1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Rejestracja ujęć ambientowych

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez konop_tnt, 12 Grudzień 2010.

1. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Marcin wspomniałeś, że przy płycie HEY - MURP, wszystko było rejestrowane z ujęciami:
    Moje pytania:
    1. Ile śladów miały sesje z tej płyty?
    2.Jak technicznie ogarniasz sesjię w Nuendo pod kątem organizacji śladów, grupowania, folderów etc.? Każdy patent na wagę złota :) Do ilu śladów schodzi przygotowując sesję do miksu?
    3. Jak kreujesz przestrzeń za pomocą śladów ambientowych? Wiem, że podchodzi indywidualnie do każdego utworu, ale czy masz jakiś okreslony sposób na obróbkę śladów ambientowych i ich użycie?
    leokos80 lubi to.
  2. marcin.bors gość specjalny

1. Liczac powroty efektow miedzy 150 a 200.

Z tego co pamietam:

- kazda warstwa bebnow (zdarzaly sie np 3 - 4 w utworze)

1. K 1 - U87
    2. K 2 - RE 20
    3. K 3 - Sub Kick
    4. S 1 - shure 545
    5. S 2 - Josephson e22S
    6. T 1 - 421
    7. T 2 - 421
    8. HH - Royer 122
    9. Ride - nie pamietam???
    10/11 - OHS - U87
    12/13 - AMB - Coles 4038
    14. AMB mono - Royer 122
    15/16 - AMB U87

- bass

1. 421
    2. Sub Kick
    3/4. AMB - Coles 4038

gdzieniegdzie

5. DI BOX - Sadowsky preamp - Avalon U5

- kazda git elektyryczna (czasami 7-9 w utworze)

1. Royer 122
    2. Josephson e22S
    3/4. AMB Coles 4038

- grane pojedynczo gitary akustyczne: (z reguly 1 lub trzy)

1. Royer 122
    2. Neumann U87
    3. Senn 441
    4. Josephson e22S
    5/6. AMB Coles 4038

Tona klawiszy, zawsze po dwa slady:

- wariant peirwszy: kanal L dry kanal R z kompresja

- wariant drugi: kanal L dry, kanal R z efektami przestrzennymi

Od 4 do bodajze 16 sladow wokali w utworze.

- glowny wokal - 70% E LAM 251, 20% Royer 122, 15% Shure SM7, 5% RCA 77DX

- kilka sladow dodatkowych

Plus instrumenty perkusyjne i wszelkiej masci wyglupy oraz rzeczy, ktore zostaly z etapu gdy Pawle pracowal jeszcze w swoim studio domowym (mysle ze okolo 5% e kazdym z utworow)

Mnostwo pracy, co?

2. Mam gotowy swoj template sesji w kazdej rozdzielczosci i czestotliwosci probkowania

- 10 grup mono (K, S, HH, Bass, Main Vox, Git 1, Git 2 itp)

- 10 grup stereo (Ohs, Ambs, Bg vox, czasami suma gitar lub klawiszy)

- FX Channels:

Kilka stereo (obowiazkowo Bricasti M7 nr 1, Bricasti M7 nr 2, Eventide H8000 A, Eventide H8000 B, AMS RX 16, Demeter Real Reverb)

Kilka mono (PCM 42, PCM 41, SDD 3000, SDE 3000, TTE nr 1, TTE nr 2)

Dodatkowo kilka busow wyjsciowych w sekcji output:

a. Drums
    b. EDruns.
    c. Bass
    d. Git a
    e. Git b
    f. Keys a
    g. Keys b
    h. Vox.
    i. Fx 1
    j. Fx 2
    k. Master.
    l. Add (ta ostatnia sluzy mi do podsluchu materialow pomocniczych, lub poprzedniego miksu)

Busy a - j wysylam sendem pre fade na bus Master i stamtad podbieram sygnal do odsluchu.

Miksujac utwor zgrywam full mix i grupy: Dr, Bass, Gity, Keys, Vox. Kazdy z nich z efektami.

Jezeli mam watpliwosc zgrywam wokale z efektami i bez, lub rozdzielajac slad glowny od chorkow.

Dodatkowo mam 24 inserty na urzadzenia zewnetrzne.

Sygnal z nich wychodzi na Myteki, z nich na krosownice, z krosownicy do wejsc w Mytekach a z nich z powrotem na External Insert.

Jezeli cokolwiek jest dla Ciebie nieczytelne, pytaj - odpowiem.

Nie jest latwo opisac w kilku slowach instalacje wazaca ok 1500 kG :)

3. Niestety nie mam zadnej reguly.

Ale od niedawna staram sie jak nawiecej sladow akustycznych rejestrowac trojdroznie - plan bliski, amb mono i amb stereo.

Bardzo mocno wkrecilem sie w temat uzywania roznych technik mikrofonowania i kreowania przestrzeni bez urzadzen zewnetrznych.

Oczywiscie bez przesady..

Majac tak nagrane instrumenty, jestem w stanie kontrolowac wszytskie 3 plaszczyzny.

Czyli proporcje dzwieku bliskiego, do dalekiego i szerokiego.

Bardzo duza frajda i mnostwo wrazen.

Niestety w tych sytuacjach natychmiast wyczywalna jest jakosc mikrofonow, preampow i konwertera, wiec trzeba byc cierpliwym i unikac innych wydatkow. :)
    Dzidzia lubi to.
  3. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Dzięki Marcin! :adore:

A jak zarządzasz poszczególnymi takeami. Jaki masz widok ściezek (pojedyncze linie, multi)? Jak też edytujesz wiele ściezek na raz np.: masz osiem śladów bębnów, i na kazdym śladzie po trzy podejścia?
  4. marcin.bors gość specjalny

W przypadku jednego zrodla na kilku sciezkach - folder lub grupowanie regionow.

W przypadku wokalu lub zrodla nagranego na jedna sciezke - funkcja lanes.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. josephson e 22s