1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Slate Digital Trigger

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez jacko, 8 Kwiecień 2010.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools

Trigger zawiera w zestawie wszystkie sample SSD. To dwie rożne rzeczy o rożnych zastosowaniach.

Sent using Forum Runner
  2. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ja kupiłem SSD EX i nie mialem Triggera, musiałem go dokupić, i dopiero mogłem urzywać jako całości. Zaktualizowałem to do wersji Platinum. Zaczynam z tego korzystać, więc może coś mylę.
  3. Robert999 Początkujący

Dzięki za odpowiedź. Ja wiem, że to są dwie różne rzeczy. Dlatego pytam co lepiej wybrać. Zajmuję się realizacją nagrań w domowym studio. Sporo nagrywam. I zależy mi na jak najlepszym brzmieniu. Dlatego chcę mieć bębny brzmiące zawodowo (muzyka Pop/Rock). No i nie wiem, czy lepiej kupić Triggera Platinum http://www.thomann.de/pl/slate_digital_trigger_platinum.htm (który zawiera wszystkie stopy, werble i tomy z SSD Platium) czy lepiej wybrać SSD Platinum i korzystać z kolejnego instrumentu wirtualnego (i oprócz bębnów jeszcze mieć do dyspozycji blachy)?
    Czy dzięki dopalaniu bębnów np. z Addictive Drums Triggerem uzyskam lepsze brzmienie niż korzystając z SSD Platinum?
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Nie ma jednego optymalnego brzmienia w niczym. Gdyby tak było to już każdy brzmialby tak samo. Musisz eksperymentować i znaleźć własne najlepsze brzmienie. Dotyczy to ogólnie inżynierii dźwięku i muzyki, nie tylko sampli bębnów.

Sent using Forum Runner
  5. Robert999 Początkujący

No to chyba zdecyduję się jednak na Triggera Platinum, bo dla moich potrzeb daje większe możliwości. Głównie zależy mi na werblach. Do tej pory udało mi się dopracować dobre (dobrze miksujące się) brzmienie bębnów z wyjątkiem właśnie werbli. Nigdy nie jestem do końca zadowolony. W Triggerze będę mógł miksować kilka werbli na raz odpowiednio ustawiając ich proporcje, do tego wszystko będzie robione w prosty i precyzyjny sposób (przynajmniej takie mam wyobrażenie o tym po przeczytaniu Waszych wcześniejszych postów).
    Ale zanim kupię, przetestuję wersję demo :)
  6. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Trigger Platinum ma jeszcze jedna zalete,pod PT i Cubase/Nuendo mozna go uzywac jako instrumentu midi,nie wiem jak w innych DAW ale z Logiciem nie da sie tego wykonac.Blachy mozna uzyc z innego soft samplera.Oprocz tego w najnowszej wersji konwertuje sygnal audio do midi.
  7. master_of_mastering Użytkownik

Zawód:
    kompozytor
    DAW:
    Reaper
    Trigger zawiera jedynie wszystkie stopy i werble SSD (bez blach, które swoją drogą są średnie)
  8. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    no i kotly chyba tez:):):)
  9. Robert999 Początkujący

Jeszcze jedno pytanie do osób używających Triggera Platinum - czy można do niego importować dowolną próbkę audio (wav, aif), czy tylko korzystać z sampli samego Triggera?
    W wersji demo mogę korzystać tylko z próbek Triggera i zastanawiam się czy tak samo jest w wersji pełnej.
  10. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Tak, razem z Triggerem dostaje się mały programik "Instrument Maker", w którym można podkładać swoje sample, jest bardzo prosty i intuicyjny a daje bardzo duże możliwości.
  11. Robert999 Początkujący

Share This Page