1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Sidechaining a kompresja wielopasmowa

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez Ten który czeka, 21 Luty 2010.

1. JoachimK moderator globalny

Jednak przed laty jakoś to ludzie robili - nie mieli innego wyjścia jak poziomem :)
    (p.s. mi się do dziś zdarza zrobić ruski kompresor czyli narysować w DAW lub "wbić" ręcznie do automatyki stołu takie ruchy, żeby częściowo zastępowały kompresor ;) )
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Kwestia tutaj jest taka... że w praktyce to utwory komponuje/aranżuje się tak aby właśnie 2 instrumenty/wokal nie wchodziły sobie w paradę... i od tego trzeba zacząć... jeśli pojawi się sytuacja o której mówisz to chyba pierwszą rzeczą są po prostu zmiana aranżu... a jeśli to niemożliwe... hmmm... w końcu utwór ma być też wykonywany live... a na live raczej nikt tak zagmatwanych patentów nie będzie stosował... więc już po stronie autora/wykonawcy jest tak napisać utwór aby na żywo był on zjadliwy :)
  3. Kamil Kucharczyk Użytkownik

Smiechu, to to ja akurat wiem, ze aranz i ze instrumenty powinny sie uzupelniac a nie walczyc ze soba. Tyle razy starałem się pisać, że to sytuacja fikcyjna, ale chyba jest to omijane.
    Wiec, żeby nie było nieporozumień, możemy założyć, że tak właśnie chciał aranżer, producent i wydawca jak i sam artysta. Aha i nie mamy dwóch głośników, żeby robić nagrania w starym stylu bębny z basem w jednym a w drugim reszta.
    Tylko jest to tylko i wyłącznie jeden głośnik. Możemy się posunąć dalej, że partie śpiewa ta sama osoba... I wogole niechodzi mi tu o to, że mam taki problem tylko, że jestem ciekaw czy tak można zrobić. No:)
    --------------------------

Narazie wiem, że w reaprze prawdopodobnie mniejwiecej tak, ale że i tak jedną z częsciej stosowanych metod jest "malowanie" automatyki ręcznie.

Jeszcze nurtuje mnie ten podział pasma co pisałeś wyzej, który mnie natchnał do penych działań...
  4. nano Użytkownik

5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    A no widzisz :D
  6. nano Użytkownik

A tak poważnie, to ten kompresor jest znakomicie pomyślany. Kluczowanie odbywać się może za pomocą zegara DAW, a nie jak to się ma zazwyczaj, za pomocą stopy. Zapina sie ten kompresor na ścieżkę i to styka by pompował - i to jak pompował...

Share This Page