1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Rozsądny sprzęt budżetowy

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez konop_tnt, 7 Grudzień 2010.

1. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Dużo sprzętu przetestowałeś w swoim życiu i nadal testujesz (bardzo fajne -"muzyczne" - tak bym je nazwał testy w EiS). Niestety jest to półka często niedostępna dla początkujących realizatorów.
    Czy testowałeś coś z budżetowych rozwiązań, co w miarę się sprawdza. Zwłaszcza w zakresie outboardu. Coś fajnego na start przygody z zabawkami analogowymi?

(najbardziej mnie interesują korektory, kompresory i mikrofony pojemnościowe/wstęgowe )
  2. marcin.bors gość specjalny

Niestety mam bardzo sporadyczny kontakt z urzadzeniami budzetowymi.

Na pewno zrobila na mnie wrazenie firma JDK, namowilem kilka osob na mikrofony wstegowe Avantone.

Jednak goraco zachecam do inwestowania (brrrr, nie lubie tego slowa) w mniejsza ilosc urzadzen ale tych z krainy wybitnych.
    BtQ oraz jacko lubią to.
  3. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Będę drążył temat:
    Chcę wyjść śladami z komputera na zewnątrz.

Mając ograniczenia finansowe w co na początek warto zainwestować? Przepuszczenie swoich śladów przez jakie urządzenie zewnętrzne Twoim zdaniem da najlpesze efekty? Głównie chodzi mi o rodzaj urządzenia (kompresor, EQ, preamp, saturacja) oraz typ (konkretna marka). Wiem, że to poważne ograniczenie, bo jednym kompresorem, czy EQ nie obrobię wszystkiego, ale coś na start...

Jestem świadomy, że jest cała masa uwarunkowań, z tym najważniejszym: preferencje osobiste.

Ps.: Wiem, że z Twoją wiedzą to lepiej byłoby pogadać o jakiś subtelnych różnicach pomiedzy najdroższym outboardem, ale skoro nie ma zbyt wielu takich pytań, to ja będę Cię nękał swoimi :)
  4. marcin.bors gość specjalny

Nie wiem czy bede w stanie poomoc bez znajomosci wysokosci budzetu, ktory chcesz przeznaczyc na zakupy.

Rozwiazaniem ktore wydaje mi sie rozsadne do zastosowan o ktorych wspominasz, na pewno bylby:

http://www.thermionicculture.com/products/rooster.html

Bardzo dobry preamp / DI stereo, doskonaly muzykalny korektor, zacna sekcja ulampionowania.

Polecam!

Co myslisz?
  5. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Szczerze powiem, że to urządzenie przegapiłem. Te 10000PLN to kwota jak dla mnie kosmiczna. 4000 to już bliżej mojego zasięgu :) Wiem, wiem - waciki se można kupić :)
  6. marcin.bors gość specjalny

Zadzwion do Music Toolz, porozmawiaj i przede wszystkim posluchaj tego urzadzenia.

Jestem przekonany, ze bedziesz mogl liczyc na pomoc z ich strony.

Jezeli natomiast nie bedziesz w stanie pozwolic sobie na jednorazowy koszt tej wysokosci, zainteresuj sie formatem 500.

Mnostwo firm produkuje doskonale moduly w tym formacie, a dzieki modularnej konstrukcji, mozna dowolnie rozwijac park maszynowy w zaleznosci od obfitosci zasobow w portfelu.

Goraco polecam.
  7. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Możesz rozwinąć listę mnóstwa firm? :)
  8. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
  9. marcin.bors gość specjalny

10. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Serce mówi: "kup roostera kup", żona: "zgiń, przepadnij" :)
  11. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Moja żona mi często mówi "KUP TO WRESZCIE BO ŻAL PATRZEĆ JAK SIĘ TAK ZASTANAWIASZ!" :p
    panter, Lex oraz Igor lubią to.
  12. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    moja dziewczyna mówiła "nie bądź ciotką, nie żyj w świecie marzeń - kup te mikrofony, miej odwagę by wejść do gry, nie stać nas ale jakiś sposób się znajdzie, najwyżej umrzemy z głodu: :)
    markmix, Laser oraz Igor lubią to.
  13. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Zuch dziewczyna ;)
    markmix oraz klarnetwielki lubią to.
  14. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    zupełnie jakbym swoją żonę słyszał :)
  15. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Pożartowaliśmy, pochwaliliście się żonami i dziewczynam, wracamy do tematu.
    Rooster - jak dla mnie to na razie kosmos - nieosiągalny.
    Czekam na JDK do testów i wtedy się zobaczy.
  16. marcin.bors gość specjalny

Porozmawiaj z Konradem, posluchaj obu urzadzen.

Sluchaj wszystkich dostepnych.

Wybieraj te, ktorych nie zastapisz softem lub te, ktore sa charakterne i wyjatkowe.

CLA, Jack White czy Timbaland to osoby ktorych pozycje rynkowa zdeterminowalo bycie artystami jedynymi w swoim rodzaju.

Dobor odpowiednich narzedzi oczywiscie tego nie gwarantuje, ale potrafi w tym pomoc.

Share This Page