1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Rzeźnicka stopa... jak to się robi???

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez genngott, 7 Czerwiec 2007.

1. genngott Początkujący

Czołem braci!
    Mam takie pytanko.Zastanawia mnie w jaki sposób panowie w amerykańskich (i nie tylko) studiach uzyskują takie brzmienie stopy? czy możliwe jest uzyskać "coś jak to" w średnich warunkach studyjnych? może to pytanie nie ma za bardzo sensu ,ale pytać warto :) . Jak sądzicie czy owe brzmienie to kwestia ustawień na samym początku miksu?( chodzi mi o to czy możliwe jest żeby stopa tak zabrzmiała jeśli odsłuchuję samą ścieżkę stopy) czy dopiero uzyskam to w miksie całej perki? a może dopiero po masteringu całości? jestem jeszcze trochę głuchy jeśli chodzi o muzę dlatego mam pytanko dla "dobrze słyszących" i prośbę o rady jakie ewentualnie efekty zastosować?
    pozdrawiam i dzięki

http://s007.wyslijto.pl/?file_id=23286727386437522598

tu jest link przykładowej stopki:)
  2. Yaseck Początkujący

Wszystko ma wpływ na "rzeźnicką stopę" od mikrofonów, przez bęben aż po mix. Trudno tu o jakiś "how to".
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    pearl mmx i troche miesa w srodku, prosto od rzeznika :)

zobacz www.stevenslatedrums.com

do muzyki rockowej bardzo dobre rozwiazanie
  4. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    Odp: Rzeźnicka stopa... jak to się robi???

Jako dodatek czy jako zamiennik dla oryginalnej ścieżki bębna?
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Odp: Rzeźnicka stopa... jak to się robi???

a to juz jak tylko chcesz :)
  6. oses Użytkownik

albo nagrywac w rzezni :) A tak powaznie sprobuj zalozyc cienki naciag na stope np remo emperor lub ebans g2 wywal wytlumienie z centralki, zwin recznik w rulon i przyklej go tasma przy krawedzi do naciagu uderzanego (patent Simona Philipsa), wsadz mikrofon miedzy polowa centralki a 6" od bitej membrany(to juz musisz znalezc). Mozesz wspomoc sie drugim mikrofonem albo jeszcze lepiej glosnikiem zapietym jako mikrofon przed centralka (uwaga na zachowanie fazy miedzy zrodlami).
  7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Najlepszym efektem jest sprawnie grający perkusista... jeśli chcesz "rzeźnickie" stopy uzyskać z bębna smyranego jak prawiczek starą babę po cyckach to nic z tego...
    Tu ma na myśli oczywiście "żywy" bęben...

Najprościej jest użyć trigera i odpowiednich sampli...
    Wiele kapel ma bardzo banalny patent... wycina sampel z nagrania gdzie stopa im się podoba... czasem da się znaleźć takie fragmenty gdzie jest sama stopa... potem trochę kosmetyki i mają miażdżącą stopę jak z "amerykańskich produkcji"...
  8. oses Użytkownik

Smiechu ale jak chcesz zrobic samemu tylko rzeznia zonstaje :D triger i jeszcze wylaczona dynamika w samplerze. Dobrze skwantyzowana i dziabie jak karabin maszynowy zabrany ss-manowi :D

Share This Page