1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

słuchawki w postprodukcji

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez boniface, 22 Luty 2011.

1. boniface Początkujący

Witam

Chciałbym poczytać Wasze sugestie co do modelu słuchawek oraz opinie na ich temat w miarę najlepszych do postprodukcji, by jak najrealniej odtworzyły dźwięk. (udźwiękowienie filmów, reklam, prezentacji, różnych projektów).
    Moje oprogramowanie: DAW PT 9 Mbox 2.
  2. Suwczynsky Użytkownik

Jeśli chodzi o słuchawki w postprodukcji, to wygląda to właściwie tak samo jak przy miksowaniu muzyki, a nie wiem, czy nawet nie gorzej. O ile w projektach typu reklamówki do tv, prezentacje itp jeszcze może to przejdzie (mam na myśli odtwarzanie tv) o tyle udźwiękowienie i zmiksowanie filmu na słuchawkach w całości jest praktycznie nie możliwe. Nie jesteś w stanie mieć wyobrażenia co usłyszy widz w ogromnej sali w kinie robiąc to na słuchawkach.
  3. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    W postprodukcji nie korzysta sie ze słuchawek. Kropka.

Jeśli nie masz porządnych głośników i dobrej akustyki, jezeli jesteś początkującym, studentem który szuka jak zacząć przygode w postprodukcji to co innego...w takim razie polecam jak najszybciej zakup porządnych głośników i dobrego pomieszczenia z jak najbardziej "neutralna" akustyka.

A w miedzy czasie dobrej klasy słuchawki do postprodukcji (nie muzyki) to m.in. Sony MDR 7506 ktore są w miarę opłacalne i po małej przeróbce "uszek" swietnie siedza i odizolowuja cię od otoczenia. Z takimi sluchawkami możesz robić jakies filmiki dla YouTube ale nic wiecej. szkoda czasu i nerwów będzie.....
  4. boniface Początkujący

Właściwie to się z wami zgadzam co do projektów profesjonalnych.
    Chodzi mi o amatorskie robótki.
    A co myślicie na temat Beyerdynamic dt 990 pro, słyszałem o nich super opinie od ludzi z branży ale polecają je do mixów i są otwarte, co przy dłuższej pracy ma znaczenie.
  5. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Zastanawiam sie kto z tzw. "branzy" Poleca słuchawki do miksów....

Jezeli chodzi o post produkcje to standardem jest i było 7506. Jest najbardziej "uczciwe" jezeli chodzi o dźwięk.

Polecam wpaść do większego sklepu i posluchańia krótkich urywek filmów i porównania na tych sluchwkach, sam zdecydujesz co lepiej tobie brzmi ALE powiem ci tylko jeszcze raz iż 7506 są standardem i nie bez powodu...
  6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Sluchawki to musza byc wygodne, niczego wiecej nie mozna oczekiwac ;)
  7. boniface Początkujący

Oczywiście chodziło mi o mixy muzyki jako dobry odsłuch alternatywny. Dlatego zastanawiam się czy byłyby dobre na udźwiękowienie.
    A ja jestem ciekawy gdzie są takowe standardy z 7506?
  8. lego Użytkownik

W postprodukcji słuchawki służą głównie do ozdobienia studia i czasami do wykrycia źródła zakłócenia. Jeśli lubisz zamknięte to polecam DT770, a jeśli otwarte to nie wiem
  9. szuwar Aktywny Użytkownik

W kinie (domowym też) to widz ma przede wszystkim poczuć :). Co wyklucza zastosowanie słuchawek.
  10. Dominatorr Użytkownik

DAW:
    Sonar
    Nie będę zakładał nowego tematu. Jeśli chodzi o słuchawki ale do użycia na planie zdjęciowym, to są jakieś przeciwwskazania jeśli chodzi o otwarte modele jak DT-990? Wiem co będę nagrywał i obstawiam że do cichych dialogów raczej nie potrzebuję super-izolacji od otoczenia. Czy jestem w błędzie?

Dodam jeszcze ciekawe porównanie słuchawek zamkniętych na które natknąłem się jakiś czas temu:

http://www.ratsound.com/cblog/archives/369-The-Mighty-Headphone-Quest-Part-7.html
  11. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    wlasnie do nagrywania dialogow potrzebujesz bardzo dobrej izolacji......

nie bez powodu na planach filmowych rzadza zamkniete sluchawki....

tak samo moglby by sie niedowidzacy pytac czy potrzebuje okularow do prowadzenia samochodu.....
  12. Dominatorr Użytkownik

DAW:
    Sonar
    Luke już kolejny raz rozwiał moje wątpliwości jednym postem ^^ Dzięki za informacje. Rozejrzę się za słuchawkami zamkniętymi.
  13. Wovo Użytkownik

Zawód:
    rzeźnik
    DT990 bardzo fajnie grają i nie koloryzują basu naj 770 albo 880, pomysl też nad AKG K701 - gardzo uczciwe, wygodne i świetnie grające w stylu AKG.
  14. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    To moze warto tez przypomniec ze standardem w filmie/TV jest MDR7506 (często z przerobionymi uszkami od BD)
  15. Wovo Użytkownik

Zawód:
    rzeźnik
    a standartem w TV jest też DT-100 - skąd inąd przeciętne słuchawki, bardzo drogie, ale tez bardzo separują od otoczenia oraz są bardzo mocne. Na standarty nie ma co patrzeć, bo niejednokrotnie w sprzęcie pro. to jak on gra odgrywa którąś z kolei rolę. Czy nie jest tak i w tym przypadku ?? Ja miałem te słuchawki, zmieniłem ja na K-240M i jestem o wiele bardziej zadowolony z efektu sonicznego. Nie twierdzę że X jest lepszy od Y, tylko nie lubię stwierdzeń, że cos jest gdzieś standartem, że jakaś firma używa tego czy tamtego i dlatego to jest super. Każdy ma swój rozum i swoje uszy.
  16. Dominatorr Użytkownik

DAW:
    Sonar
    Dzięki za podpowiedzi. Teraz muszę poszukać sklepów gdzie pozwolą mi te modele założyć na głowę i poczuć, jak leżą... nie wyobrażam sobie latania kilka godzin po planie zdjęciowym z jakimiś ciasnymi i niewygodnymi nausznikami :p
  17. Wovo Użytkownik

Zawód:
    rzeźnik
    Z tego co pamiętam to Mbox 1 nie radził sobie z moimi AKG 240M, przesterowywało wyjście i było bardzo cicho. BD powinno być lepiej, mają mniejszą impedancję. Poza tym AKG nie leżą jakoś super na uszach więc mogą spadać, za to są bardzo elastyczne i ciężkie do uszkodzenia. BD leżą super, przyjemny aksamit i mają wszystkie części wymienne jakby coś, ale i tak najwygodniejszymi słuchawkami jakie miałem na uszach to Sennheisery HD 650 - i grały mega super nawet z mboxem.
    Wg. mnie rozejżyj się pomiędzy tymi Sony, BD 990, AKG K-710 a Sennheiserem HD650. Myślę że na pewno coś wybierzesz dla siebie.
  18. Rafaell Użytkownik

No cóż może napiszę coś o używanych rok przeze mnie wcześniej Sony 7509HD które są niejako dedykowane do tej pracy. Lekkie, wygodne, wejdzie każda głowa, dosyć duże uszka też. Izolacyjność jest jak na zamknięte znośna tak coś na ucho ok12dB SNR. Kabłąk nie pęka :). Jak ktoś lubi kabel skręcany to jest super można odjechać 5 metrów od sprzętu i nie ciągnie głowy. Kabel jest z tych co po wyrzuceniu słuchawek należy go przełożyć do innych-czyli bardzo dobry neutralny przewodnik-oczywiście piszę o oryginalnych słuchawkach, bo na rynku je także podrabiają. Myślę że bezpiecznie było by je kupić od Thomanna bo jak nie podejdą to do 30 dni można zwrócić :). Co do dźwięku to te słuchawki napędzi wszystko, nawet jakieś małe telefony. Przy 107dB efektywności i 3watach mocy dla odmiany jest to smok naprawdę ciężko je przesterować raczej ogłuchniemy, jak coś tam brzęczy czy trzeszczy to na pewno gdzieś dalej w torze :) Słuchawki te maja bardzo dobrą gładką selektywna nie męcząca górę, po prostu małe thd :) czego np. nie maja BD880Pro (mimo ze to fajne słuchawki) Ogólnie Soniacze maja w środku pasma mowy pewna prezencję co np.kapitalnie ułatwia oglądanie filmów zachodnich w oryginale :) Pracę oczywiście też powinny ułatwić. Dzięki temu łatwiej nam zauważyć w materiale różne śmieci i ich dalej nie puścić.Bardzo dużą ich zaletą jest dokładna separacja pozornych źródeł dźwięku i prezentacja planów i przestrzeni, można powiedzieć że podpowiadają jak to może brzmieć na głośnikach. Moim zdaniem na nich można na prawdę świetnie realizować materiał w terenie-to też trzeba umieć :) Obserwowałem pracę realizatora PR2 z dużego koncertu współczesnej muzyki poważnej w tych słuchawkach i na drugi dzień odsłuchana retransmisja wyszła genialnie. No ale ta ręka mistrza :). Słuchawki schodzą z basem dosyć nisko tak ze np. wyłapiemy na czas ściągane przez mikrofon szkodliwe dudnienia hałasów planu. Co do w/w słuchawek przez Wovo to mimo że dalej nie są to monitorowe-liniowo grające słuchawki (tak lubię) i tak są dosyć proste :) Sam dźwięk np do w/w AKG to jednak klasa lepiej, co do HD650 to słuchawki raczej do słuchania w domu w ciepłych kapciach dźwięk z napompowanym basem-dedykowane do klienta o specyficznym podejściu do dźwięku. Jeszcze na początek warto je trochę pomęczyć luzem bo mają pewne podbarwienie na basie, po ok 200 godzinach grania ustępuje.Ostatni plus to są lekkie i w stanie złożonym zajmują mało miejsca co przy dużej ilości szpejów w terenie ułatwia pracę.
  19. Wovo Użytkownik

Zawód:
    rzeźnik
    Co do sennheisera - zgoda. Natomiast co do AKG się nie zgodzę. Tak analitycznych i rozkładających dzwięk na pierwiastki jeszcze na uszach nie miałem. AKG to surowizna dźwięku - słychać wszystko, to właśnie Sony przy AKG nadają się do słuchania przy kominku. Jedyny minus AKG jest taki, że nie pociagnie ich byle co o czym też Rafaell pisał, czego o Sony faktycznie powiedzieć nie można bo na zwykłym mp3 może głowę urwać.
  20. VaaB Użytkownik

Zawód:
    nie-realizator
    O których AKG piszesz, bo już się pogubiłem? K240M czy K710?

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. sluchawki filmowe

,
  2. co myslicie o beyerdynamic dt 770 pro