1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Sansamp PSA 1.1 vs Engl e530

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez tomek_katowice, 6 Sierpień 2010.

1. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Hej,
    Siedziałem 12 godzin z małymi przerwami ... wynik -> sansamp spakowany i odesłany do thomanna...
    Powód: brakuje 'tego' czegoś....
    Teraz zamówię LittleLabs RedEye i TS 808 w kostce.
    W sansie jest coś takiego, czego nie moge się pozbyć 'zamulenie' kombinowałem z chyba 100 impulsów na różne sposoby niestety werdykt jest smutny i załamujący: nie brzmi źle, posiedziałbym z miesiąc i coś bym ukrecił, ale nie jest to warte 2.5 tys zł.....

Zastanawiałem się nad Englem jeszcze, ale podobno jest gorzej od Sansa tak wyczytałem na różnych forach..

Najlepiej IMHO chodzi Bugera:

Dimitri i amplitube:

Rammfire:

AxeFX?

Już sam nie wiem co robić....jak sie wk... to sprzedam wszystko i wrócę do nagrywania na soundblasterze i samsungach 2.1 tak jak kiedyś...

Jestem załamany...
  2. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Faktycznie Bugera brzmi zaj...e !!! Amplitube tylko na solo, no i Rammfire jest też świetny.
    Nie możesz tak nagrywać jak ten plik z Bugera ?
    Dobrze że możesz zwrócić PSA. Masz kolejne doświadczenie za sobą, a dzięki Tobie i wiele osób z tego forum.
    Dzięki.
  3. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Niestety przykre to jest, ale nie będę się zmuszał prawda jest taka, że sansamp daje podobny rezultat jak darmowe wtyczki więc.... chodzi o to , że on sam brzmi 5X lepiej jak VST'ki natomiast przy próbie mixowania
    sklejają się dziwne pasma około 200-500hz impulsy tego nie niwelują a nawet zajebisty CurveEQ czy HarmonicEQ i efekt jest taki, że suma sumarum wychodzi jak z darmowych wtyczek...
    Generalnie chyba musimy się pogodzić, że brzmienie bez użycia paczki i mikrofonu zawsze będzie ograniczone a pozostaje tylko dłubanie z impulsami i znalezienie czegoś, co 'jakoś tam' zabrzmi w mixie i niestety nie ma uniwersalnego środka... Jak nagrywałem gitary z mesy to jak bym nie ustawił mikrofonów i czego nie zagrał brzmiało zajeb.. i niestety tak chyba zostanie jeszcze sie zastanawiam nad axeFx, ale to drogie jest i jak mozna zobaczyć na filmikach direct brzmi tak samo jak sans'amp i podobne. Ja niestety mam ten problem, że mam masę swoich numerów do nagrania/zmiksowania i cały czas szukałem tego brzmienia, aby miksowało się przyjemnie a w przypadku kiedy mi gitary nie brzmią to mi się odechciewa całej roboty.

P.S
    Czy ktoś z grupowiczów albo posiada albo ma możliwość przetestowania główki Bugery 333 i nagranie kilku przykładów w linie?

Pozdro
  4. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Myślałem że Bugera 333 to też symulacja.
    Ja mam Peavey Triple i potestuję ją jak tak solidniej. Wcześniej się trochę nim bawiłem, ale nie byłem zachwycony specjalnie, a szykuje brzmienie na materiał alternative rock i szukam czegoś extra ;). Smutne to co piszesz, ale w sumie rozumiem, żywe to żywe. Choć powiem Ci że nagrywałem ponad rok temu EPkę właśnie na mesie i nie byłem jakoś powalony. Było fajnie, ale żeby wzdychać i echać to nie koniecznie. Może za mało mikrofonów brało udział, nie wiem.
  5. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Proszę zobacz sobie -> TSE 808 -> Lecto + Krank 1 Tylko mało gainu w lecto i tse na 0.
  6. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Możesz powiedzieć coś wiecej, bo nie łapię :)?
  7. jaca Stały Użytkownik

No faktycznie Bugera najlepiej brzmi.
  8. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Hej

http://lepouplugins.blogspot.com/

Lecto tylko delikatnie z Gainem, przed Lecto daj TSE na 0 Gain, do tego Krank1 lub 2 impuls zobacz jak chodzi tylko pokręć gałami na Lecto. Jak coś wyrobie w miare fajnego to włożę screeny z ustawień.

Pozdro.
  9. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    A Krank 1 i 2? WTF? :)
  10. fatarr Użytkownik

11. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Proszę kranki i mało gainu na Lecto i dodać środka.

Załączone Pliki:

• !.zip
      File size:
      3.3 KB
      Wyświetlenia:
      13
  12. fatarr Użytkownik

daj krótkiego wava z gitarą pozdrawiam
  13. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    heh ale Ci się trafiło kupiłem te impulsy co powiedziałeś do tego nebule 2 i wyszło 30euro i pierwsze co zrobiłem jak usłyszałem wywaliłem cały foder ze 'starymi' impulsami, ale tak poważnie mówiąc to te impulsy rzeczywiście są dobre najciekawiej się używa korektora na zimpulsowanym już śladzie jutro włożę coś właśnie na ownhammerach oraz dla porównania na kranku.
  14. fatarr Użytkownik

no to jestem ciekawy jak to bedzie teraz grało eq użyj też przed piecem pozdrawiam

Share This Page