1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Sansamp PSA 1.1 vs Engl e530

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez tomek_katowice, 6 Sierpień 2010.

1. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Witam!
    Czy ktoś miał przyjemność porównania Sansamp PSA 1.1 i Engl e530?
    Jak sprawuje się, szczególnie ENGL? Zależy mi na wpinaniu się bezpośrednio w stół/ kompresor...

Z Tech 21 mam preamp basowy i powiem szczerze dobrze brzmi...
    Będę wdzięczy za opinię.

Tomek
  2. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Grałem na TECH 21 SansAmp GT2 i jak dla mnie "cienizna" :) ani wykopu, ani tłustego brzmienia, dynamika jako tako, wiem że są fajni wręcz tego urządzenia, ale mi zupełnie nie podeszło. Ma więcej wspólnego z "kostką" gitarową podłogową niż wzmacniaczem gitarowym. PSA 1.1 słyszałem, lecz nie grałem osobiście i robi ogromne wrażenie. Jeśli symulacje ampa to tylko PSA 1.1. Engl brzmi nowocześnie i jeśli ktoś to lubi to na pewno mu się spodoba, choć symulacja na wyjściu jest taka sobie.
    Z nowych produktów jest też bardzo dobry Axe FX http://www.fractalaudio.com/products-fa-axefx.html

3. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Hej ja dziś zamówiłem PSA 1.1 głównie w celach rejestracji śladów DI potem impulsy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Miałem AMT SS20 ale odesłałem, clean mi się nie podobał natomiast względem
    ampltube i darmowych symulatorów była przepaść a na większą liczę po odebraniu PSA 1.1. Dam znac jak to robi.
  4. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Koniecznie :)
  5. jaca Stały Użytkownik

A jak przester zagadał?
  6. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Niestety nie zrobiłem mixdownów.... Mimo ceny uważam, że dość zacny ten sprzęt fajnie chodzi na paczce i idzie coś w miarę fajnego ukręcić na DI. Ślady nie zamulają układają się ładnie w tle.
    Na PSA czekam, lecz załączam plik z gam jak to kolesiowi zagrało jak dla mnie super. Problem tylko w tym, że PSA nie pozwala zbajpasować symulacji kolumny więc trzeba użyć odpowiedniego impulsu , który niweluje działanie filtra a potem zapinać konkretne. No czekam na j.... pocztę i będę się chwalił.

Załączone Pliki:

7. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Tu słychać całkiem ok brzmienie, twarde i dość mięsiste. W miksie raczej by siadło dobrze, bo przester jest gruboziarnisty, czyli czytelny. Ciekaw jestem więcej brzmień. Czekam dalej ;)

Powiem ci ze jak sposłuchałem na monitorach to gitara zagadała poważnie już ;), podoba mi się bardzo !. Jest dół, miękkość i praca !
    Symulacje sprzętowe zewnętrzne jakie słyszałem wszystkie siadają !

Tu gitara jest nagrana bezpośrednio tj gitara - psa - interface audio ? czy używałeś czegoś potem, czy to impuls czy obróbka śladu ?
  8. d.b Aktywny Użytkownik

Zawód:
    obibok
    DAW:
    Pro Tools
    Ten impuls co ma niwelować działanie paczki jest dziwny, najlepsze brzmienie uzyskiwałem bez zapinania tego impulsu. I tak sansamp jest najlepszy do basu :p.
  9. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Hej
    Ja jeszcze się nie przekonałem czekam na to pudełko. Niestety od dłuższego czasu poszukuję setupu, który mi pozwoli poczuć to co gram i nagrywac tak aby potem sie do czegoś nadawało przerabiałem już ze sto kilo sprzętu i mase wtyczek niestety nic nie dało ciekawego efektu imho najsyfniejsze są pody może i samo zagra w miare łądnie ale w mixie płaskie jak stół. Jeśli moja nadzieja zostanie rozwiana po sansampie to niestety będe musiał wcisnąc combo voxa i 57ke tylko mam słabe możliwości przestrzenne i ledwo co sie mieszczę w mojej klitce... na łutubie widziałem fajny filmik jak koleś jedzie przez Xotica + LittleLabs i to będzie mój kolejny zakup jeśli sansamp nie da rady..

Pozdr.
    RD
  10. Gitarniak Użytkownik

Witam.

Byłem użytkownikiem PSA-1 przez kilka lat ...polecam ten sprzęt w każdej konfiguracji...za niewielkie pieniądze mamy profesjonalne narzędzie live i do studia...
    Tech 21 robi do tego preampu specjalną paczke z końcówką i brzmi to zawodowo...

Pozdrawiam
  11. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Gitarniak, wrzuć jakieś ślady z ciekawszych symulacji :)
  12. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Też mam podobny problem, aby zrobić profesjonalnie brzmiące demo szukam metod nagrania gitary i chyba zostaje albo transmisją mikrofonem zebrać sygnał pieca jaki mamy w domu, albo ostatnio testowałem impulsy paczek i ampy symulacje softowe. Na demo to ma sens, będę próbował też wykręcić jakość jaką bym słyszał na płycie, ale to przede mną. Póki co nie jest źle.
    Załączam dwa krótkie pliki.

Załączone Pliki:

13. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools

Tu gość pokazuje jak to brzmi i właściwie wszystko w temacie :)
    Trudno wyobrazić lepsze symulowanie ampa.

Tu słychać potencjał PSA no i gitarzysta poprawniejszy ;))

14. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Hej,

Udało się odebrać sansa.Co mnie powaliło:
    *bardzo szerokie spertrum brzmieniowe wydaje się, że kręcenie gałami nie będzie miało końca.
    *da się poczuć Vintageowy charakter
    *mimo, że mam jakiś rozklekotany bas to jeszcze nie zabrzmiał mi nigdy tak jak po szybkim podpięciu do sans'a a testowałem tez inne zabawki
    *czytałem na forach średnie opinie na temat sansa a nawet jedno stwierdzenie, że pod xt jest lepszy do directrecordingu -> to bzdura pod przy sansampie to zabawka dla dzieci
    *Śladu po nagraniu brzmią tak se, ale w połączeniu z bębnami jest pięknie!

Polecam ten klocek w 100% ja jestem maksymalnie zadowolony a czuję, że jeszcze nie obadałem brzmienia w 20%.
    W tygodniu coś nagram i włożę.

Artree: Świetna przestrzeń w mixie napisz co to za 'bębny' i jak wiosła nagrałeś.

Pozdro.
  15. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Koniecznie jak tak wrzuć coś, bo jestem ciekaw jak to zagada po wrzuceniu na PC :)

Gary to Toontrack Superrior Metal Foundy jakiś zestaw, a gitary to symulacja Poulin Legion i impuls paczki Ghandi wrzucony Kefir`em :)
  16. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Nagrałem na szybko kilka presetów fabrycznych + jakiś sperimental impuls.
    Dodany reverb + echo + mastecomp na sumie już dziś mi szumi we łbie i nagrywałem na słuchawkach ale wydaje mi się, że słychać to coś... sorry za bolące uszy nie jestem gitarzysą tylko symulantem. :rock:

Załączone Pliki:

• Gity.mp3
      File size:
      7.2 MB
      Wyświetlenia:
      39
  17. jaca Stały Użytkownik

No ładnie się bawicie, ładnie. gratuluję zakupu :) czekam na dalszy rozwój wypadków;)
  18. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Wkładam test nagrania liniowego i dla zajawki 2 presety z SANSA wszystkie próbki nagrane na karcie RME
    IGS: Wejść intrumentalne DT2
    SANS DI Bypass: Bypass na sansamipie -> IGS Audio -> RME ( sorry za przesterowanie )
    SANS P1 -> Preset numer 1 -> IGS Audio -> RME
    SANS P21 -> Preset numer 1 -> IGS Audio -> RME

Można zapiąć symulacje u siebie i zobaczyć jak się ma.Niestety mam cieniutkie struny w gitarze i mało daje dołem....

Pozdro.

Załączone Pliki:

19. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Rozumiem że próbki DI P1 i DI P21 są nagrane bez użycia symulacji paczki/kolumny i wrzucone bezpośrednio na RME ?
    Czy da się uzyskać podobny efekt nagrania jak plik "Gity" bez używania impulsów ?
    Interesuje mnie zwyczajnie możliwość wpięcia się PSA na interface i jazdę bez trzymanki jak to brzmi gdy ludziska wpinają się na piecyki tanie typu Ibanez i brzmią rewelacyjnie ! :)
    No i jeszcze poproszę o model preampu IGS ;)
  20. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Lubię takie "zabawki" ;)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. engl e530

,
  2. sansamp psa

,
  3. Sansamp PSA 1.1

,