1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Roland VS 2000CD czy Pro Tools?

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez rafik793, 27 Styczeń 2011.

1. rafik793 Początkujący

Witam, posiadam nagrywarkę Rolanda VS2000CD, używam jej głównie do nagrywania w moim domowym studio(muzyka Disco Polo i Dance). Zastanawiam się na przejście w Pro Toolsa, ale nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z oprogramowaniem PT. Słucham po prostu efektow koncowych i glownie nie podobaja mi sie efekty wokalne Rolka( jak na muze disco dance).Prosze o pomoc, cyz PT jest lepszy? Z gory dziekuje
  2. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    pod kazdym wzgledem jest lepszy niz Twoj roland ;]. bezdyskusyjnie.
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ... ale trzeba nauczyć się nim posługiwać
  4. rafik793 Początkujący

dzięki za podpowiedź, może wiesz jaki byłby dla mnie odpowiedni i za niewygórowaną cenę? Głównie chodzi mi o fajne nagranie wokalu i żeby końcowy master miał "kopa". Aranżuję utworki na Yamaha Motif XS i z muzy jestem w pełni zadowolony, ale słyszałem nagrane miksy w programach komputerowych i po prostu takich efektów nie mogę uzyskać na Rolku. pozdro
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie ma takiego oprogramowania, które zapewni fajne nagranie wokalu i kop w koncowym masterze

oprogramowanie nie ma z tym nic wspolnego

za brzmienie nagran i miksu odpowiedzialni sa ludzie
  6. rafik793 Początkujący

Ok, zgadzam się z tym, że urządzenie samo nie załatwi całej sprawy, tylko potrzebne jest do tego dobre ucho, ale niestety na moim Rolandzie nie mogę uzyskać takiego końcowego efektu, jaki bym zamierzał, stąd moje pytania. Widzę, że Pan zajmuje się tym profesjonalnie, dlatego chciałbym się poradzić zawodowca o wybór dobrego, a i nie drogiego (za max 5 tys. zł.). Proszę o pomoc. Przypomnę, że nagrywam tylko mój wokal i klawisze po cyfrowym złączu. Dziękuję
  7. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    JA robię nagrania na rolan vs 2480 ( większy brat vs 2000 ) i nie uważam,żeby odstawał jakością od PT. Na pewno ma dużo mniej możliwości , ale również uważam,że jest to bardzo dobra cecha ze względu na fakt ,że im mniej masz pokręteł wtyczek itd. tym lepiej dla dżwięku :) Ma bardzo dobre karty efektów i same efekty są wysokiej klasy . Poza tym Wszytko jest kwestią umiejętności i osprzętu w postaci mikrofonów,odsłuchów itd...
    Załączam nagryfkę z rolanda .

Załączone Pliki:

8. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    ilość pokręteł, wtyczek nie ma znaczenia, tylko świadomość i umiejętność (nie) korzystania z nich. To, że brak pewnych rozwiązań pobudza kreatywność do ich obchodzenia, nie zmienia faktu, że osoba doświadczona nie wrzuci całego swojego hardware'u i wtyczek na jeden ślad po to tylko, żeby ich użyć.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. rolandvs-2000cd