1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Slate Digital Virtual Console Collection

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez nano, 20 Październik 2010.

1. nano Użytkownik

http://www.slatedigital.com/vcc.php

Pobrałem, zainstalowałem i du...a blada... - nie urzekły mnie te wtyczki.
    Mam kolekcję programów "Tube Console" do Nebula 3 i porównałem je z tymi wtyczkami - wydaje mi się że w tym wypadku ludzie z SD dali ciała, a i o wiele lepszym wydaje się też Sound Toys Decapitator.
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Myślę, że mógłbyś być równie zawiedziony używając prawdziwych mikserów, na których było to wzorowane :)
    Większość pluginów "lampowych" brzmi bardziej drastycznie niż analogowe odpowiedniki.
  3. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Nano, Jacko ma rację, że większość saturatorów jest bardzo 'drastyczna' w porównaniu z hardware - wystarczy spojrzeć na wykresy harmonicznych. Na gearslutz.com robiono badania wtyczek ale też i hardware analogowego - we wtyczkach bolączką jest aliasing, swojego rodzaju 'cyfrowy brud', którego nie ma w analogach. Analogi z kolei nigdy nie są pozbawione harmoniczncyh i do tego szumią. Sprawdzałem na GS wątki dotyczące VCC - na swoim sprzęcie nie jestem w stanie nawet wychwycić różnicy pomiędzy dźwięiem ITB vs dźwiękiem OTB.

Decapitator jest brutalny, ostro śmieci THD jak i n-THD. Sam sobie puść sinusa i zbadaj. Jeśli coś jest na wykresie analizatora, to powinno dać się to usłyszeć. To co mogę polecić, to: Tube Saturator - sporo CPU pochłania, no ale pewnie masz mocny komputer.
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Myślę, że istnieje ogólne przeświadczenie, że miksery analogowe zrobią coś cudownego z dźwiękiem i naprawią słabo brzmiący miks. Tak nie jest. Ktoś, kto nie jest w stanie zrobić bardzo dobrego miksu na standardowych pluginach w Logicu czy Cubase tak samo nie zrobi tego mając do dyspozycji dużego SSL'a z Pro Toolsem.
  5. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    100% zgody Jacko. Przecież miksy zrobione przez powiedzmy pana Wallace i pana CLA będą się między sobą 100x bardziej różniły niż gdyby jeden z nich robił miks w cyfrze i w analogu. Podobna akcja jest z masteringiem, że to jakaś magia... a juz wątek surowego miksu dobrze naprowadza na właściwy tor.
  6. JoachimK moderator globalny

He he, a myślałeś, że co model konsoli, to ewidentnie inne brzmienie? :D Zachowanie będzie przede wszystkim inne na wysokich poziomach, a na małych prawdopodobnie dla wielu osób nie będzie różnic.
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Nie wiem czy pamiętacie, ale jeszcze kilka lat temu pisałem o tym jak bardzo byłem zaskoczony brakiem tych mitycznych doskonałych rezultatów przy moich pierwszych kontaktach z mikserami SSL. Wręcz twierdziłem, że mikser w Pro Toolsie z pluginami jest lepszy, bo nie potrafiłem zrozumieć dlaczego po przepuszczeniu przez SSL'a nie robię nagle super miksu :)
    konop_tnt lubi to.
  8. nano Użytkownik

Zgadzam sie w 100% z Wami. To co powiedział Jacko, o ogólnym przeświadczeniu..., to nic innego jak temat odnośnie masteringu, tyle tylko że ja to źle ująłem. Chodziło mi raczej to to, że te wtyczki nic nadwyczajnego nie wniosą do moich miksów i nic więcej dzięki nim nie zyskam - choć to tez zbyt pochopne stwierdzenie, bo testowałem je zbyt krótko. Inna sprawa, to na stole SSL'a nie maiłem okazji pracować i nie wiem jak brzmi miks na takim stole. Miałem za to okazję, pracować na różnych klockach i na tym oparłem swoją wypowiedź.
  9. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    A zapodałeś VCC na master buss, czy na każdy ślad z osobna?
  10. Mańkowski Początkujący

Zawód:
    Producer, Mixing Engineer, http://www.myspace.com/
    Ja pobralem i moim zdaniem sprawdza sie swietnie. Brit-N na grupie bebnow brzmi rewelacynie przy odkreconym drivie nieco, US A na sumie robi mi niesamowicie.Sa to byc moze detaliczne roznice, ale ta praca sklada sie z detali. Oczywiscie jesli ktos sie spodziewa ze zapnie pare instalacji i nie pozna swojej pracy moze byc zawiedziony.:) Dla mnie baaardzo fajna sprawa.
  11. nano Użytkownik

Ok Panowie, może ujmę to inaczej. To co napisałem w pierwszym moim poście, to było moje pierwsze wrażenie. Siedząc kilka godzin nad rożnymi miksami i katując te wtyki, mogę powiedzieć to teraz otwarcie: MYLIŁEM SIĘ !
    Faktycznie, to są detale, ale takie detale..., które sporo wnoszą i tu chyba jest ukryta cała "magia" tych wtyczek.
  12. nano Użytkownik

Jacku, a czy możesz naświetlić z lekka, jak Twoim zdaniem ta kolekcja ma się do oryginałów?
  13. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie mogę, bo nie mam ani jednego, ani drugiego :)

Najistotniejszą różnicą w brzmieniu analogowego SSL'a względem mikserów cyfrowych jest to, że masz do dyspozycji na każdym kanale przede wszystkim swietnie brzmiace EQ i dynamikę.
  14. Chris Bazan Początkujący

Zawód:
    realizacja dźwięku, wokalista, kompozytor, aranżer
    Pierwsza wersja beta VCC miała dużo błędów, ver. 2,5 ma sporo poprawek.
    Steven Slate już zapowiada nową ver. 3. Ja testowałem ver. 2.5 i poprawę w miksach było słychać od razu.
    Wiadomo nie są to diametralne różnice, ale jak mówią "diabeł tkwi w szczegółach" :)
    Trochę trzeba pokręcić żeby obczaić działanie dwuczęściowej wtyczki, bo to są niuanse (jak koledzy wyżej piszą), które w sumie dają głębię i dodają "ciepła analogowego".
    Dobre ustawienie gałek może zastąpić czasem lekką kompresję, lub lekkie low EQ!
    To prawda Brit N świetnie działa na perkusyjne instrumenty, Brit 4k najlepiej u mnie działa na instr. klawiszowe synth i przy popowych realizacjach. Ja staram się raczej unikać zbytniej saturacji (DRIVE), a wielu przypadkach zjeżdżam do -5, -6 db. Na poszczególnych kanałach ustawiam plugin (Virtual Channel) jako ostatni w konfiguracji szeregowej, a na sumie drugą część (Virtual Mixbuss) jako pierwszy. Taka konfiguracja sprawdza się u mnie najlepiej!

Moim zdaniem jest to rewelacyjna wtyczka :)
    Czekam na update do ver.3
  15. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    I jak oceniacie dziś wpływ na jakość śladów tego pluginu ? Dziś w cenie 49$ można kupić RC-Tube. Warto ?
  16. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wg mnie warto kupic cala wtyczke z 5 emulacjami jak ktos nie ma konsolety,nie mam pojecia co oni zrobili,ale MixBuss na sumie naprawde powoduje jakby wieksza selekcje dzwieku szczegolnie w trybie 8 x oversampling jest niezly cios.Nie jest to to samo co Neve VR,bo mialem okazje porownac z VR60 ale dzwiek jest o niebo lepszy z VCC w trybie Neve niz bez i o ile zastanawiam sie czasami czy na poszczegolnych sladach uzywac czy nie to na sumie koniecznie:)Sciagnij sobie demo.
  17. Chris Bazan Początkujący

Zawód:
    realizacja dźwięku, wokalista, kompozytor, aranżer
    Ja używam tej wtyki od roku...
    Trochę trzeba się pobawić z kalibracją poszczególnych kanałów i sumy chcąc osiągnąć najlepsze efekty!
    I tak jak pisze jarektoifl; nie ma co żałować i najlepiej kupić pełny VCC z pięcioma emulacjami.
    RC-Tube jeszcze jest poprawiany bo wyszła usterka po drodze, ale faktycznie robi świetną robotę na sumie ...i to słychać!
  18. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Dzięki, potestuję dokładnie i przemyślę zakup VCC ;)
  19. Dario2 Użytkownik

Może warto skorzystać. Dziś Cyber Monday. Ceny o 50 % w dół
  20. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ale to wtyka Slate Digital ;)
    Oni tez maja 50% off ?

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. soundtoys decapitator

,
  2. slate digital VCC