1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

RME Fireface 400 + Dell Studio 1558 - problem

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez trizak, 7 Lipiec 2011.

1. trizak Początkujący

Zawód:
    nie zawodzę
    Witam,

Jestem trochę newbie, więc wybaczcie wszelkie ewentualne wpadki:)

Otóż, mam problem ze spięciem Fireface 400 z lapkiem Della - Studio 1558 (Winda 7/64 bit). Zainstalowałem wszystko co niezbędne, podpinam interfejs, niby wszystko jest ok. Działa mniej więcej ok. minuty i wykrzacza się. Zawieszce towarzyszy charakterystyczny "bzyczący" sygnał w monitorach (mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli). Kabel firewire mam porządny, dostałem od znajomego, który miał na nim wpiętego Focusrite w Macbooka i wszystko działało bez problemu. Nie sądzę, że to wina sprzętu RME, bo razem ze stacjonarnym pecetem funkcjonuje bez zarzutów (ale na innym kablu, inny rodzaj złącza firewire). Teraz pytanie, może ktoś spotkał się z czymś podobnym, czy to wina chipsetu w dellu, windowsa, złej konfiguracji? Jeśli macie jakieś pomysły będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
  2. tymz Użytkownik

Poszukaj updatu sterowników do interfejsu, może to pomoże ;)
  3. trizak Początkujący

Zawód:
    nie zawodzę
    Good point. Widzę, że są na stronie RME świeże, dedykowane między innymi dla Win7 64bit. Jeszcze dziś sprawdzę! Dzięki.
  4. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Plus update firmware'u zrób.
  5. trizak Początkujący

Zawód:
    nie zawodzę
    Zrobione i działa wszystko idealnie! WIELKIE DZIĘKI. Zmylił mnie jakiś post o niekompatybilnych czipsetach (chyba na GS), a tu okazało się, że chodzi o firmware:)
  6. trizak Początkujący

Zawód:
    nie zawodzę
    Niestety. Problem powraca. Zrobiłem research w sieci i wygląda na to, że to kwestia sprzętowa spowodowana chipsetem Ricoh w tym wypadku. Podziubię jeszcze, poczytam, ale optymistą nie jestem. Jeśli ktoś ma podobne problemy lub planuje zakup laptopa z FW z myślą o używaniu go w studio polecam http://www.gearslutz.com/board/music-computers/518924-i7-laptop-firewire.html plus wujek google ma jeszcze sporo do powiedzenia na ten temat.
  7. tymz Użytkownik

Możesz jeszcze spróbować z kartą rozszerzeń, ale też nic Ci nie gwarantuję ;)
  8. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Dziwne - ja testowałem fireface na laptopie z win xp - nie było problemów. Na stacjonarce z win 7 64 były glitche, to update firmware'u i sterowników zrobił swoje.
  9. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Kiedyś podłączałem FF do HP z tym samym chipsetem i z windowsem 7 też nie chodził.
    Wtedy jeszcze RME nie miał takiego wsparcia pod 7, ale teraz ma i nie dawno było to samo, więc to problem pewnie chipsetu.
  10. iKamil Użytkownik

Jeśli Twój laptop ma dedykowany wyłącznik do sieci WiFi , to wyłącz i wszystko powinno śmigać.
  11. trizak Początkujący

Zawód:
    nie zawodzę
    Kombinowałem już ze wszystkim. Wyłączałem również WiFi (faktycznie zniknął drop co 10 s) ale nie zmienia to faktu, że i tak po jakimś czasie całość się wykrzacza. Poczytałem więcej o tych chipsetach i problemach jakie sprawiają i odpuściłem.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. rme fireface 400