1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

sampler klawiszowy

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez whocares, 1 Kwiecień 2011.

1. whocares Początkujący

DAW:
    Logic, Pro Tools
    Witam,
    poszukuję czegoś pokroju korg micro samplera na początek.Z nowych instrumentów znalazłem tylko ten model.Czy możecie polecić podobne sprzęty w tym stylu?
    Mogą być starsze, bądź posiadać mniejszą liczbę funkcji.
  2. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Wlasnie dzisiaj bawilem sie Korgiem microSampler bo zamowilismy do jednej produkcji operowej. Musze przyznac ze za 1000 zl to jest to bardzo fajne i wydajne urzadzenie. Jedyne do czego sie mozna doczepic to za mala troche pamiec i brak mozliwosci zmiany klawisza do ktorego jest przypisana oryginalna probka w trybie klawiatury. Zawsze nagranty sampel bedzie umieszczony jako oryginal pod klawiszem C4.
    Szukalem czegos podobnego jak to kupiwalem i szczerze przyznam ze za ta cene nic lepszego nie znalazlem. Chyba ze masz wiecej to kup jakiegos Akai i podlacz klawiature.
  3. whocares Początkujący

DAW:
    Logic, Pro Tools
    Dzięki za odzew.mógłbyś tylko jeszcze rozwinąć temat pamięci?Chodzi o mała ilość miejsca na wgrywanie banków czy coś innego?
  4. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    W kazdym banku a jest ich od A do H jest okolo 160 sekund pamieci chyba dla plikow mono 48 kHz 16 bit. Jak sie zaczalem bawic to sie okazalo ze na niektore zastosowania jest troszke za malo. Na szczescie jest manager na komputer i dzieki niemu mozna szybko i latwo przeladowac bank.
  5. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Ensoniq EPS Classic, EPS 16+, ASR 10, ASR 88, Roland W30, Korg seia TR jest tego od groma.
  6. Arab Użytkownik

Mam MicroSampler. Jest to bardzo prosty i przyjazny użytkownikowi instrument. Do tego jest sprzedawany w całkiem przyjemniej cenie. Kiedyś wypowiadałem się już o nim na forum serwisu nowamuzyka. Wklejam tamtą wypowiedź.

Sampler ma 128 MB wewnętrznej pamięci rozdysponowanej na kilka banków. Każdy po 36 dźwięków. W specyfikacji jest napisane 37 ale ten 1 klawisz jest zarezerwowany dla odsłuchu Audio IN. Ilość pamięci wewnętrznej oraz brak możliwości jej poszerzenia, może by traktowane jako wada. Z drugiej strony taka sytuacja, może skłonic potencjalnego użytkownika do lepszego gospodarowania zasobami. Zwłaszcza, że bank można szybko wyeksportować do dedykowanego edytora. Gdzie dodamy nazwy sampli, zmienimy czas trwania i tak dalej. Jest to dużo bardziej elastyczne niż korzystanie z panelu sterowania. Ale...

Ten panel to małe arcydzieło ergonomii. Chodź dla niektórych może być nie za bardzo estetyczny to jednak idealnie się nadaje do pracy w ciemnych pomieszczeniach. I nawet nie dlatego, że większość rzeczy jest podświetlana. Po prostu szybko można się zorientować gdzie co jest.

Sam silnik samplera pozwala na rozłożenie sampla wg skali chromatycznej, kontrolę podtrzymania(Decay), spadku(Relase), przycinanie końca i początku etc.. Niby niewiele ale jednak to wszystko jest dostępne "z palca".

Wyświetlacz jest ok. Mógłby być trochę lepszy za tą cenę ale niech będzie, że nie jest zły.

Jeśli ktoś pracuje na Abletonie, Reasonie albo Logicu i nie sampluje z zewnętrznych źródeł to taki sampler przyda mu się tylko do sytuacji live jako maszyna do wyzwalania sampli.

Jednak jeśli samplujesz z winyli, starych syntezatorów i tak dalej. To jest to nieocenione nadrzędnie. Proste a zarazem potężne. No i daję mnóstwo frajdy.

Co do postu kolegi Marc The Drummer to w moim przekonaniu ASR 10 był jedną z najlepszych takich maszyn. Nie wiem jaki styl preferujesz ale jeśli jest to house, rap to jest to wyśmienite narzędzie.
  7. whocares Początkujący

DAW:
    Logic, Pro Tools
    Z tego co wyszperałem do 1500 zł w zasięgu jest jedynie micro lub są trudne do zdobycia.Wasze opisy rozwiały wiele moich wątpliwości.Dzięki-Pozdrawiam!
  8. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Racja racja. ASR 10/88 to najlepszy sampler w klawiszu i do tej pory nie ma lepszego :)
  9. whocares Początkujący

DAW:
    Logic, Pro Tools
    Zastanawia mnie jeszcze jadna rzecz-w jaki sposób posiadając jedynie 2 mb pamięci ensoniqi zdołają załadować kilka sampli, obsługiwując równocześnie, sekwncer efekty etc.? Czy te 2 mb to pamieć służąca jedynie do zachowania sampli?Ile mniej więcej czasu można zapisać?
  10. Arab Użytkownik

Aż tak bardzo nie znam specyfikacji aby móc ci rzetelnie odpowiedzieć na to pytanie. Generalnie zasada pracy z urządzeniami z lat 90. polegała na częstym kopiowaniu i zmienianiu banków co było związane właśnie z takim ograniczeniem.

Jest jednak współczesny problem, który smuci mnie bardziej. Samplery sprzętowe, grooveboxy są w odwrocie. O ile mogę przyzwyczaiłem się do używania syntezatorów w Reasonie albo w formie VST to jednak wolę sprzętowe samplery.

Bo właśnie o to chodzi aby samplować bez patrzenia na kompa, używać instrumentu jak muzyk nie inżynier. Jak słucham współczesnej muzyki house, rapu czy innego stylu opartego na samplingu to czuje, że wszystko jest takie czyste, dokładne. No Soul. Paradoksalnie na rozwoju programowych samplerów skorzystali ludzie produkujący i korzystający z opasłych bibliotek orkiestrowych.

To jednak nie moja stylistka. Nie ma to jak użyć stopy właśnie wysamplowanej z winyla. Dobra dzisiaj jest niedziela. Mój dzień samplowania. Spadam i pozdrawia. :)
  11. pecemak Użytkownik

Nie bardzo rozumiem
    Wszystkie samplery są sprzętowe i wszystkie są programowe
    Różnią się jedynie firmware i jakością przetworników na wyjściu
    Co porafi współczesny sampler możesz zobaczyć na YT wpisująć Emulator X2 albo X3
  12. Arab Użytkownik

Zdaje sobie sprawę, co "potrafi współczesny sampler". Często używam NN-XT.
  13. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Ja w swoim EPS posiadam 2 mb ramu i moge samplowac okolo 12 sekund w 52 KHz ale np. przy 3,2 KHz moge juz pare minut miec. Zazwyczaj sampluje perkusje z samplingrate 12 - 24 KHz a reszte w granicach 32 KHz i wcale to nie brzmi jak LO FI. Sekwencje zajmuja o tyle malo pamieci ram ze spokojnie mozna zrobic baaaaardzo skomplikowane rzeczy nawet przy minimum :)

http://www.vintagesynth.com/ensoniq/ens_eps.php
    http://www.vintagesynth.com/ensoniq/ens_eps16.php
    http://www.vintagesynth.com/ensoniq/ens_mirage.php
    http://www.vintagesynth.com/akai/x7000.php
    http://www.vintagesynth.com/roland/s10.php

Masz powyzej dokladne opisy co do czasu samplowania specyfiki urzadzenia itp. Ogolnie polecam ta stronke jezeli szukasz czegos a nie wiesz na co sie zdecydowac. A samplery nie tylko roznia sie przetwornikami. Ale i OS'em, rozdzielczoscia bitową, efektami itp itd. A czy softowe samplery sa lepsze od sprzetowych to juz kwestia wlasnych upodoban itp. Mozna robic dobre rzeczy i na sprzecie i na sofcie i to się tyczy nie tylko przy realizacji nagran ale i przy tworzeniu.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. sampler dla początkujących

,
  2. jak używać samplera

,
  3. marc the drummer swidnica

,
  4. http://www.vintagesynth.com/ensoniq/ens_eps.php