1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Równanie bębnów - zielony realizator

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Rich_studios, 13 Październik 2009.

1. Rich_studios Użytkownik

Zawód:
    handlowiec
    Witam...właśnie nagrałem perkusje do kawałków swojego zespołu, sam jestem gitarzystą i mam jako takie pojęcie o bębnach. Nagrania realizował profesjonalista, odbyły się w sali prób o dobrej akustyce. Pytanie najważniejsze : !!!!!!!
    Czy mam równać bębny do metronomu PRZED korekcją barw bramkowaniem filtrowaniem itd czy PO ?
    Proszę o poradę!

Jak sobie poradzić z "mijaniem się" ścieżek wyrównanego werbla stopy hihatu itd. z tymi obecnymi w overheadach?

Pozdrawiam!

PS: dodam ze to troche progresywna muzyka, sa obecne blasty ogolnie bardzo dobrze jest to zagrane, wiec zastanawiam sie czy w ogole oplaca sie to rownac jak przesuniecia sa rzedu 32jek maksymalnie 16tek.
  2. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

generalnie ja sie opieram na rownanie bebnow do OH ze wzgledu na to, ze zawieraja one w pewnym sensie calosc bebnow.

Mysle ze sie oplaca jest szansa na wiekszy power jak jest rowno.
  3. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    sadze ze najpierw powinienes wyrownac, w koncu lepiej sie edytuje i obrabia cos co ma dobre brzmienie, wynikajace z dobrego zagrania.
    powiedz moze na jakim programie pracujesz? cubase? pt? sonar?
    i zamiesc jak mozesz fragmencik tych bebnow (samych bez obobki itd), ciekaw jestem jak brzmia bebny nagrane przez pro w pro pomieszczeniu

pozdrowko sle
  4. Rich_studios Użytkownik

Zawód:
    handlowiec
    Ok zamieszczam bardzo bardzo wstepne zgranie bebnów w celach odsłuchowym... nie jest to aż tak profesjonalne nagranie, gdyż być może mikrofony i realizator był pro, to perkusja miała stare, ale nastrojone naciagi, a pomieszczenie, to nie oszukujmy się - sala prób a nie idealnie zbassreflexowane pomieszczenie studyjne (czego dowodem jest na szczescie nie słyszalny na nagraniu super dygoczący bas w całym pomieszczeniu od autobusów zza ściany :) )

Załączone Pliki:

5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    bebny edytuje sie jako calosc, jeden element
    edycja pojedynczych elementow jest niemozliwa
  6. Rich_studios Użytkownik

Zawód:
    handlowiec
    mam slaby komp (netbook asus eee proc 1,6ghz, 2gb ram) no i uwielbiana przez wszystkich karte realtek hd audio czyli totalne gowno do produkcji muzycznej :) najbardziej przyjazne dla mnie w edycji tnij/sklej/wklej/połącz jest cool edit oraz audigy, korzystam jeszcze z Reaper do obslugi wtyczek, ale ogolnie jest tragedia. probowalem keidys odpalic nuendo i zawiesza moj komp nawet przy asio, wiec raczej nie mam szans z bardziej pro programem typu cubase.

Wlasnie, w jakim DAW znajde najbardziej intuicyjny i prosty interfejs do rownania bebnow ? :confused:
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    pro tools
  8. Rich_studios Użytkownik

Zawód:
    handlowiec
    wybaczcie laickie pytania, ale co robi Shiibashi-san na tym video? jak dla mnie rowna m.in. poszczegolne slady stopy i werbla, ale jak robi to jednoczesnie uwzględniając overheady???

ciekierałt:

http://www.studio-x.pl/mixedit/
  9. Rich_studios Użytkownik

Zawód:
    handlowiec
    .... w zasięgu ręki biednego studenta?
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    slady ktore dostalem od niego mialy rozjechane overy wzgledem stopy i werbla
    wprawne ucho wychwyci to na plycie hunter 'hellwood'
  11. Rich_studios Użytkownik

Zawód:
    handlowiec
    idąc tym tropem najlepszym rozwiązaniem jest cięcie na wszystkich sladach w tym samym miejscu przesuwajac tylko w przypadku slyszalnych rozjazdow wzgledem metronomu , niezwracajac uwagi na rozjazdy
    stopa-werbel-hihat/blachy ?

co w przypadku blastow i szybkiej podwojnej stopy?

, chce uniknac triggerowania i drum replacementu w stylu trivium, chimaira, lamb of god itd. , gdyz nie jest to moim celem.
  12. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    poszukaj na YT jest filmik pokazujacy fajne rownanie bebnow w Sonarze, cos na tej samej (chyba) zasadzie co PT
  13. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jesli ktos gra tak zle, ze nie potrafi uderzyc w tym samym momencie w hihat i werbel, to szkoda marnowac czas na nagrania
  14. Rich_studios Użytkownik

Zawód:
    handlowiec
    gwoli scislosci mowie tu o przesunieciach rzedu 1/6 badz 1/8 16tek... tego az tak nieslychac wiec w ogole rozwazam rownanie tego materialu, chyba bedzie wiecej zachodu a mniej zywego naprawde dobrego perkusisty. Dziękuję za fachową poradę i opinię i Pozdrawiam :)

ps: niedlugo zamieszcze slady dla zainteresowanych.
  15. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

ja tam w ogole slabo slysze od kiedy mi dynamit wybuchl kolo ucha, ale takie przesuniecie to jest nieziemsko nierówno - nawet ja to slysze. Przeciez przy ósemce miedzy dzwiekami to akcenty sa rozjechane kosmicznie (chyba, ze tempo 459 to wtedy moze sie zlewac).
  16. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    ...i pomyśleć, że AC/DC od trzydziestu-kilku lat nagrywa na setkę i nic się nie rozłazi :)
  17. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Pomijajac fakt, ze koniecznosc rownania bebnow oznacza, ze cos jest nie tak na etapie koncepcji, to powyzsze pytanie jest dosc dziwne... Zamierzasz te slady bebnow "masterowac" niszczaco czy jak? Bo jezeli normalnie, to "bramkowanie i filtrowanie" czyli elementy konsolety sa dosc mocno oddzielone od rownania czyli od tasmy...
  18. Oskar Frydrych Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Pro Tools
    W Pro toolsie wygląda to tak
  19. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Panowie :D przecież o równaniu bębnów był już tu całkiem spory temat w którym napisano i wyjaśniono bardzo wiele... :)
  20. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    on napisal, ze to 1/6 lub 1/8 16tek, czyli 1/96 i 1/128 nuty - tego chyba juz nie slychac?

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. rownanie bebna

,
  2. dzwiek.org sala prób