1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Ribbon i OverHeads

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez paul, 20 Listopad 2011.

1. paul Aktywny Użytkownik

Za jakis czas wybieram sie do studia na rejestracje bebnow. W moich poprzednich nagraniach troche mi nie pasuja zbyt jasne blachy nagrywane na pojemnosciowkach (choc z tego typu mikrofonow C414 najbardziej mi pasowaly). W zwiazku z tym zastanawiam sie czy nie sprobowac nagrac OH za pomoca mikrofonow wstegowych. Czy ktos ma takie doswiadczenia? A moze gdzies istnieje porownanie dzwiekowe takich nagran (ribbon - pojemnosc)?
  2. JoachimK moderator globalny

3. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    To dość popularna alternatywa dla zwykłych pojemników na OH. I warto jeszcze wstęgi rozważyć z uwagi na ich ósemkową charakterystykę, szczególnie jak pomieszczenie jest tego warte. Royery czy AEA to dość częste rozwiązania. Próbek wstęg możesz posłuchać np. tutaj.
  4. vasyl Super Moderator

DAW:
    Pro Tools
    Jeśli masz możliwość, to postaw więcej mikrofonów. Doświadczenie w temacie mam niewielkie - od niedawna mam u siebie coles'a 4038, który powieszony nad bębnami doskonale klei cały zestaw. Osobiście bardzo mi odpowiada tego typu sound, pamiętaj jednak, że inaczej zabrzmi coles, inaczej royer a jeszcze inaczej beyer m160. Wstęga to IMO świetna droga ucieczki przed jazgotem ;-) Jestem w trakcie miksu płyty, gdzie bębny w jednym numerze pojadą wyłącznie z coles'a, taki fajny jest skurczybyk.
  5. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Uwielbiam 4038 na overach.
    Robilem nimi kilka nagrań, slyszalem tez slady Colesow w nie swoich sesjach - zawsze ten sam niepowtarzalny okragly, sklejony i bliski sound, który bardzo mi się podoba. Nie słyszałem niestety Royerów w tej roli.
    Z drugiej strony. Poza wstęgą czasem lepiej jest mieć jakąś alternatywną ścieżkę z pojemników - tak dla spokoju ducha :)
    Jeśli przeszkadzają Ci zbyt jasne blachy przetestuj wtyczkę SoudToys Decapitator. To oczywiście nie to samo ale pokrętłem Tone można wykręcić coś na kształt brzmienia z wstęgi. Sprawdź - może Ci się spodoba a wyjdzie taniej niż para colesów lub Royerów ;)

M160 może być też fajnym wyborem - wychodzi niedrogo - a brzmi zawodowo i jest badzo wytrzymały mechanicznie.
    Problem może być tylko w tym, że jest hiperkardioidalny

Share This Page