to bzdura.
    Spisanie sobie na kartce co się chce powiedzieć i sklecenie kilku zdań to nie jest zagranie Hamleta.
    Nikt nie oczekiwał polotu tylko kilku prostych informacji.
    Nikt nie oczekiwał "nauczania" tylko opowiedzenia "zrobiłem tu tak a tu tak a czasami robię tak"

Byłeś na zajęciach czy teoretyzujesz?
    Bo jeżeli nie byłeś to nie wiesz o czym mówię.
  11. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

a nie o to wlasnie chodzi, zeby w calosci przesunac slady z roznych mikrofonow zeby sie idealnie zgadzaly?

Sprawdzilem na ich stronie i z tego co widze, to urzadzenie po prostu przesuwa calosc - w kazdym razie nie doczytalem sie nic na temat "specjalnosci" tego patentu.
  12. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Dokładnie. nikt nie oczekiwał tajnych technik i sekretów, bo tego nikt nikomu nie zdradzi, ale po prostu jak zmiksował jeden z numerów My riot i tyle.
  13. qwerty Aktywny Użytkownik

Little Labs padl w kontekscie wyrownywanie dwoch sygnalow w czasie (sample i perkusja, bas z linii i mikrofonu etc) jako lepszy poniewaz w DAW mozemy to zrobic z dokladnoscia tylko co do jednego sampla.
  14. JoachimK moderator globalny

sampl samplowi nierówny - zawsze można przejść z 44k na 192k i już będzie 4x dokładniej :p

edit: a uwzględnili, że LLabs nie robi to liniowo w paśmie? :D
  15. qwerty Aktywny Użytkownik

tak na prawde wyrownywanie w 352,8kHz daje ten sound :D
  16. bszczesny Użytkownik

Zawód:
    producent muzyczny
    DAW:
    Ableton Live
    Byłem i faktycznie jestem lekko zawiedziony. Spodziewałem się po prostu "czegoś więcej".
    Akurat pan Toczko wydał mi się na tyle charyzmatyczny, że nawet lekko rozbawiło mnie to nieprzygotowanie. Okej - wiele się nie dowiedziałem, to fakt, ale ... przynajmniej dowiedziałem się tyle, że reszta nie zmaga się z niczym innym niż ja. Miałem tez możliwość zadać (i zadawałem) pytania.

Co do ogólnego poziomu - pewno dla początkujących były to ciekawe rzeczy. Szkoda, że tych APS`ów nie eksploatowano ile tylko się dało. Prawdę powiedziawszy problemy techniczne były dość żenujące ... na TEGO typu evencie!?! W przyszłym roku raczej mnie nie będzie. Główny wniosek: lepiej ten czas wykorzystałbym we własnym studio. Bardzo mile jednak wspominam przyjazd ze względu spotkanych ludzi i wszystko to co się działo "pomiędzy".
  17. qwerty Aktywny Użytkownik

Wyklad Flooda byl ciekawy, poniewaz nie dotyczyl takich szczegolow jak: tutaj podnioslem o 5dB, a tam o 7dB. Takie informacje niezbyt duzo tak na prawde daja. Chyba ze ktos ma zamiar kopiowac w ciemno rozwiazania innych i oczekiwac ze bedzie to tak samo brzmialo. Flood probowal przekazac, ze tak na prawde liczy sie czlowiek, jego pomysly i muzyka. Na pytanie jaki jest jego zdaniem najlepszy mikrofon powiedzal ze beta52 bo moze nia nagrac wszystko, a model konsolety na ktorej pracuje nie ma dla niego znaczenia. Stanowilo to piekny kontrast dla wczesniejszych polskich wykladow, w ktorych odbywaly sie dywagacje na tematy: "top five twoich pluginow", roznice miedzy waves ssl, a prawdziwym ssl'em czy narzekanie na pro toolsa. Na pytanie co radzi mlodym poczatkujacym odparl "be yourself".
  18. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Mówił o sm58
    Co do reszty - bardzo dobrze to ująłeś.
  19. JoachimK moderator globalny

a chciałem właśnie napisać, że nie miał racji, bo przecież jasne że chodziło o 57 :p
  20. qwerty Aktywny Użytkownik

cyferki pomieszalem, mowil o becie58
    biorac pod uwage kontekst wypowiedzi to jest mi obojetne jaki :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. andrzej karp nagrywanie perkusji