1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

RME Fireface UFX - nowy interfejs od RMEaudio

Dyskusja w dziale 'Nowe produkty i wydarzenia' rozpoczęta przez JoachimK, 24 Październik 2010.

1. JoachimK moderator globalny

2. lampek Użytkownik

Zawód:
    Chyba realizator dźwięku/producent muzyczny
    DAW:
    Samplitude
  3. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Znajdź 10 szczegółów różniących dwa powyższe linki. Dla zwycięsców liczne nagrody i upominki. :) :)
  4. lampek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Samplitude
    ...ale stajesz z nami do zabawy..:)?
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    UFX to następca Fireface 800? Pamiętam, że jeszcze jak pracowałem na Logicu było to świetne urządzenie!
  6. JoachimK moderator globalny

Tak, następca chyba niezły. Tylko zastanawia mnie ta sama obrana droga, co w Motu - dodane softwareowe kompresory. Nie wiem, po co...
  7. lampek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Samplitude
    Taaaa te pokładowe dsp to nie wiadomo po co..., ale dali za to spokój z FireWire800... Ja cały czas pracuje na 400 i jakoś mi styka. Piszą coś o nowych przetwornikach, stabilniejszym zegarze?

Urządzenie fajne, ale to raczej mój ostatni interfejs na FF/USB... Trzeba za jakiś czas zainwestować w coś grubszego:)
  8. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Czyli używasz tylko jednego urządzenia. Ja jak potrzebuję połączyć dwa ze sobą to właśnie wykorzystuję FW 800. Albo łącze po FW400 i FW 800 do komputera.
  9. lampek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Samplitude

Nie, używam tylko jednego FireFace'a. Ciągnę na nim 12 kanałów(10 z interfejsu plus dwa po adat), ale zawsze zastanawiałem się czy zwykłeff400 wystarczy. Skoro zlikwidowali w nowym produkcie ff800 to oznacza że chyba wystarczy. Tak myślę. Chwalą się dość sporą ilością kanałów więc musi to działać.
  10. lampek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Samplitude

...przeprszam po SPDIF...:), a nie po adat.
  11. thewill Użytkownik

mi sie to urzadzenie wlasnie podoba...
    pytanie tylko czy w cuemixach mozna uzyc niezaleznych ustawien np EQ i komp dla danej jednej sciezki ? np basista zyczy sobie zdjac basu ze stopy a dodac basu w basie...
    a w tym samym momencie bebniarz chce wiecej basu w stopie a mniej basu w basie ??
    :D

pozdr

taki UFX + ProTools 9 moze byc naprawde fajnym rozwiazaniem
  12. bszczesny Użytkownik

Zawód:
    producent muzyczny
    DAW:
    Ableton Live
    Czy te przetworniki są faktycznie nowe i lepsze? :) Porównałem parametry UFX vs 400 (A/D) i ten pierwszy ma lepsze s/n, szerszy zakres dynamiki.. Ciekawe, czy w takim razie pojawi się jakaś nowa "mała" karta z tymi lepszymi parametrami toru audio, ale pewno nie, bo przecież dopiero co pojawił się UC ...
  13. danas Użytkownik

dsp sie niektorym przydaja.. ja np chcialbym miec karte z dsp, zeby dawac efekty tylko do odsluchu, a w PT wbijac tylko czyste sciezki. Mozna oczywiscie zapinac wtyczki na odsluch (pomijajam juz rozwiazanie hardware'owe,bo to oczywiste) , ale wtedy sa problemy z latencja.
  14. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Ktoś go juz moze ma?
  15. jimmy440 Początkujący

16. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    W Psychosound Studio w Krakowie pracują na nim, z pewnością podzielą się informacjami odnośnie działania.
  17. JoachimK moderator globalny

Kolega używa od jakiegoś dłuższego czasu.
    Hmm, pewien to nie jestem, ale wydaje mi się, że ta opcja (może tylko w wersji testowej) była dostępna już dobrych kilka miesięcy temu).
  18. AKYSZ Stały Użytkownik

Nie do końca jest to następca idealny, co cenowo odstaje niestety w górę od Fireface 800, większa ilość wej/wyj jest tego powodem
    dla porównania Fireface 400 i UC mają ta samą cenę i faktycznie drugi jest następcą pierwszego
  19. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    I jak kolegi wrażenia?
  20. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wątpie, że jest coś takiego
    W każdym DAWie to tak samo niepotrzebne jak i niewygodne do obsługi. Nawet w największych i najlepszych analogowych stołach tak nie ma (choć oczywiście da się zrobić - choćby busem i grupą) - to jednak niepotrzebna komplikacja. Są natomiast czasem trójpasmowe korektory sumy w sekcji CUE.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. rme fireface 800 vs ufx