1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Sesje Wyjazdowe - o czym pamiętać?

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez dejote, 23 Grudzień 2010.

1. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Prowadziłeś dużo sesji wyjazdowych - choćby z Hey, czy Myslovitz. Mi właśnie szykuje się pierwsza (pomijając czasy keidy zaczynałem i nagrywałem tylko w salkach prób, lub na... dziedzińcu szkoły - smyczki które po prostu nie zmieścił by się do salki prób, przy ogromnym wietrze i ze skradzionymi uchwytami do statywu od pojemnościówek... - totalna jazda :) ). W styczniu wyjeżdżam nagrywać rockowy band do pensjonatu nad morzem. Pensjonat jest moich przyjaciół, dostajemy go na wyłączność na czas nagrań, i możemy korzystać z całego wyposażenia - biurka, stoły, wygodne fotele i kanapy - są :) O czym radzisz pamiętać wybierajac się na sesje wyjazdową? Co ze sobą zabrać prócz sprzętu i podstawowych narzędzi (kombinerki, młotek, drut, śrubokręty, taśma, lutownica)? Co zabierasz / chciałbyś zabierać ze sobą na takie sesje?
  2. marcin.bors gość specjalny

Zazdroszcze.

Szczerze, ale serdecznie. :)

Ten rodzaj nagrywania jest dla mnie szczegolny pod kazdym wzgledem.

Zapewniam, ze podczas tego wyjazdu nauczysz sie duzo wiecej, niz w tym samym czasie bedac w swoim stalym otoczeniu.

Poza wszystkim o czym wspomniales, wzialbym ze soba 20 filmow DVD, duzo muzyki, aby przyzwyczic sie do odsluchu w nowym miejscu, prase, dwie ksiazki oraz wszelkiej masci przelotki.

Z meskiego XLR przez jack stereo 1/8 cala, na RCA mono, BNC, SPDIF, ethernet i z powrotem na XLR...

Nieocenione.

Wiem, bo nigdy ich nie mam co przeklada sie na tone problemow.

Pomysl tez o czyms, co pozwoli ci na kilkadziesiat minut wylaczyc sie z obiegu.

Cala reszte rzeczy zapomnisz,a el dzieki temu od nastepnej sesji wyjazdowej beda one przy Tobie.

Poza rzeczami o ktorych zapomnisz nastepnym razem..

.....

A... Sluchawki i przedluzacze do nich.

WAZNE!!!!

Powodzenia!

Opisz wrazenia jak tylko wrocisz.
    Dzidzia lubi to.
  3. dejote Użytkownik

Zawód:
    Dzięki. Do niedawna to ja zazdrościłem Tobie sesji wyjazdowych - teraz ja będę miał możliwość przeżycia takiej przygody i na pewno opiszę wrażenia. :)
    Masz jakieś rady dotyczące porad dla muzyków co powinni wziąść, a czego unikać na takich sesjach ?:)
  4. marcin.bors gość specjalny

Nie moge szczerze odpowiedziec na to pytanie.

Mam zbyt wielu przyjaciol muzykow. :)

Jezeli zabiora zapas naciagow, strun, kostek i innych akcesoriow, wszystko powinno sie udac.

Sugerowalbym rowniez, aby wszyscy zapomnieli ladowarek do telefonow.

:)
    Dzidzia lubi to.
  5. dejote Użytkownik

Zawód:
    Starasz się ograniczać sprzętowo do minimum, czy wynajmujesz ciężarówkę, i bierzesz wszystko co się może przydać?
  6. marcin.bors gość specjalny

Na dluzsze wyloty ciezarowka plus bus.

Jak wyjezdzalem na Hey mialem ze soba prawie 1400 kg gratow...

4 racki 22U, glosniki, case na statywy, case na kable, mikrofony, instrumenty, tona pedalow gitarowych, walizka, dwa rowery...

Ale w tej chwili staram sie ograniczac ilosc.

Oczywiscie bez przesady i wytanki.
    Dzidzia lubi to.

Share This Page