1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Shure Beta 52 A - jak ustawić ???

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinquestsound, 28 Wrzesień 2009.

1. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,

Jako że jestem posiadaczem AKG 112 d - słyszałęm wiele porad jak ustawić go aby stopa brzmiałą dobrze z tego co pamiętam było to w jakies 2/3 długości centrali. Mam pytanie gdzie (w jakim ustawieniu) najlepiej brzmi beta 52 ??? czy na zewnatrz centrali czy tez jednak wewnatrz ???

Pozdrawiam,
  2. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Przeważnie Beta52 brzmi najlepiej ustawiona w otworze tak żeby ten niebieski pasek na niej nieco wystawał przed otwór. W srodku stopy brzmi cieniusio, no chyba że akurat się trafi odpowiednia stopa co tak zabrzmi.
  3. Blazej Użytkownik

eksperymentuj. ustawiaj mikrofon w różnych miejscach. na środku membrany, z boku membrany, na przeciwko dziury, na brzegu dziury, w środku centrali, a może całkiem na zewnątrz 1m bębna...i oceń, które brzmienie najbardziej Cię interesuje.
  4. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

to ostatnio robie bardzo czesto ;), a ze bede mial juz 5 roznych mikow do stopy to napewno zrobie jakies testy i zamieszcze sample itd... beta 52, akg 112 d, samson - kick, superluxa, audix i5 ;)

Pozdrawiam,
  5. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    Zazwyczaj jednak w otworze, skierowany na bijak.
    Ale brakuje mi w nim klika... chętnie bym spróbował Sennheisera 421.
  6. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    Polecam shure Beta 91 do środka centrali i będzie klik.
  7. Blazej Użytkownik

Osobiście bardzo lubię 421. Nie posiadam, ale podczas studiów w UK nagrywałem kilka razy stopkę i tomy przy użyciu tego mikrofonu. Myślę, że ciekawe jest połączenie SM57 w środku, skierowany na 'bijak'(pod lekkim skosem, poza główną osią) + 421 na zewnątrz, przy drugiej membranie. No i dalej to już wiadomo: chcesz więcej klika - dodajesz 57, więcej dołu z mięskiem - dodajesz 421. Nie pamiętam tylko czy robiłem tam jakieś tricki z fazą.
    Niezależnie jednak jakiego mikrofonu użyjesz, to ostateczny efekt będzie jeszcze zależał od miksu. Możesz spróbować skompresować bas przy użyciu stopki jako klucza do kompresora. Można uzyskać w ten sposób więcej miejsca w miksie dla stopki. W momencie uderzenia bas będzie troszeczkę ciszej, co pozwoli lepiej usłyszeć dźwięk stopy.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. beta 52 dzwiek.org