1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

RED ONE rejestracja dźwieku

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Krzych Ridan, 20 Marzec 2011.

1. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Raz, i dalem sobie odrazu spokoj... Cmit5U jest jeszcze lepiej ukierunkowany niz ta rura metalowa MKH 70 a jest o polowe lzejszy od MKH416.

dla aktora na wozko dolozylbym mikroport z COS11 naprzyklad i jedna tyczka obu nagrac wtedy edytor dialogow moze pod tyczke podlozyc ten mikroport i po problemie, zalezy jeszcze jaki kadr bedzie oczywiscie, jak kazdy z aktorow dostanie wlasny close up po prostu to audio z tych closeups w post produkcji podlaza koledzy do mastera tej sceny...
  2. mihuzzaki Początkujący

Zawód:
    realizator dźwięku, sound designer
    Witam
    Podlaczam sie pod negatywne opinie o graniu prosto i tylko w REDa. Luke wspominal o oslabieniu przejsciowek XLR-miniXLR - tu jest cos wiecej u kolegow z SD http://www.sounddevices.com/notes/cameras/red-one/
    Zazwyczaj kabelki sa w komplecie z kamera, ale koniecznie trzeba to sprawdzic przed zdjeciami i wyposazyc sie w swoje zapasowe. Jezeli chodzi o skale audio na monitorze to jakas pomylka, ja sie spotkalem z roznymi wyswietlaczami poziomow audio w RED, zaleznie pewnie od softwaru, jeden w ogole nie mial podzialki zadnej :)
    MKH70 - odradzam, trafilem nawet kiedys na model z przesunieta osia o jakies parenascie stopni :)

Pozdrawiam
    Michal Mihuzzaki
  3. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Na szczescie od kiedy na rynku jest Alexa nie mialem przykrosci krecic sie na planie z REDem. Niestety niedawno wyszedl RED Epic ktory zapewnie znowu bedzie goscil na planach z uwagi na hype stworzony przez firme RED ( otoz firma RED wyposazyla nowego Spidermana i Hobbita w te kamerki ). Mam nadzieje tylko ze koledzy z video wioski nie dadza sie nabic w banke i pozostana przy Alexie ;)
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Chyba warto pracować na niezależnym sprzęcie od obrazu, dzięki czemu można nabrać prawidłowych nawyków, które kiedyś mogą przydać się w warunkach filmowych profesjonalnych gdzie po prostu nie będzie kamery z opcją rejestracji dźwięku.

Sent from my iPhone using Forum Runner
  5. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    przydaja sie juz od kilkudziesieciu lat ;) nie zapomnijmy iz zanim weszly DVcamy,Xdcamy,Redy, i Alexy wszystko krecilo sie na filmie....

ale nie zawsze warto pracowac na recorderze,
    dla wiadomosci i materialow ktore maja deadline bardzo krotki takie rozwiazania pozwalaja zyskac cenny czas...ale to znowu jest ENG a nie film.

Porzadne produkcje nie bawia sie w nagrywanie audio na kamery, z wylaczeniem sciezki dla edytora.
  6. Krzych Ridan Początkujący

Wrażenia z pracy z RED-em.
    Niestety jest tak źle jak pisaliście wcześniej. Kamera jest naprawdę głośna. W scenach intymnych, gdy jeszcze kamera jest blisko aktorów huczy mocno. Dodatkowo część z obiektywów na których pracuje kamera strzela (clica) przy kazdej regulacji ostrości - przy bliskich ustawieniach kamery dźwięk nie do wzięcia. Do tego problem, że kamera jest bardzo ciężk, a wszystkie zdjęcia z ręki, więc sytuacja nerwowa i mniejsze zrozumienie na przymiarki z tyczką - na szczęcie zażyczyłem sobie od produkcji indywidualny podgląd obrazu dla mnie - bez tego byłoby źle.
    Z grania wprost na kamerę całkowicie zrezygnowałem, bo po pierwsze kamera z ręki, więc plątanina kabli i niebezpieczeństwo podknięcia, poza tym kamera ma problemy z rejstracją dźwięku przy rozdzielczości 4K, brakuje jej mocy przeliczeniowych i się zawiesza. Dźwięk wysyłam tak jak doradził mi Luke przez nadajnik - ale przy dłuższych ujęciach i tak kamera nie jest w stanie tego zarejestrować i wyskakuje error. Jak do tego dorzucę problemy z piszczącymi lampami prawie na każdym ujęciu we wnętrzach i okoliczność, że przy wielu ujęciach kamera nie dość że jest z ręki to się jeszcze porusza... z operatorem kamery, ostrzycielem i asystentem, czasem operatorem obrazu no i jeszcze tyczkarzem - czyli zamiest kroków jednego aktora słychać kroczące wojsko - to myślę sobie, ż postprodukcja będzie bardzo cieżka.
    p.s.
    Będę chciał wyciąć szum REDa z bliskich planów (jeszcze się do tego nie przymierzałem) czy komuś z was się to udało, a jeżeli tak to jakimi narzędziem (zazwyczaj używam do takich rzeczy noise reduction z programu AUDITION, chociaż z efektem jest różnie).
  7. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    A nie mówiłem? Ciesz sie ze na epicu nie pracujesz :) Epic jest jest glosniejszy :D

Co do pluginow to polecam Waves DNS i Izotope RX

A co do obiektywow to do serwisu oddać na przeczyszczenie. Pozatym chyba firmware ma ten red jakiś stary bo w 4K ostatnio nagrywalismy koncerty i audio dla edytora weszło bez problemu 1godz45min
  8. Krzych Ridan Początkujący

Share This Page