1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Softwareowe Bębny

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez PacMan, 1 Maj 2010.

1. PacMan Użytkownik

Potrzebuje dobrze brzmiących próbek bębnów rockowych - Jakie zestawy proponujecie? Może EZdrummer + Dummkit From Hell? Potrzebuje je do jednego projektu, raczej nie będę tego często używał - może coś open source (jak jest) ? Może jakieś demo ?

Aaa.... idealnie by było, żeby chodziło pod OSX i pro tools, ew Stand alone z możliwością importu plików midi i eksportu jako osobne ślady.

Pomóżcie ... :)
  2. jaca Stały Użytkownik

SSD 3, AD, SD2, BFD 2.
    EZD jest ok do rocka ale DFH EZX jest do metalu i do tego kiepski ;)
  3. PacMan Użytkownik

AD - 235E - 3 zestawy bębnów, efekty, presety
    BFD2 - 299E - wg mnie najlepsza prezentacja online, dużo informacji. Ale nie wiem ile brzmień dostaje się "out of the box"
    SD2 - 356$ - Za duży kombajn jak na moje potrzeby, no i cena odrzuca ...
    SSD 3 EX - 99$ -10 zestawów. Cenowo wygrywa, fajne brzmienie w demach

SSD 3 jest jeszcze do łyknięcia. Generalnie jestem typem dłubacza, lubię się babrać w szczegółach ( co ma plusy dodatnie i plusy ujemne ... ) więc zadowolił by mnie dobry zestaw sampli. Płatne zestawy mają playery na pokładzie (narzędzie w cenie dobrze brzmiącyh sampli - babranie ograniczone), a darmowych nie znam (a babrania dużo ... )

Używa ktoś SSD 3.5 ew. doradzacie/odradzacie któryś ?
    dalej szukam czegoś OpenSource ... :)
  4. lord_awesomeguy Użytkownik

Zawód:
    Informatyk/fizyk
  5. myst Początkujący

Siemaa!

Przestraszyłem się że awesomeguy jest uroczą panienką :D

Mój ukochany temat, perkusja VST :)

Bluenoise jest brzmieniowo naprawdę słabe. Do jakiegoś bardzo spokojnego grania może podejdzie ale ode mnie na razie żółta kartka. Z tego co wiem to rozwijający się plugin i myślę że warto co jakiś czas zajrzeć na stronę developera i sprawdzić czy nie ma nowych wersji. Co ciekawe ma skompilowane wszystkie sample w jednym, głównym pliku. Niestety to nie działa stabilnie, wywalało mi się często podczas testów. Jak zdecydujesz się spróbować, to u mnie domyślnie włącza się taki głupi routing że w jednym głośniku mam werbel w drugim centralę. Wystarczy przestawić routing na normalny i śmiga. Jakiś bug we wtyczce, przypuszczam.

Właśnie ściągam Analogue Drums, jestem ciekaw ich brzmienia okrutnie. Tylko że chyba sampler potrzebny, taki co obsługuje siły uderzenia...

Addictive Drums!...DEMO. :) Jest okrojone, jeden werbel, jeden BD, chyba tylko jedna blacha. Ale co z tego jak takie ładne? I nieograniczone czasowo, nie emituje też żadnych piknięć szurnięć, jakie to w demie łatwo spotkać.

Słyszałem wiele dobrego o Steven Slate Drums. Można kupić już za jakieś $80.

W ostateczności są jeszcze soundfonty. Można znaleźć perełki.

Pozdro
  6. Kamil Kucharczyk Użytkownik

Moje odkrycie i typ to Mixosaurus
  7. myst Początkujący

Ale to kolejny instrument DO Native Instruments Kontakt'a...

O co chodzi z Kontakt'em ? Jest na stronie NI napisane że jest darmowy, ściągnąłem to i faktycznie działa, udało mi się wczytać do niego Analogue Drums o którym mowa powyżej, ale okazało się że po paru minutach grania odcina mi instrumenty(demo). To gdzie jest ten FREEWARE Kontakt Player?! Co to znaczy Player w ogóle? Pozbawiony edytora czy pozbawiony funkcji VST?

Posłuchałem Analogue Drums. Oczywiście jak można było się spodziewać, gary brzmią staromodnie, do "piosenki" idealne, do riffowania nie. Szczególnie dyskwalifikuje je do tego dość długi reverb. Mimo to ciekawe, ładne i naturalne brzmienie. Reverb to jdnak ból, bo myślę że większość osób wolałaby użyć swojego reverbu wysyłkowo żeby załapały się na niego również inne instrumenty. A w ogóle gdziee taki długi reverb.
  8. pawello Użytkownik

Witam!

Mam SSD 3.5 i uwazam ze tomy brzmia slabo w tych samplach.
  9. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Kontakt player jest darmowy... ale biblioteki nie... pewnie one wyskakują Ci jako "demo" a nie sam kontakt player...

Kontakt to jest po prostu sampler... a nawet więcej bo stał się swego rodzaju silnikiem/platformą... Kontakt player jest "mniejsza" wersją kontaka, która pozwala na pełne wykorzystanie posiadanych bibliotek, lecz nie pozwala na tworzenie własnych... taka jest różnica
  10. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    Ja mam ssd 3.5. Polecam :) W instrumencie mozna polaczyc rozne elementy tych 10 zestawow :)
  11. myst Początkujący

Nie, darmowy Kontakt 4 ściągnięty prosto ze strony NI po jakimś czasie odcina mi zewnętrzną bibliotekę Analogue Drums. Nawet jak przeciągnę zwykły wave do niego, nazwa zaczyna się od ***demo*** ... Sprawdziłem na stronie producenta i ograniczenia w wersji PLAYER obejmują tylko edycję instrumentów.
  12. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    A zarejestrowałeś go?? Program jest darmowy ale zarejestrować trzeba przez Registration Center czy jakoś tak...
  13. myst Początkujący

Zarejestrowałem i Service Center wyświetla że Kontakt jest zarejestrowany i aktywny...
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie VST, tylko RTAS
  15. myst Początkujący

Heh ale powiedziałeś. Chyba wszystkie wspomniane wtyczki to zarówno instrumenty VST, jak i RTAS.
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    używaj więc właściwego nazewnictwa
  17. myst Początkujący

Czasem zdarza się że DAW nie wie czy dany VST jest instrumentem czy nie. Najprawdopodobniej to kwestia jakiegoś jednego parametru, który ma zaznaczyc który VST jest instrumentem. To znaczy, że instrumenty nie różnią się technologicznie od efektów. Po prostu jedne mają wejście midi, drugie mają wejście audio, a czasem nawet efekt ma wejście midi(oraz audio), czasem efekt pracuje dzięki samplom, ale nie jest samplerem(ir). Wniosek jest taki, że Twoje poprawianie jest tępe, bo nie istnieje potrzeba formalnego rozdzielenia VST / VSTi. Może być flanger VST, a może być perkusja VST. Ja rozumiem że Ty jestes pro, a ja nie, jednak są jakieś granice dobrego smaku. Butch Vig nie unosił się w swoich postach na forum, mimo, że zrobił jeden z najważniejszych rockowych albumów - Ty nie.

Znalazłem kolejną ciekawą wtyczkę, SuperDrumFX - Software Drum Workstation 1.4. Plusy wtyczki to multichannel routing, bleed trochę jak w Toontracku. Jak na coś darmowego, jest to świetne. Niestety ma zróznicowanie sampli tylko na trzy poziomy velocity(soft, normal, hard), choć pewnie w niektórych zastosowaniach da radę zabrzmieć idealnie. Tylko pamiętać, że trzeba zassać od razu sample oraz patch do sampli - i poukładać w odpowiednich folderach.

http://www.superdrumfx.com/index.php?site=download

ps. Skontaktowałem się ze supportem w sprawie tego Kontakta.
  18. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    O co Ty się chłopie burzysz?? Jackowi chodziło o VST/RTAS bo kolega pytał się o wtyki pod PT... a ten obsługuje RTAS nie VST... stąd korekta jacka... a Twój wywód zupełnie niepotrzebny...
  19. myst Początkujący

Ja zrozumiałem że nie ma czegoś takiego jak perkusja VST, bo to albo "VST instrument", albo RTAS. Ale mogło chodzić o różne rzeczy. Można było napisać coś konstruktywnie. A nie krótko, podważająco i nie wnosząc żadnych informacji.
    Jestem zaskoczony tym, że PT nie obsługuje VST.
  20. Księciunio Guest

PT obsługuje niektóre VST i VSTi, przekonwertowane programem FXpansion VST2RTAS. Trzeba tylko poczytać sobie o nim i jego możliwościach na forach, i ewentualnie takowy sobie zakupić :)

Kiedyś było prościej, bo wyraźnie rozgraniczano emulację sprzętów VST od instrumentów wirtualnych VSTi. Teraz powoli wszystko wrzuca się do jednego worka VST. RTAS/TDM jest podobnym przykładem takiego worka. Łatwo się pogubić :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. najlepsze bębny vst

,
  2. bfd 2 rtas nie odpowiada?

,
  3. perkusja instrumenty vst

,
  4. mydrumset nie działa,
  5. mydrumset jak uzywac,
  6. sample ssd 3.5 ex